Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά το τριήμερο sell off

Με κέρδη άνω του 5% αντιδρά ο Γενικός Δείκτης μετά το τριήμερο ξεπούλημα που προηγήθηκε. Οι τράπεζες έδωσαν το αρχικό σύνθημα. Μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς. Προσοχή στις διακυμάνσεις συνιστούν οι αναλυτές.

Αντίδραση... ανακούφισης από Φραγκφούρτη, Παρίσι μέχρι και την Αθήνα με το ΧΑ να υπεραντιδρά έναντι των ευρωπαϊκών αγορων λόγω της δυσανάλογης διόρθωσης του τις τελευταίες ημέρες.

Σε δύο φάσεις η αντίδραση: η πρώτη μέχρι τις 11.00-11.05 οπότε ελέγχθηκαν και οι διαθέσεις των όποιων «πωλητών» short παικτών. Η δεύτερη από τις 11.05 και μετά με την Alpha Bank να συμπληρώνει τελευταία την 25άδα των μετοχών του δείκτη που υπεραποδίδει και τις κινήσεις πιο επιθετικές. Ετσι ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε σε άνοδο το 5% και βρέθηκε πάνω από τις 910 μονάδες.

Στις 11.18 και οι 25 μετοχές του FT 25 ήταν στο... πράσινο, με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ και στο 74/7 την σχέση ανοδικών/καθοδικών.

Με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε για τον Γενικό Δείκτη η συνεδρίαση και συγκεκριμένα από τις 875,40 μονάδες υπέρ- καλύπτοντας τα δύο προηγούμενα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (852,87 και 856,38) με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο και να ωθούν την αγορά έως τις 892,70 μονάδες και εν συνεχεία πάνω από τις 900 μονάδες.

Ανάλογη κίνηση για FT 25 και τραπεζικό κλάδο με τις συναλλαγές καλές, αλλά συγκριτικά λιγότερες σε σχέση με το 3ήμερο sell off. Το 60% των συναλλαγών αφορά τις τράπεζες και εξ αυτών οι περισσότερες στη μετοχή της Alpha Bank. Η τελευταία βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 0,524 ευρώ για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 0,56 ευρώ (άνοδος 5%).

Παρά την αρχική... εκτονωτική κίνηση, που απλά φέρνει τον FT 25 προς τις 290 μονάδες (με βάση τις 284) η συνεδρίαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συνεχή παρακολούθηση και γερά νεύρα. Αυτό γιατί η διόρθωση που έχει προηγηθεί και βίαιη ήταν και με αυξανόμενες συναλλαγές (πωλήσεις- αγορές) κάτι που έχει δημιουργήσει σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πολλές κλίμακες τιμών- στηρίξεων/αντιστάσεων- εν δυνάμει πωλήσεων/αγορών κ.λπ.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως η αντίδραση ξεκινά από τις τράπεζες, όπως άλλωστε ανέμενε η πλειονότητα των παικτών, ο κλαδικός δείκτης γρήγορα κινήθηκε προς τις 120,62 (από τις 118,17 μονάδες) με Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και με την Alpha Bank να γυρίζει λίγο μετά τις 11.00.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι υπεραντιδρούν όχι μόνο τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλοι εταιρειών που απαξιώθηκαν εν ριπή οφθαλμού χάνοντας σε τρεις συνεδριάσεις χρηματιστηριακή αξία πολλαπλάσια υγιούς κερδοφορίας 5 ετών.

Στα 1,90-1,97 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που ευτυχώς τεχνικά απομακρύνεται από τα 1,81 ευρώ και αποφεύγεται- προσώρας- ο κίνδυνος καταγραφής νέου ιστορικά χαμηλού.

Αυξημένος ο τζίρος στην ΕΤΕ όπως και στην Πειραιώς αν και η διαφορά φαίνεται συναλλακτικά στην Alpha Bank. Θυμίζω το πρωινό θέμα του Χρ. Κίτσιου για τις Τράπεζες, που ποντάρουν σε καλές ειδήσεις αλλά και την χθεσινή ανάλυση της Wood & Co για την ελκυστικότητα συγκεκριμένων μετοχών/εισηγμένων μετά την τελευταία... βουτιά.

Να σημειωθεί ότι μετά την υπέρβαση των 900 μονάδων νέες εντολές που πέρασαν στο σύστημα στις μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ ισχυροποίησε περισσότερο την βραχυπρόθεσμη φορά με τον δείκτη.

Αποτέλεσμα η επιθετικότερη κίνηση μετοχών όπως ΓΕΚ/Τέρνα προς τα 2,37 ευρώ μετά από εβδομαδιαία «βουτιά» της τάξης του 26,73%, με ανάλογη κίνηση για Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, MIG, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Ενδεικτικά, η μετοχή των ΕΧΑΕ ενισχύεται προς τα 5,36 ευρώ έχοντας διορθώσει 4,28% σε εβδομαδία μέτρηση, του Jumbo αντιδρά προς τα 8,40 ευρώ έχοντας χάσει 16,70% στο ίδιο διάστημα. Για τη ΜΟΗ φτάνει μέχρι τα 6,21 ευρώ κ.ο.κ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v