Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους αγοραστές το... πάνω χέρι

Πάνω από τις 970 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, ανεβάζοντας στροφές στα μέσα της συνεδρίασης. Ανοδος 7% για Πειραιώς, ακολουθούν ΕΤΕ, Eurobank και Alpha Bank. Ενισχύονται Ελλάκτωρ, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ.

Με «μόχλευση» στις τράπεζες(*) το Χ.Α. κερδίζει κι άλλους πόντους υπερβαίνοντας τις 970 μονάδες. Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το... ποντάρισμα των «ισχυρών χεριών», που μετά τα πρώτα 20-30 αναγνωριστικά λεπτά πήραν το παιχνίδι πάνω τους.

Υπερβαση των 135 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Σχεδόν 8% ανεβαίνει η Πειραιώς έως το 1,22 ευρώ, οι προθέσεις αποσαφηνίστηκαν μετά τις 11.10 και ενόσω το ενδιαφέρον παρέμενε επικεντρωμένο στις μετοχές του κλάδου. Από το αρχικό 77% του συνόλου των συναλλαγών στο 69% λίγο πριν από τις 11.25, δεν αφήνονται και πολλά περιθώρια για το τι ακριβώς παίζεται και σήμερα.

H ισχυρή κίνηση του Γ.Δ. προς τις 980 μονάδες ήταν λογικό να φέρει ορισμένες ρευστοποιήσεις που αφορούν κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες. Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ, η αντίδραση κατά σχεδόν 100 μονάδες του Γενικού Δείκτη σε μόλις 4 συνεδριάσεις εύλογα οδηγεί κάποιους (από όσους είχαν τοποθετηθεί από τις 850-870 μονάδες) στην κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Ωστόσο, θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιωθούν οι ενδοσυνεδριακές στηρίξεις και να απορροφηθεί η προσφορά των πωλητών.

Το βοηθητικό για το Χ.Α. είναι πως σήμερα έχουν γυρίσει ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Με σύμμαχο λοιπόν και τις ευρωπαϊκές αγορές το Χ.Α., που δεν επηρεάστηκε εχθές από το πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη, δεν έχει λόγους να μη συνεχίσει τη προδιαγεγραμμένη διαδικασία επαναφοράς από τα χαμηλά των 850 μονάδων την προηγούμενη Τετάρτη.

Με οδηγό τις τράπεζες διευκολύνεται το στρώσιμο που επιχειρείται σε άλλες μετοχές του FT 25, του FT Mid αλλά και λιγοστών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ειδικότερα στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιδρά στα 9,23 ευρώ ξεκινώντας από τα 7,97 της 15ης/10. Έως τα 9,89 ευρώ του ΟΤΕ, που υπεραποδίδει έναντι του Οργανισμού μεσοπρόθεσμα, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ από τα χαμηλά της 15ης/10 των 5,92 ευρώ φθάνει πλέον τα 6,84. Επί της ουσίας πρόκειται για καθαρά τεχνική επαναφορά υπερπιεσμένων μετοχών μετά από μία έντονη διόρθωση.

Μέχρι τώρα καλύπτεται το αρχικό περιθώριο αντίδρασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 1/3 προς τα 2/3 της υποχώρησης που είχε προηγηθεί. Αναλυτικές τιμές με τοπικά χαμηλά και υψηλά των 25 μετοχών του δείκτη και 7 επιλεγμένων της μεσαίας κατηγορίας είχαμε συμπεριλάβει αναλυτικά στο σχόλιο του Σαββάτου, περιγράφοντας ακριβώς πού εξελίσσεται εχθές-σήμερα το ταμπλό.

Για τις μετοχές-σηματωρούς του 25άρη σημειώνεται ότι λ.χ. ο Μυτιληναίος που υποχωρεί αρχικά αντέδρασε έως τα 5,69 ευρώ ξεκινώντας από τα 4,92 ευρώ της προηγούμενης Τετάρτης. Ανάλογα η μετοχή της ΕΧΑΕ έως τα 5,74 ευρώ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,51 ευρώ, της MIG έως το 0,244, της Τιτάν έως τα 18,49 ευρώ.

(*) Διάγραμμα και βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του Τραπεζικού Δείκτη και της σημαντικής περιοχής των 137 μονάδων ανεβάζουμε στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v