Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ψάχνεται» ο Γενικός Δείκτης

Συγκρατημένες κινήσεις στο ταμπλό μετά τις ακραίες διακυμάνσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων. Τα εσωτερικά μέτωπα και τα επερχόμενα stress test στο επίκεντρο. Σε ρόλο πρωταγωνιστή η Εθνική, βοήθειες από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πίεση για Πειραιώς και Alpha.

Ζάλισε το 1.000άρικο το Χ.Α., με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 985 μονάδες στις 12.20, πρoτού ανακάμψει και επιχειρήσει εκ νέου κίνηση για υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Μετά τις 15:30 ωστόσο, γύρισε πάλι οριακά χαμηλότερα και αυτή την ώρα κάνει πράξεις πέριξ των 985 μονάδων. 

Οι επενδυτές μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών αποτιμούν τα δεδομένα στο εγχώριο μέτωπο. Τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στο σχετικό θέμα της Ρούλας Σαλούρου, «μαύρες τρύπες οπλίζουν την τρόικα», γίνεται αναφορά σε φόβους για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, που φέρνουν πιο κοντά νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Είμαστε σαφείς και αναφερόμαστε σε αφορμές, καθώς στην αγορά αποτιμάται αρνητικά και η μη τελεσφόρηση της περιβόητης πλέον ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη.

Η ουσία είναι πως η αγορά πήρε γρήγορα, σε μόλις 3-4 συνεδριάσεις, περί τους 140 πόντους (ο Γ.Δ.), σε διάστημα εβδομάδας καταγράφηκαν διψήφιες αποδόσεις και σήμερα-αύριο ήταν λογική πρόβλεψη πως κάποιοι θα έκαναν μερικό ταμείο.

Εάν στις αφορμές συνυπολογίσουμε την ανάλογη εικόνα των περισσότερων ευρωαγορών, τότε η διόρθωση που προηγήθηκε θεωρείται φυσιολογική.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, λόγω της αστάθειας των αγορών και του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της ελληνικής θα πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή. Αρκεί μία «γεμάτη εντολή» σε έναν δεικτοβαρή τίτλο, μία αιφνίδια υποχώρηση του δείκτη περισσότερο από 0,50% για να ενεργοποιηθούν -σχεδόν αντανακλαστικά- ρευστοποιήσεις, επιβαρύνοντας έτσι περισσότερο την εικόνα.

Η υποχώρηση της μετοχής της Πειραιώς κάτω από το 1,23 ευρώ ενεργοποίησε σχεδόν άμεσα εντολές πώλησης μέχρι το 1,21, για να ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια. Ανάλογα το γύρισμα του ΟΤΕ κι οι νέες πωλήσεις στις σηματωρούς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, CC HBC επέτειναν το κλίμα μετά τις 12.30-12.45.

Στις τράπεζες η αντίδραση του δείκτη μπορεί να έφθασε έως τις 140 μονάδες -συγκεκριμένα μέχρι τις 140,31-, αλλά η περιοχή αποδεικνύεται αντίσταση για τη διάσπαση της οποίας απαιτείται κάτι περισσότερο. Προφανώς το έως -4,20% για τη μετοχή της Πειραιώς δεν διευκολύνει, όπως και το -2,80% για τη μετοχή της Alpha Bank.

Στη μετοχή της Εθνικής επικρατούν, μέχρι τώρα, οι αγοραστές (και λόγω των νεότερων από τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ - ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στις πτυχές του εγχειρήματος), αλλά μόνο με επαναπροσέγγιση των 2,28-2,30 ευρώ θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Σημειωτέον πως λίγο πριν από τις 13.30 στη μετοχή της ΕΤΕ ενεργοποιήθηκε σημαντική εντολή αγοράς με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής έως τα 2,25 ευρώ.

Δεδομένου ότι τα 2,26 ευρώ είναι το μέχρι στιγμής υψηλό, θα μπορούσε η ΕΤΕ να κάνει τη διαφορά, με μία βοήθεια εκ της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Η μετοχή του Οργανισμού βάρυνε μετά τις 11.45, για να διολισθήσει μέχρι τα 9,94 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα αρχικά χαμηλά των 9,92 ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο ανέκαμψε πάνω από τα 10 ευρώ. Αντιθέτως, σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ υπερίσχυαν μέχρι και πριν από λίγο οι αγοραστές, διατηρώντας τις τιμές στα 9,84 και στα 7,15 ευρώ αντίστοιχα.

Μέχρι τις 14.00 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 66 εκατ. ευρώ, από τα οποία σταθερά το 66% στις τράπεζες και με υψηλό τζίρο εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ στους τίτλους των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, MIG, METKA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα υπόψη η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και στα τρία warrants, με το ΕΤΕτπ στο 0,448 ευρώ (6,67%), το ΑΛΦΑτπ στο 1,30 ευρώ (1,56%) και το ΠΕΙΡτπ στο 0,443 ευρώ (5,48%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v