Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτος «στόχος» η επιβεβαίωση των 980 μονάδων

Πτωτικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική που κινείται στο... χείλος των 2,30 ευρώ. Στο προσκήνιο και η πορεία των ξένων αγορών, με τον DAX να «σκοντάφτει» στις 9.000 μονάδες.

Στήριξη από την ΕΚΤ για δεύτερη συνεδρίαση στις ευρωαγορές, στο χαμηλό ημέρας η Wall Street, στασιμότητα και... νευρικότητα στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να μην πιάνει τις 1.000 μονάδες σε κλείσιμο.

Το διεθνές περιβάλλον λίγο ως πολύ γνώριμο, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ο DAX δεν έκλεισε ούτε εχθές άνω των 9.000 μονάδων (σημαντικές οι 9.100 μον.).

Σε αυτό το ασταθές και πτωτικό πλαίσιο πρέπει να συνεχίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η κυβέρνηση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από τις εμπλοκές των τελευταίων ημερών, όπως αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής. Εστω και στο... και 5΄η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση οφειλών - η Ρούλα Σαλούρου  αναλύει όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Τα ανωτέρω μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα το χρηματιστήριο, ωστόσο τα αδιέξοδα, οι υπουργικές ... γκάφες και οι κυβερνητικές ... παλινωδίες προφανώς και δεν αμβλύνουν την ούτως ή άλλως φορτισμένη κατάσταση. Απεναντίας...

Τουλάχιστον να μπορέσει η αγορά κι οι παίκτες να ασχοληθούν λίγο με τις εξελίξεις που αφορούν την αγορά, τις εισηγμένες, με την προσοχή να στρέφεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στα stress tests. Πονηρό διήμερο, σήμερα-αύριο, με αργία στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και την προεξόφληση των καλών νέων για τις τράπεζες να έχει τρέξει ήδη με μία απόδοση της τάξης του 25%-30% για τον τραπεζικό κλάδο.

Η επιβεβαίωση του... κανόνα «πούλα στην είδηση» δεν νομίζω πως αλλάζει σημαντικά τον συσχετισμό στην αγορά, αυτήν την περίοδο όπου τα «ισχυρά χέρια» επεδίωκαν την επαναφορά προς τις 1.000-1.050 μονάδες.

Από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας των 108,27 (15/10), των 113,99 (16/10) και των 118,17 μονάδων (17/10) ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε εχθές έως τις 140,31 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 30% σε διάστημα εβδομάδας -όχι και άσχημα- κι οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση επαναφοράς μορφής V με δύο ισχυρά σκέλη (πτωτικό-ανοδικό), δείγμα της ρευστότητας και της μεταβλητότητας, της ταχύτητας και του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πολλών παικτών.

Με την ανάσυρση των τραπεζών, ωθήθηκε λιγότερο ή περισσότερο από τα «τελευταία χαμηλά» η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κατηγορίας.

Επιμείναμε και εχθές στον τραπεζικό δείκτη που, μετά τη δοκιμασία των 135 μονάδων, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον (και) τεχνικά. Μεγάλη κίνηση από την Εθνική ως απόρροια και των τελευταίων εξελίξεων από το... τουρκικό μέτωπο. Επαναφορά στα 2,29 ευρώ -υψηλά ημέρας-, καλύπτοντας δηλαδή και σε κλείσιμο τον βραχυπρόθεσμο στόχο, που είχαμε θέσει εχθές. Με αυξημένες συναλλαγές 13.629.315 τεμαχίων, αξίας 30,578 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική φορά της ΕΤΕ (22,46% σε διάστημα εβδομάδας) τραβά όχι μόνο τον κλάδο, αλλά την κατηγορία ολόκληρη, εάν υπολογίσουμε πως η Πειραιώς ταλαιπωρήθηκε με -3,94% στο 1,22 ευρώ, η Alpha Bank υποχώρησε λίγο προς το 0,602, ενώ η Eurobank μετράται ξεχωριστά κι αυτόνομα.

Με την ΕΤΕ στα 2,29 ευρώ εύλογα η προσοχή παραμένει στον «οδηγό», καθώς με αποτίμηση 8,09 δισ. ευρώ, πρώτη στη σχετική κατάταξη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σε θέμα του Χρήστου Κίτσιου αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εκχώρηση ποσοστού της Finansbank. Παικτικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που σημειώνει ο Χρήστος, πως «με ποσό μεταξύ 650 και 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο όμιλος της Εθνικής από την αύξηση κεφαλαίου στη Finansbank, υπερκαλύπτοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τις μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το stress test». Όπερ...

Τεχνικά στόχος παραμένει η μικρή υπέρβαση των 137-140 μονάδων, με την τάση να αλλάζει μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση των 145 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη. Εάν συμβεί αυτό, τότε ναι, όσοι ποντάρουν προς τις 1.050 θα δικαιωθούν. Όμως η προεξόφληση έχει γίνει, σχεδόν το 30% έχει εγγραφεί, αρκετοί έκαναν μικρό ή μεγαλύτερο ταμείο εχθές. Για αυτό προτιμότερη θα ήταν η επιβεβαίωση των δύο τελευταίων χαμηλών παρά ένα τράβηγμα, εάν μάλιστα υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θυμίζω πως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά χαμηλά σημειώθηκαν στις 985,20 και στις 943,59 μονάδες (την Τρίτη). Να επιβεβαιωθούν οπωσδήποτε οι 980-985 μονάδες για τον Γ.Δ. και βλέπουμε. Αντίστοιχα οι 320-318 για τον FT 25 και η περιοχή των 130-135 για τον τραπεζικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v