Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συννεφιές» πάνω από το Χρηματιστήριο

Βραχύβια αποδείχτηκε η υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Με αυξημένο τζίρο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 990 μονάδες. Απόλυτος πρωταγωνιστής στις συναλλαγές οι τράπεζες. Ανοδος 4% για Πειραιώς. Πίεση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Το "παιχνίδι" παίζεται στον τραπεζικό κλάδο, σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιο μας, σχεδόν μόνον οι τράπεζες πλέον κρατούν κόντρα στην υποχώρηση της πλειονότητας των μη- τραπεζικών μετοχών.

Αισθητά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καθώς μετά την απώλεια του 1.000άρικου (λίγο πριν τις 13.15) εντάθηκαν οι πωλήσεις σε μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και τίτλων- σηματωρών.

Στις 988 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ έως 0,15% χαμηλότερα από την αρχικά υψηλότερη τιμή των 1.008,44 μονάδων.
Ανάλογη διορθωτική πορεία για τον FT 25 από τις 330,53 έως τις 323,58 μονάδες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης από τις 143,94 διολίσθησε προς τις 140 μονάδες ων ο μόνος από τους 4 βασικούς δείκτες με θετικό πρόσημο πριν λίγο.

Σημαντικότερες οι απώλειες, εως 0,85% για τον FT Mid, που υποχωρεί εκ νέου στις 880 μονάδες. Εξ' αρχής τραπεζοβαρής η κίνηση στην σημερινή συνεδρίαση, παρέμεινε επικεντρωμένη στις μετοχές του κλάδου συμβάλλοντας στην κατοχύρωση θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές για μετοχές των άλλων κατηγοριών. 

Ούτως ή άλλως, σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, το... ποντάρισμα ήταν σχεδόν αποκλειστικά τραπεζικό κάτι που φάνηκε από την υπέρ- συγκέντρωση των συναλλαγών σε ποσοστά υψηλότατα, φτάνοντας μέχρι το 82% του συνολικού τζίρου.

Σημειωτέον, πως και μέχρι πριν λίγο από τα 105 εκατ. ευρώ το 75% είχε αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές από τα οποία πάνω από 28 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, άλλα 25 εκατ. στην Alpha Bank και περίπου 19 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη πέρα ως πέρα αποθαρρυντική η εικόνα και των 3 μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με τη μετοχή της Επιχείρησης να εμφανίζει το χειρότερο "γύρισμα" από τα 6,99 στα 6,58 ευρώ προβληματίζοντας ακόμη και τους αισιόδοξους της αγοράς.

Οσον αφορά στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ των οποίων η διόρθωση διευρύνεται νωρίτερα σημειώναμε πως από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διασώζεται μόνον η μετοχή της Επιχείρησης στο εύρος των 6,80-6,99 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ σε μείωση της τιμής-στόχου στα 12,4 ευρώ (από 13,5 ευρώ) προχώρησε η Wood & Company, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση «Buy». Στο εύρος των 9,69-10,01 ευρώ, αδυνατώντας όμως να πιάσει τα 10 ευρώ σήμερα σε κλείσιμο.

Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ όπου τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση «Buy» θέτει η Eurobank Equities σε σημερινή ανάλυσή της. Στην αναφορά της Eurobank παρουσιάζονται οι προτάσεις του ΟΠΑΠ για τις προμήθειες των πρακτόρων αλλά και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των νέων παιγνιομηχανών (VLTs). Στο εύρος των 9,85-10,10 ευρώ ο τίτλος, αδυνατώντας επίσης να πιάσει μία τιμή που θα διευκόλυνε την άνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v