Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κράτησε λίγο το ...κρεσέντο

Μετριάζονται τα κέρδη για τις τράπεζες μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα που οδήγησε σε άνοδο έως 7,7%. Πρωταγωνιστεί σε κέρδη η Eurobank. Πρώτος στόχος για τον δείκτη οι 150 μονάδες. Κλειδί για τη συνέχεια η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τα warrants.

Επιθετικότερα απ’ ό,τι στις ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε γρήγορα προς τις 1.025-1.030 μονάδες, με υπεραπόδοση των τραπεζών και ποσοστά που έφτασαν και σε διψήφια επίπεδα (για τη Eurobank).

Ενδεικτικό το ότι στο Χ.Α. ο Γ.Δ. ενισχυόταν νωρίτερα 3,25%, όταν στη Φρανκφούρτη ο DAX με... μόλις 0,75% περνούσε τις 9.050 μονάδες. Εν συνεχεία ωστόσο, τα κέρδη μετριάστηκαν, με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ 995 και 1005 μονάδων. 

Οριακές απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Εθνικής, ενώ άνοδο 3,3% καταγράφει η Eurobank, 3% η Πειραιώς και θετικό πρόσημο εμφανίζει η Alpha.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντολές αγοράς από το προάνοιγμα, με τον Γ.Δ. να πλησιάζει τις 1.000 μονάδες στις 10.32 με υπεραντίδραση των μη τραπεζικών μετοχών. Ο ΟΤΕ στα 9,83 και ο ΟΠΑΠ στα 9,96 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Το όριο των 1.000 μονάδων διασπάσθηκε στις 10.33 με το που πέρασαν στο σύστημα οι εντολές και για τις 4 τραπεζικές μετοχές. Στα πρώτα 5΄ ο κλαδικός δείκτης με 5,53% πιάνει τον πρώτο βασικό στόχο των 150 μονάδων.

Ωθηση σχεδόν όλων των δεικτών, της πλειονότητας των μετοχών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένων από τη μεσαία. Εύλογα το επίκεντρο του παιχνιδιού στις τράπεζες, που μετά τα πρώτα 5-10΄ έφθασαν στο 84% του συνολικού τζίρου.

Στα 2,40 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,639 της Alpha Bank, στο 1,38 της Πειραιώς και στο 0,326 ευρώ της Eurobank με την τελευταία να σημειώνει τη μεγαλύτερη σε ποσοστό απόδοση (10,55%).

Ισχυρά κέρδη και για τα warrants των τραπεζών: της Πειραιώς ενισχύεται 17,5% στο 0,497 ευρώ, +10% της ΕΤΕ στο 0,482 ευρώ, ενώ το ΑΛΦΑΤΠ ενισχύεται 7,46% στο 1,44. 

Νωρίτερα το Εuro2day.gr μετέδωσε:

Πρώτη μετά τα stress tests συνεδρίαση στην Ευρώπη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εύλογο το ενδιαφέρον κι η απορία για το πώς θα υποδεχθεί το ευρωσύστημα τα αποτελέσματα της ΕΚΤ.

Εν πολλοίς από την αντίδραση των αγορών, από Βορρά μέχρι Νότο, θα φανεί πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην Ε.Ε., στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και στις περιφερειακές αγορές. Στηρίζουμε την πρόθεση της ΕΚΤ για ελέγχους κάθε χρόνο, σημειώνει το ΔΝΤ.

Στην Αθήνα εμφανής η αίσθηση ανακούφισης από την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία, την ΤτΕ και βεβαίως από τους τραπεζίτες.

Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, μετά την επιτυχή αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων, και με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον κλάδο (και για τον κλάδο) αλλά και τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης από τη στιγμή που το απόθεμα του ΤΧΣ μένει ανέπαφο.

Ζητούμενη για το Χ.Α. η φορά των διεθνών αγορών, που από νωρίς δίνουν δείγμα γραφής, με τις ασιατικές ψηλότερα και τις ευρωπαϊκές σε αναμονή. Θυμίζω ότι ο DAX ξεκινά από χαμηλότερα των 9.000 μονάδων, συγκεκριμένα από τις 8.937,80 με -0,66% την Παρασκευή, και θεωρείται απαραίτητη η υπέρβαση των 9.050 μονάδων, τουλάχιστον, και βλέπουμε...

Στο Χ.Α. η προσδοκία βραχυπρόθεσμων (και όχι μόνον) παικτών ήταν εμφανής από την τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής, καταγράφηκε δε στο 2,94% του Τραπεζικού Δείκτη, που με κλείσιμο στις 141,63 μονάδες εκπλήρωσε και το αρχικά απαραίτητο κριτήριο. Κλειδί οι 140-145 μονάδες, με πρώτο στόχο τις 150, συνεκτιμώντας την υπερσυγκέντρωση συναλλαγών, στοιχημάτων που παίχτηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Από τα 142,3 εκατ. ευρώ το 68% άλλαξε χέρια στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με τα περισσότερα, περί τα 32 εκατ. ευρώ, στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ άλλα 5 εκατ. ευρώ έγιναν στο warant της Alpha Bank. Στο 0,61 ευρώ η μετοχή, στα 2,31 ευρώ της ΕΤΕ, στο 1,30 της Πειραιώς και στο 0,295 ευρώ της Eurobank. Συνεκτιμώντας πως στο παιχνίδι έχουν μπει πλέον και τα warrants των τριών τραπεζών.

Όπως επίσης το ότι ο μηνιαίος κύκλος του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται την Παρασκευή και μετά από καιρό δίνεται η ευκαιρία στους παίκτες να μετρήσουν έναν ανοδικό, θετικό σε απόδοση μήνα. Στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης κλείσει άνω των 1.050-1.060 μονάδων ο Οκτώβριος θα δώσει θετικό ταμείο στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα 31/10.

Στις 991,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 324,67 ο FT 25 με λίγες, ελάχιστες, βοήθειες από τα μη τραπεζικά χαρτιά στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Και με ενδείξεις μεταφοράς κεφαλαίων από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ στον τραπεζικό κλάδο.

Επικεντρωμένοι στις τράπεζες (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, θα φανεί σήμερα και την Τετάρτη σε ποιον βαθμό είχαν προεξοφληθεί στο ταμπλό τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ.

Κατά γενική εκτίμηση, ένας μικρός... αέρας προς τις 150 μονάδες δικαιολογείται και λόγω των θέσεων που έχουν ανοιχτεί από τα χαμηλότερα επίπεδα της Πέμπτης - Παρασκευής και ίσως επιδιωχθεί να κατοχυρωθούν σήμερα στα όποια υψηλά ημέρας.

Συνεκτιμώντας την αυριανή αργία και το ότι λόγω Τ+2 θέσεις που κτίστηκαν Πέμπτη - Παρασκευή θα πρέπει είτε να καλυφθούν σήμερα (να ανανεωθούν προς το τέλος της εβδομάδας) είτε να κάνουν ταμείο.

Στο 12,68% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Εθνικής, σύμφωνα με την τιμή των 2,31 ευρώ της Παρασκευής, στο 3,39% της Alpha Bank που δυνητικά έχει μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης, στο 14,04% της Πειραιώς και στο 8,46% της Eurobank.

Εύλογο το ερώτημα εάν η κυβερνητική πλευρά θα πετύχει να αναστρέψει κάπως το κλίμα υπέρ της, εάν θα αξιοποιηθεί (και) πολιτικά η αφορμή που δίνεται από τα stress tests και το κυριότερο σε ποιον βαθμό συμφωνούν ξένα και εγχώρια «ισχυρά χέρια».

Τεχνικά η μέχρι πρότινος αντίσταση των 137-140 μονάδων είναι πλέον η νέα στήριξη για τον Τραπεζικό Δείκτη, ενώ, όπως μετρά ο Βασίλης Μαρκάκης, για την ουσιαστική αλλαγή (από πτωτική σε ανοδική φορά) απαιτείται η υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από τους ΚΜΟ 200 που διέρχονται από τις 163 και τις 171 μονάδες. Είναι ένας μεσομακροπρόθεσμος στόχος όπου εκεί θα κριθεί η γενικότερη τάση. Και όχι με μία παροδική, αντανακλαστική υπέρβαση των 145 προς τις 150 μονάδες, σήμερα.

Στα της εβδομάδας η αναθεώρηση της τιμής-στόχου όπως λ.χ. η πρώτη σύσταση της Citi για τη μετοχή της Eurobank στο 0,31 ευρώ και «αγορά». Να δούμε εάν και ποιοι θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή πως το παιχνίδι στο Χ.Α. δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ τραπεζοβαρές με συναλλαγές της τάξης του 65%-70%, αφήνοντας εκτός τα λοιπά χαρτιά του 25άρη.

Στα 13,6 ευρώ η τιμή-στόχος για τον ΟΠΑΠ από τη Eurobank Sec, στα 9,68 η τρέχουσα τιμή. Στα 70 εκατ. ευρώ εκτιμά τα κέρδη του Q3 για τον ΟΤΕ η Alpha Finance, στα 9,65 η τρέχουσα τιμή. Και με τη μετοχή της ΔΕΗ στα 6,50 ευρώ -κοντά στα χαμηλά των 5,92 ευρώ- και με ανάγκη άμεσης ανάσυρσης.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v