Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί στρεσάρονται οι... μετοχές

Κάτω από τις 960 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες να χάνουν τα ισχυρά πρωινά κέρδη. Εκτίναξη τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. το πρώτο τρίωρο. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ξένων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε βιομηχανικούς τίτλους.

Ανάσες στην κυβέρνηση από την «αφάγωτη προίκα» του ΤΧΣ, αλλά με τη νευρικότητα να έχει επιστρέψει στις ευρωαγορές και στο Χ.Α., ενώ την αρχική εκρηκτική αντίδραση την έχει διαδεχθεί διόρθωση έως 2,8%, πριν από λίγο, και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 955 μονάδες.

Αρνητική ανατροπή περίπου 70 μονάδων (για τον Γ.Δ.) με πλήρες γύρισμα των τραπεζών κατά 15 και πλέον μονάδες, με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (περίπου στις 13.00), για να διαμορφωθεί στα 131 εκατ. στις 15:10. Από αυτά το 79%-80% στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με περισσότερα από 33 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς και σχεδόν 29 εκατ. να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Εθνικής.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, η υποχώρηση του Χ.Α. μπορεί να σχετιστεί με αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών μόνο ως προς το πρόσημο, την πτωτική φορά, όμως η έκταση των απωλειών αποδίδεται κυρίως σε εγγενείς λόγους.

Ο χρηματιστηριακός κανόνας... πούλα στην είδηση, που επικαλούνται αρκετοί, δεν φτάνει για να καλύψει την ολοκληρωτική ανατροπή του σκηνικού, με τις τράπεζες από το... ζενίθ να υποχωρούν στο...ναδίρ της ημέρας.

Όπως σημειώναμε στα σχόλια των τελευταίων ημερών, η προεξόφληση των stess tests απέφερε δύο γύρους βραχυπρόθεσμης αντίδρασης με διψήφιες αποδόσεις. Προφανώς, οι πωλητές στα αρχικά υψηλά του τραπεζικού δείκτη (150 μονάδες) έγραφαν απόδοση 9 μονάδων μόνο από τα επίπεδα της Παρασκευής και διψήφια σε διάστημα εβδομάδας λ.χ. στον τίτλο της Εθνικής.

Αρκούν αυτές οι εξηγήσεις για την ανατροπή, που έχει συντελεσθεί; Για τον εγκλωβισμό αρκετών από τα υψηλά ημέρας;

Για αρκετούς όχι. Ωστόσο στα αρχικά υψηλά επιτεύχθησαν ταυτόχρονα τρεις κύριοι στόχοι: των 1.020 μονάδων για τον Γ.Δ., των 150 μονάδων για τον Τραπεζικό και των 2,44 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Δεδομένων αυτών αλλά και των αυξημένων συναλλαγών που έγιναν την Παρασκευή, επιπλέον των σχεδόν 50 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30΄-45΄ της σημερινής συνεδρίασης, ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για αλλαγή θέσεων στα επίπεδα των 137-150 μονάδων. Ενδεχομένως εν όψει των εξελίξεων που δρομολογούνται ήδη και για τους τέσσερις ομίλους, μετά μάλιστα τις επικείμενες ενέργειες του ΤΧΣ, όπως αναφέρεται σχετικά από την Αναστασία Παπαϊωάννου.

Η ουσία είναι πως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό και το τράβηγμα των τραπεζών στα υψηλά ημέρας έγιναν πολλές πωλήσεις από τα επίπεδα των 150 μονάδων (περί τα 38-40 εκατ. ευρώ στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές), η σημαντική προσφορά απορροφήθηκε και το ερώτημα πλέον είναι ποιοι από τους αγοραστές στα υψηλά θα υποχρεωθούν μετά από δύο συνεδριάσεις να καλύψουν και σε τι τιμές τις θέσεις τους.

Πρόκειται πιθανότατα και για σημαντικό μέρος «θέσεων αέρα» που λογικά θα φανεί στις συνεδριάσεις της Πέμπτης, θυμίζοντας πως την Παρασκευή κλείνει ο μήνας. Ο στόχος για τις 1.050 μονάδες για τον Οκτώβριο δεν εκπληρώνεται με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, καθώς στις 1.020-1.025 μονάδες έγιναν αυξημένες συναλλαγές.

Εκτός εάν γυρίσουν ανοδικά οι ευρωαγορές αύριο (αργεί το Χ.Α.) και υπάρξει αντίδραση την Τετάρτη και πάλι προς τις 1.000 μονάδες.

Από την αρχή είχε ζητηθεί η προσοχή σε ενδεχόμενο αρχικό τράβηγμα, κυρίως δε των διψήφιων εβδομαδιαίων αποδόσεων και του ασφυκτικού περιθωρίου του Τ+2 και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

Από τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της ΕΤΕ από τα 2,43 διόρθωσε στα 2,16 ευρώ, της Πειραιώς από το 1,39 στο 1,27 ευρώ, της Alpha Bank από το 0,642 στο 0,577 ευρώ. Ανοδική εξαίρεση η Eurobank, αλλά με διακύμανση στο εύρος του 0,327-0,284 ευρώ και από το αρχικό έως 10,55% στο -3,7% πριν από λίγο.

Βάσει της εικόνας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ φαίνεται πως οι ρευστοποιήσεις (κυρίως) ξένων συνεχίζονται εκ περιτροπής, με τον ΟΤΕ να πληρώνει σήμερα τα σπασμένα καθώς διορθώνει 6%(!) προς τα 9,07 ευρώ. Η περίπτωση του ΟΤΕ, σήμερα, της ΔΕΗ ή του ΟΠΑΠ στις προηγούμενες συνεδριάσεις, είναι ενδεικτική της αδυναμίας της αγοράς στην περίπτωση όπου κεφάλαια και ρευστότητα μετακυλίονται στις τράπεζες.

Όμως δεν είναι μόνον η τριάδα, καθώς στις 13.30 μόλις τριών τίτλων του 25άρη η κίνηση ήταν ανοδική (Eurobank, CC HBC και ΔΕΗ). Για τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco οι απώλειες ξεπερνούσαν το 1,41% του δείκτη τους (FT 25). Λίγο μετά τις 15:00 υποχωρούσε το σύνολο των blue chip.

Από τις 20 του FT Mid μόλις τρεις, MLS, Sarantis, Ελληνικά Καλώδια, κινούνταν κόντρα στη διόρθωση. Και αυτές με ελάχιστα κομμάτια, με 64 τα ΕΛΚΑ στο 0,999 ευρώ, με 919 η MLS στα 4,47 ευρώ, και με μόλις 25 τεμάχια ο Sarantis στα 7,79 ευρώ.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι για το υπόλοιπο της αγοράς δεν έχει αλλάξει δα και κάτι προς το ουσιαστικότερο μετά τα stress tests της ΕΚΤ. Μία από τα ίδια...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v