Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τραπεζικές μετοχές το «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο

Με αρωγό το θετικό διεθνές κλίμα η επιχείρηση επαναπροσέγγισης των 1.000 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση. Τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα και η «παγίδα» της Δευτέρας στις τράπεζες. Οι αντιδράσεις μετά το stress test. Κρίσιμες οι 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Dow Jones ξανακατακτά τις 17.000 μονάδες, αλλά το Χ.Α. με... χρονοκαθυστέρηση επιφύλαξε μία από τις πιο απρόβλεπτες ανοδικές παγίδες των τελευταίων μηνών στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Με ολοκληρωτικό γύρισμα του Γενικού Δείκτη από τις 1.023,64 στις 944,61 μονάδες, με παγίδα από τις τράπεζες (150,35-136,29) και βύθιση του FT25 από τις 336,27 στις 313,58 μονάδες.

Το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας για τους βασικούς δείκτες σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά τι χαμηλότερες τιμές αφήνει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι, κατ΄ αρχάς εάν δοκιμασθούν και επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις - χαμηλές τιμές της 27ης/10, εφόσον τα «ισχυρά χέρια» ελέγχουν το παιχνίδι, και εάν ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς στις τράπεζες σε αυτήν τη φάση της αγοράς και πριν από την επόμενη κίνηση του κλάδου, ίσως με αφορμή τις ΑΜΚ που θα ανακοινωθούν από τις διοικήσεις των ομίλων.

Θυμίζω πως με αφορμή τα stress tests παίχτηκαν δύο βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα, το πρώτο από τα χαμηλά του κλάδου (10,8,27 μονάδες στις 15/10) μέχρι την τοπική κορυφή των 139,80 της 23ης/10, και το δεύτερο από τις 132,18 (χαμηλό Πέμπτης, ημέρα όπου οι τράπεζες ενημερώνονταν για τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ) μέχρι τα υψηλά της Δευτέρας, δηλαδή έως τις 150,35 μονάδες.

Υπολογίστε χαμηλό ημέρας στις 15/10 οι 108 και υψηλό ημέρας στις 27/10 οι 150 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη, σε μία από τις θεαματικότερες κινήσεις ακραίων διακυμάνσεων, αυξημένης μεταβλητότητας και ολοκληρωτικών συναλλαγών. Ενδεικτικά τα ποσοστά επί του συνολικού τζίρου, που τη Δευτέρα έφθασε σε κλείσιμο το 72% από τα 187 εκατ. ευρώ, σχεδόν 135 εκατ. ευρώ στις μετοχές των Πειραιώς (44 εκατ. ευρώ), Εθνικής (38), Alpha Bank (36) και Eurobank, ενώ άλλα σχεδόν 11 εκατ. ευρώ στα warrants των τριών τίτλων.

Επίσης ενδεικτικό το ότι στο warrant της Alpha Bank έγιναν συναλλαγές αξίας 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερες απ΄ ό,τι στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και κάπως λιγότερες απ΄ ό,τι στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Το πού οδηγεί τον κλάδο και τον 25άρη αυτή η υπερσυγκέντρωση θα φανεί σήμερα και την Παρασκευή, καθώς οι συναλλαγές της Δευτέρας προφανώς είχαν πωλητές αλλά και αγοραστές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι 131 μονάδες θα αποδειχτούν σημείο αναφοράς και στήριξη για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα τρίτο ποντάρισμα. Για τον δείκτη σημαντικά επίπεδα τιμών παραμένουν, μέχρι νεωτέρας, οι 137-140 και κύριος στόχος οι 150 μονάδες. Στις 136,29 με χαμηλό ημέρας τις 131,41 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ενδεικτικό το ότι στην Εθνική όπου άλλαξαν χέρια 37,9 εκατ. ευρώ η διακύμανση της μετοχής είναι από το 1,80 ευρώ στις 15/10 έως τα 2,43 ευρώ στις 27/10 με κύριο στόχο τα 2,44 ευρώ (Εκηβόλος της 24ης/10).

Στα υπόψη η πρώτη αντίδραση των ξένων οίκων ειδικότερα μετά τη θέση των UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs που λίγο ως πολύ αποδέχονται τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών τραπεζών, τη συνεκτίμηση του λεγόμενου «δυναμικού σεναρίου». Τη Δευτέρα ορισμένα αμερικανικά χέρια φέρεται να ήταν μεταξύ των αγοραστών στο γύρισμα των μετοχών του κλάδου. Για να δούμε σήμερα πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι.

Στα υπόψη ο διεθνής περίγυρος, και δη ο ευρωπαϊκός, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν στους προϋπολογισμούς Γαλλίας - Ιταλίας (προφανής η αναδίπλωση του Βερολίνου), αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα.

Σε ναυάγιο οδηγείται ο διαγωνισμός για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημειώνει η Μάρω Τσαντήλα, πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση (δηλαδή νέες ΑΜΚ) στις τράπεζες αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου, την ίδια στιγμή που ο Στέφανος Κοτζαμάνης κάνει λόγο για μικρό, πολύ μικρό καλάθι, όσον αφορά το «κούρεμα» των δανείων των επιχειρήσεων.

Τεχνικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα σήμερα οι 950 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 307 για τον FT 25.

Εάν δοκιμασθούν και επιβεβαιωθούν τότε μπορεί να ακολουθήσει ακόμη ένα ποντάρισμα, εάν όχι θα πρέπει να τα... μαζεύουμε για χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v