Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνει... θάρρος από τις ξένες αγορές

Τις ξένες αγορές επιχειρεί να ακολουθήσει το ΧΑ μετά το μακροβούτι των τελευταίων ημερών. Κέρδη ως 4% για Eurobank, Tιτάνα, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Alpha, OTE. Στις τράπεζες πάνω από το 60% του τζίρου.

Στο απόλυτο... πράσινο το Χ.Α., μετά το σχεδόν απόλυτο... κόκκινο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Με ισχυρές εντολές αγοράς από την προσυνεδρίαση σε όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές, παίρνει τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από νωρίτερα είχαν ανοίξει ανοδικά και συνέχιζαν ψηλότερα.

Προς τις 935-940 μονάδες κινήθηκε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας σχεδόν το χθεσινό άνω όριο των 939 μονάδων. Ανάλογη κίνηση για τον Τραπεζικό Δείκτη, προς τις 126 - 127 μονάδες, με τον FT 25 προς τις 305,5 μονάδες.

Ακολούθησαν, όμως, ρευστοποιήσεις και πίεση στη μετοχή της Εθνικής (μετά τις 11.05-11.15) για να διολισθησει ο Γ.Δ. προς τις 917 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 910.

Η αξία των συναλλαγών περίπου στα 24 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον στην πρώτα μιάμιση ώρα χαμηλότερα του μ.ό. των προηγούμενων τριών ημερών, με το 66% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Η ευρύτερη διασπορά των συναλλαγών -συγκριτικά με τα ολοκληρωτικά ποσοστά που είχαν προηγηθεί- μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ενδειξη πως η προσπάθεια ανάσυρσης δεν περιορίζεται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά διαχέεται και σε τίτλους - εισηγμένες από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Άλλωστε συντριπτικές ήταν οι απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη και των περισσότερων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως από τις 885,65 ανασύρθηκε εχθές ο Γενικός Δείκτης, περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης (για το Τ+2) με αντίσταση τις 935-940. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τραπεζικό κλάδο που επουδενί δεν πρέπει να χάσει τις 115-117 μονάδες και ει δυνατόν να βγάλει αντίδραση (έστω και ενδοσυνεδριακά) προς τις 129-130. Σε γενικές γραμμές αυτές οι τεχνικές προϋποθέσεις εκπληρώνονται, καλύπτονται, κάτι που θα φανεί χρησιμότερο στη συνέχεια.

Αλλά και στα επιμέρους, σημειώναμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετοχή της ΕΤΕ να απομακρυνθεί περισσότερο από το διπλό χαμηλό του 1,80 ευρώ και μετοχές-σηματωροί (Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.) να ακολουθήσουν την αφύπνιση της ΤΕΝΕΡΓ (από τα 2,06 στα 2,30 ευρώ).

Από το 1,90 έως το 1,95 ευρώ η μετοχή της Εθνικής χρειάζεται να ξεφύγει όσο περισσότερο γίνεται από το διπλό χαμηλό του 1,80 ευρώ. Ακόμη είναι πρώιμη οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν μπορεί να επαναληφθεί η προηγούμενη αντίδραση της μετοχής, από το 1,80 έως τα 2,43 ευρώ στα υψηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας. Κλειδί παραμένει το 1,98 ευρώ και εν συνεχεία τα 2. Όμως στη μετοχή της ΕΤΕ υπάρχει προσφορά από ξένο (ή ξένους) διαχειριστή και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης πιέσεων στη συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση στο 1,85 ευρώ έχει διαμορφωθεί μία ασθενής στήριξη.

Από τα 9,25 στα 9,42 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, αλλά από την περιοχή των 9,50 ευρώ υπάρχουν πολλές εντολές πώλησης, όπως και από τα 9,60-9,70 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Έως τα 6,05 ευρώ η αρχική αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ, που είναι η πλέον ταλαιπωρημένη της τριάδας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβει ανοδικές εκπλήξεις.

Για τη μετοχή-σηματωρό της Επιχείρησης «ανεβάζουμε» στον Εκηβόλο διάγραμμα και 2-3 τεχνικά στοιχεία.

Από τους τίτλους-σηματωρούς η ΤΕΝΕΡΓ μετά το χθεσινό γύρισμα συνέχισε μέχρι τα 2,34 ευρώ, ενώ η ΓΕΚ-Τέρνα μέχρι τα 2,14 ευρώ. Η μετοχή του Μυτιληναίου έως τα 5,39 ευρώ όπου συνάντησε προσφορά, όπως επίσης στα 2,40 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v