Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινος» Οκτώβρης στο ΧΑ με βουτιά 14%

Έβδομος συνεχόμενος μήνας απωλειών για το Χρηματιστήριο. Πτώση 21% για τον Γενικό Δείκτη και 31% για τον τραπεζικό στο δεκάμηνο. Άνοδος 1% σήμερα με βοήθειες από τις ξένες αγορές. Υπεραπέδωσαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

"Η κρατούσα τάση φαίνεται από τις διορθώσεις της" αναφέρει παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα και αν αυτό ληφθεί σοβαρά, τότε τα πράγματα για την βραχυπρόθεσμη τάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δείχνουν από γκρίζα έως μαύρα, παρά το σημερινό τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, που σταμάτησε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Με απόλυτο σύμμαχο τις διεθνείς Αγορές, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της ΒoJ, σε συνδυασμό με την ανακούφιση που έφερε η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το Φυσικό Αέριο, που επηρεάζει άμεσα και την Ευρώπη καθώς η εξάρτηση από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο είναι μεγάλη, ο Γενικός Δείκτης "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση, όμως το τελικό κλείσιμο χαμηλότερα από την μέση της ημερήσιας διακύμανσης και ενώ στις 16.21 (907,35 μονάδες, +0,04%) έφτασε να παίζεται ακόμα και το τελικό πρόσημο του Δείκτη, μάλλον δεν αφήνουν αισιόδοξα συμπεράσματα για την συνέχεια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρές βοήθειες το Χ.Α. πήρε και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 8% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να κινείται στις 7,8%.

Αντίθετα, επιδεικτικά απαισιόδοξοι παραμένουν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, καθώς επιμένουν να διατηρούν σε discount το συμβόλαιο του δείκτη, σε σχέση με την spot Αγορά.

Δυστυχώς και απ΄ ότι κατέδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, στο Χ.Α. επικρατεί η εσωστρέφεια και ο απόλυτος εγκλωβισμός στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα, όπως είναι η διευθέτηση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, οι πολιτικές εξελίξεις και οι φήμες για νέες ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο.

Η εικόνα του ΓΔ στη σημερινή συνεδρίαση

Απόλυτα ενδεικτική και η σημερινή έκθεση της Alpha Bankπου μεταξύ άλλων αναφέρει: "Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ταχείας αποκατάστασης του Ιδιωτικού ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των Τραπεζών, χωρίς την τροχοπέδη της Κρατικής συμμετοχής στον Τραπεζικό Τομέα της Οικονομίας. Η εξάρτηση των Τραπεζών από εξω-επιχειρησιακά κέντρα αποφάσεων (όπως το ΤΧΣ) παίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στον τρόπο που οι επενδυτές και οι εταιρείες διαβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας αξιολογούν τις προοπτικές της κάθε Τράπεζας".

Συνεχίζεται η συντριβή των αποτιμήσεων και η συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ιδιαίτερα μεγάλες τις ευθύνες των βασικών μετόχων, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων βλέπουν την αποτίμηση της εταιρείας τους να διαλύεται και παραμένουν επιδεικτικά "ασυγκίνητοι"!

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.50 και λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, 111 μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 43 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.!

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού δεκαμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, παρά τις μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 7,62% και από τον Τραπεζικό δείκτη 12,55%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 37,6% και έφθασε τα 165 εκατ. ευρώ.

Ο μήνας που ολοκληρώθηκε συνέχισε το αρνητικό σερί των προηγούμενων έξι μηνών και συμπλήρωσε "επταρέ" πτώσης, με μηνιαίες απώλειες, για τον Γενικό Δείκτη, 13,73%, που είναι και οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιούνιο του 2013 (-16,46%). Ελαφρώς μεγαλύτερες οι απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη που ολοκλήρωσε τον μήνα στο -14,56%.

Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού δεκαμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 21,23% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 31,14%.

Μετοχή του 10μηνου η Λανακάμ με κέρδη 115,61%.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, μόλις 55 τίτλοι διασώζονται με θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου και μόνο δύο από αυτούς ανήκουν στην "παλέτα" του FTSE25: Ο τίτλος της Folli Follie Group (+18,27%) και αυτός της Grivalia Properrties (+26,3%). Σε αυτούς μπορεί να προστεθεί και το ΑΛΦΑΤΠ (+10,71%).

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, μηδένισε τις 10μηνιαίες απώλειες και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που έκλεισε στην τιμή της 31/12/2013.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

Ο Οκτώβριος έκλεισε με μία έντονη πτωτική εβδομάδα και έγινε ο έβδομος συνεχόμενος πτωτικός μήνας με το προηγούμενο ρεκόρ οι οκτώ πτωτικοί ως τον Σεπτέμβριο του 2011, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το θολό τοπίο γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις παραμένει, ενώ και τα υπόλοιπα ζητήματα (αξιολόγηση από την τρόικα, βιωσιμότητα του χρέους, το ποια θα είναι η σχέση με τους εταίρους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ο ρόλος του ΔΝΤ) παραμένουν ανοιχτά.

Η θετική έκβαση των "stress tests" δεν είχαν αντίκτυπο στις Τραπεζικές μετοχές, αφού νέα ερωτήματα προέκυψαν για το αν οι Τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, ή αν θα υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των warrants.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης στην ανοδική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας δεν είχε καταφέρει να διασπάσει καμία σημαντική αντίσταση, ούτε τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 1010 μονάδες, ούτε να βρεθεί πάνω από τις 1050 μονάδες, σημαντικό βήμα για τερματισμό της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης.

Η κατοχύρωση των παραπάνω επιπέδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Δείκτη για να μπορεί να "δει" υψηλότερες τιμές και να τερματιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση. Όσο αυτό δεν συμβαίνει οι τεχνικές αντιδράσεις λειτουργούν σαν "σκαλοπάτι" για χαμηλότερα επίπεδα και το χαμηλό των 852,87 μονάδων δεν θα αποδειχθεί χαμηλό έτους.

Ήδη αρκετές μετοχές κινούνται χαμηλότερα από τα χαμηλά που είχαν "δει" στις 16 Οκτωβρίου όταν ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ως τις 852 μονάδες και όλα αυτά με τις διεθνείς Αγορές να επανέρχονται στα υψηλά τους (Ιαπωνία, Η.Π.Α.).

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (4/11 ΑΛΦΑ, 6/11 ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ , 7/11 ΕΥΡΩΒ) , ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στη συνέντευξη τύπου του Ντράγκι (6/11) και στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α. Επίσης αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ο Γιούνκερ ενώ έχουμε και Eurogroup στις 6/11, τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Στρατής Πολυχρονέας

"Ως ιδιαίτερα απογοητευτική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς ο ΓΔ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 30/10 έως και τις 885,65 μονάδες, δηλαδή μόλις 3,84% υψηλότερα από το χαμηλό των τελευταίων 15 μηνών" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Απογοητευτική, γιατί αυτό συνέβη μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των "stress tests" για τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως θετικά, με την Αγορά να φαίνεται να έχει λειτουργήσει προεξοφλητικά στην περίπτωσή τους.

Ως αιτίες της πτώσης, πλην βεβαίως της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι όσο θα πλησιάζει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα αυξάνεται (αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό των 471,35 μονάδων που σημειώθηκε στις 05/06/12), προβάλλουν οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων (καθώς το "μαξιλάρι" των €11,4 δισ. του ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου), αλλά και οι τροποποιήσεις των προϋπολογισμών των Γαλλίας και Ιταλίας για το 2015.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης στην Κύπρο, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς από την Τουρκία, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του γ΄3μηνου (θα συμβεί στις 14/11 και αναμένεται να είναι θετικό για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα ή 6 χρόνια) και θα γίνει προσπάθεια ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και έξοδος από το Μνημόνιο (ενδεχομένως και μέσω προληπτικής γραμμής στήριξης) πριν το τέλος του έτους από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Είναι λογικό, λοιπόν, η μεταβλητότητα που παρουσιάζει η εγχώρια Αγορά στην τρέχουσα φάση να συνεχισθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχίζουν να υφίστανται οι παραπάνω αιτίες.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., η έλευση του Νοεμβρίου θα στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου, αλλά και στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ιδίως της ΕΚΤ (06/11), μετά και τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης από τη FED στις 29/10.

-Μάνος Χατζηδάκης

Από τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο δανείζεται ο Μάνος Χατζηδάκης, βάζοντας σαν τίτλο στο σχόλιό του "Ορατότης μηδέν" και αναφέρει:

Η εσωστρέφεια επανήλθε στην Ελληνική Αγορά πολύ πιο γρήγορα από ότι ίσως θα δικαιολογούσαν τα καλά νέα από τα "τεστ κοπώσεως" των Ελληνικών Τραπεζών. Με σημείο αναφοράς το πολιτικό ρίσκο η μεταβλητότητα ήταν έντονη, οι τζίροι της Αγοράς πολύ αυξημένοι και οι απώλειες σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένες στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ταχύτητα και ο βαθμός στον οποίο η Αγορά υποχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτονομημένη από την διεθνή τάση, δείχνει ότι ο προβληματισμός των επενδυτών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων είναι έντονος και έχει δύο βασικές εστίες: α) την έλλειψη σχεδίου ή αποδεκτού πλάνου εξόδου της Χώρας από τις δανειακές συμβάσεις της τρόικας β) στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την Προεδρική εκλογή, ή τις πρόωρες εκλογές.

Η Αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται την δεύτερη παράμετρο ως φορέα καθυστερήσεων και αναβολών σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι τέσσερις μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην Ελληνική Αγορά. Επιπλέον τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά "άπειρος" χρηματιστηριακός χρόνος, δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από την διεθνή τάση ενόψει του "κλεισίματος των βιβλίων" για το 2014.

Εφόσον κάποιος από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες αποκτήσει μεγαλύτερη "ορατότητα", τότε η Αγορά θα επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στις αποτιμήσεις και θα αντιμετωπίσει με πιο θετική οπτική τις έντονες στρεβλώσεις που καταγράφονται σε πολλές –πλέον- Δεικτοβαρείς μετοχές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών (852 μονάδες) μετά το "φιλί του αποχαιρετισμού" στην ζώνη των 1.000 μονάδων. Η δομή και η ταχύτητα της υποχώρησης έχει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των χαμηλών έτους, ενώ οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι μετά την ανοδική αντίδραση ως τις 1024 μονάδες.

Σε αυτή την κίνηση ενεργοποιήθηκε σήμα αγορών από τον MACD το οποίο ωστόσο έχει αποδυναμωθεί αισθητά και αρκεί μία οριακή πτωτική συνεδρίαση την Δευτέρα για να γυρίσει σε σήμα πώλησης.

Η μεγάλη εικόνα της Αγοράς δεν εμπνέει ακόμα αισιοδοξία, αφού η πίεση στο τζίρο είναι αισθητή, η μεταβλητότητα έντονη, ενώ ακόμα και στην συνεδρίαση εκτόνωσης της Παρασκευής η ανοδική αντίδραση ήταν πολύ μετριοπαθής για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των πωλητών, καθώς απουσιάζουν οι ενδείξεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις μιας πιο "στιβαρής" ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα θα αναμέναμε την Αγορά να δοκιμάσει εκ νέου τις 850 μονάδες κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας έχει αρκετό υλικό από προγραμματισμένες ανακοινώσεις. Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, η πρώτη μετά την ανάληψη της εποπτείας των Ευρωπαϊκών συστημικών Τραπεζών μετά τις 4 Νοεμβρίου.

Από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του εννεαμήνου με πρώτη την Grivalia Properties και την Alpha Bank στις 4 Νοεμβρίου. Ακολουθούν την Πέμπτη το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και της Coca Cola. Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει το απόγευμα της ίδια ημέρας (17:30) και αμέσως μετά (18:00) είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Τo πρώτο σετ ανακοινώσεων κλείνει η Eurobank η οποία δημοσιεύει την Παρασκευή μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την Παρασκευή επίσης έχουμε την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, όλες με κεντρικό θέμα την έγκριση μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε αναβαλλόμενο πιστωτικό φόρο. Επίσης την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης του MSCI, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στα ταμπλώ των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, όπου ξεχωρίζει το +4,83% του Ιαπωνικού Nikkei και το οποίο τον έφερε να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 16000 μονάδων.
Σημαντικά κέρδη για την Ευρώπη και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον Dow Jones και την μετοχή της Apple να οδεύουν προς νέα ιστορικά υψηλά.

Πιέζονται σημαντικά ευρώ και πετρέλαιο και ασφυκτικά τα πολύτιμα μέταλλα και ιδιαίτερα ο χρυσός που απειλεί τα χαμηλά διετίας και πλέον (!)

Ξεκινώντας από το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα και την σχέση eur/usd το 1,2780 τείνει να γίνει ιδιαίτερα σκληρή αντίσταση, ενώ μία αφορμή μπορεί να του δώσει κίνηση προς το 1,24, με το 1,25, σαν παλαιό χαμηλό, να είναι στήριξη.

Στην περίπτωση του χρυσού, αυτός δείχνει να διασπά καθοδικά τα $1183 (χαμηλά διετίας) και πλέον ανοίγει το δρόμο για τα $1100 και τα $1046 (χαμηλά 2010). Η πτωτική τάση θα επιταχυνθεί να οι τιμές υποχωρήσουν (σε κλείσιμο) χαμηλότερα των $1155.

To US Oil συνεχίζει να βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμη πτώση με φόντο την επίμονη ενδυνάμωση του δολαρίου. Εάν οι γεωπολιτικές συγκυρίες το επιτρέψουν, ενδέχεται να συνεχιστεί η πίεση λόγω της αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης μείωσης βασικού κόστους των Μεσοανατολικών προμηθευτών σε Αμερική και Ασία, ως αντιστάθμιση στον βαρύτατο ανταγωνισμό που ενδέχεται να προκύψει από την κρίση στην Ουκρανία.

Τεχνικά (240 min. chart), παρακολουθήσαμε το δεύτερο, κατά σειρά, "false breakout" από την τριγωνική συσσώρευση, πράγμα που προς το παρόν πίεσε το Εμπόρευμα προς τις ουδέτερες περιοχές, μην αλλάζοντας την πτωτικότητα. Επόμενος μεγάλος στόχος τα 77$, ενώ η αντίσταση των 84,80$ στέκει ως το 38% της κίνησης. Κοντινή στήριξη τα 79,80$.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, μεγάλες εκπλήξεις επιφύλασσε στην Αγορά η BoJ, που αποφάσισε την αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία κατά 30 τρισ ετησίως για να φτάσει τα 80 τρισ γιεν. Η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, για το τρέχον οικονομικό έτος βλέπει ανάπτυξη 0,5% - έναντι αρχικής εκτίμησης 1%. Επίσης αναθεώρησε τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 1,2% για το τρέχον οικονομικό έτος, στο 1,7%για το επόμενο και στο 2,1% για το 2016-17. Μέχρι πρότινος προέβλεπε αντιστοίχως 1,3%, 1,9% και 2,1%.

Η κίνηση αυτή εκτόξευσε σε υψηλά 6 ετών το USD/JPY.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Λιανικές Πωλήσεις στη Γερμανία συρρικνώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 3,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswire, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση 0,8%.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός κατέγραψε ήπια ανάκαμψη τον Οκτώβριο στο 0,4% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών). Σημειώνεται πως η απόσταση από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ - κοντά στο 2% - παραμένει μεγάλη. Ο δομικός πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 0,8%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη, έμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο στο 11,5%, όπως περίμεναν και οι αναλυτές.

"Υπάρχει προφανής κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη", υποστηρίζει η Standard & Poor's παραπέμποντας στον χαμηλό πληθωρισμό, στην αναιμική ανάπτυξη και στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας. "Για την Ευρωζώνη αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1% φέτος και του 1,4% το 2015", λέει ο οίκος.

"Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα 'stress tests' δείχνουν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τα δημοσιονομικά δεδομένα των Ευρωπαϊκών Κρατών, λόγω των Τραπεζών, περιορίζεται" σημειώνει η Fitch. Η χαμηλή ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και τα μεγάλα δομικά ελλείμματα είναι μακράν μεγαλύτερος κίνδυνος.

Από την άλλη πλευρά όμως "είναι δύσκολο να δούμε πώς οι Τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Περιοχής χωρίς να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται μελλοντικά νέα εμπλοκή των Κρατών στον κλάδο" σημειώνει η Fitch.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "ποτέ δεν πρέπει να πει ποτέ" σε ότι αφορά ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν ορατό. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη εν μέσω έντονων πιέσεων για νέα μέτρα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007 ενισχύθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 86,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 84,6 το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στις 86,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 8 Μαΐου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Για βελτιωμένη ανταγωνιστική θέση του ΟΤΕ, λόγω και των νέων τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδoσης αγώνων της UEFA, κάνει λόγο η Morgan Stanley σε έκθεσή της, δίνοντας τιμή-στόχο 13 ευρώ με σύσταση "overweight".

Βελτίωση σε λειτουργική βάση θα εμφανίσει η Alpha Bank στα αποτελέσματα εννεαμήνου, υπογραμμίζει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στο 1,1 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα σύμφωνα με την υπ' αριθ. 16/695/15.10.2014 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας Motor Oil για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Cyclon, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδικές φούριες" (φαινόμενο σύνηθες κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις) και αρκετά γρήγορα (10.57) "είδε" το υψηλό ημέρας των 933,69 μονάδων (+2,95%).

Ακολουθώντας μόνιμη πλαγικαθοδική κίνηση υποχώρησε μέχρι τις 907,35 μονάδες (+0,04%), στις 16.21, για να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά (για την "τιμή των όπλων"), με αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στις 915,4 μονάδες (+0,93%) και μέσω των δημοπρασιών να κλείσει στις 915,83 με κέρδη 0,98%.

Απόλυτα "ασυγκίνητο", από το θετικό πρόσημο του Δείκτη, το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που επειβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (51) - πτωτικών (55) μετοχών.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων διαμορφώθηκε στα 128,8 εκατ. από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ). Έξι μετοχές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, κάτι που μόνο έκπληξη δεν αποτελεί.

Από τις μετοχές του FTSE25 και παρά το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, μόνο οι ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco (νέο ιστορικό χαμηλό, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), ΕΕΕ και ΟΛΠ.

Χαμηλότερα του 25αρη, ξεχώρισε, μακράν, ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+10,14%), καθώς, όπως επεσήμανε έγκαιρα η στήλη, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις εγχώριων θεσμικών, λόγω επικείμενης εισόδου της μετοχής στον δείκτης FTSE25 και στην θέση της Intralot.

Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1079 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 354 μονάδων, η κρατούσα, βραχυπρόθεσμη, τάση παραμένει πτωτική.

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα οι συναλλαγές υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.422 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.861, 11.969 για τον Νοέμβριο, 1.831 για τον Δεκέμβριο, 61 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 295,5) κινήθηκε μεταξύ 292,5 και 303,25 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 1,25%.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (7.800 ΟΤΕ, 19.000 ΟΠΑΠ, 350.000 Eurobank, 114.300 Εθνική, 12.700 MIG, 39.000 Alpha Bank, 158.600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.233), ΔΕΗ (2.867), Alpha Bank (9.107), Εθνική (7.950), Πειραιώς (8.278), Eurobank (3.657), Μυτιληναίο (397), ΕΧΑΕ (156), ΟΠΑΠ (1.098), MIG (876), Ελ. Πετρέλαια (277), ΓΕΚ (551), ΕΥΔΑΠ (146), Jumbo (141).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στα επίπεδα του 34%, με τον όγκο συναλλαγών μειωμένο, στα 950 δικαιώματα, (763 δικαιώματα αγοράς και 187 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων σε: Alpha Bank (380289 τεμ.).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (95.433.579 τεμ.), Πειραιώς (26.627.611 τεμ.), Eurobank (32.530.345 τεμ.), Εθνική (7.924.726 τεμ.), ΔΕΗ (2.276.284 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v