Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χάνεται το «κάστρο» των 900 μονάδων

Σε χαμηλότερα επίπεδα το ΧΑ με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι από την αρχή της συνεδρίασης. Ποια blue chips δείχνουν χαρακτήρα. Θετικός βηματισμός και κέρδη 3% για την Grivalia Properties. Επιστρέφει το discount στα παράγωγα.

Παρά τα μικρά κέρδη που σημειώνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεκίνησε με πτωτική ουρά.

Τα δύο, πλέον ανησυχητικά, χαρακτηριστικά ο αρκετά υψηλός τζίρος και η επιστροφή του σημαντικού discount στην αγορά παραγώγων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τίποτα δεν φαίνεται (από την τρέχουσα ειδησεογραφία) ικανό να αναστρέψει την κρατούσα πτωτική τάση, καθώς οι αβεβαιότητες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η χαμηλή ορατότητα για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας θα διατηρήσουν την πτωτική επιφυλακτικότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Από την άλλη, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το κλίμα τα margin calls θα πολλαπλασιαστούν, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία αγορά που δείχνει μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δοκιμαστική βουτιά έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 887,03 μονάδες, σημείο από όπου και ξεκίνησε μία πρώτη αντίδραση με επικεφαλής τις Eurobank, Grivalia Properties και Πειραιώς, η οποία έφερε τον Δείκτη μέχρι την περιοχή των 894 μονάδων, όπου και πήραν νέες πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές.

Απόλυτα απογοητευτική η μεγαλύτερη εικόνα του ταμπλό, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το ένα προς έξι!

Ανησυχητικά υψηλός, για τα δεδομένα της εποχής, ο τζίρος, ο οποίος λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα ξεπερνά τα 19,5 εκατ., χωρίς να έχουν σημειωθεί προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ζώνη των 291 - 288 είναι σημαντική μας στήριξη, ενώ το 298 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια πλέον το επίπεδο των 308. Το stop μας (για τους "short") το 316.

Επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 275 μονάδες.

Οι ταλαντωτές μας μπορεί να έχουν βρεθεί σε ζώνη υπερπώλησης, στο "intraday", όμως ακόμα δεν μας έχουν δώσει έναυσμα για αντίδραση.

Από τις μετοχές του FTSE 25, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, μόνο ο τίτλος της Grivalia διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ η Eurobank αγωνίζεται να αποφύγει την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών (σε κλείσιμο).

Σε αυτό φαίνεται να οδηγείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Σημαντικές πιέσεις και σήμερα στα τραπεζικά warrants.

Από τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, δεικτοβαρείς μετοχές, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% κινείται η Τέρνα Ενεργειακή και με πτώση άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων η Viohalco (προς νέα ιστορικά χαμηλά), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Θεωρείται περίπου βέβαιο πως αν γίνει κοινή πεποίθηση πως ο Γενικός Δείκτης δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από κλείσιμο χαμηλότερο των 900 μονάδων δεν αποκλείεται η τελευταία ώρα της συνεδρίασης να συνοδευτεί από νέα βροχή πωλήσεων...

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v