Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα πτώση άνευ… τζίρου

Ντυμένη στα κόκκινα συνεχίζει η αγορά, καθώς απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος οι λίγοι πωλητές έχουν το πάνω χέρι. Βιομηχανικά blue chip πρωταγωνιστούν σε ρευστοποιήσεις. Καλύτερη εικόνα στις τράπεζες. Ανοδικά η Eurobank, αντιστάσεις από Πειραιώς και Alpha.

Συνεχίζονται η «ομηρεία» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι ρευστοποιήσεις - διόρθωση σε βασικές μετοχές και δείκτες. Με τζίρο που ξεπέρασε τα 65 εκατομμύρια ευρώ μόλις στις 15:40, η ελληνική αγορά βολοδέρνει τις 895 μονάδες, κόντρα στις κυριότερες ευρωπαϊκές, όπου επιχειρείται αντίδραση.

Η Eurobank, η Jumbo και η Grivalia και η Alpha Bank είναι οι μόνοι τίτλοι από τα blue chips που κινούνται ανοδικά, καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι εγγενείς λόγοι είναι αυτοί που διατηρούν το κλίμα νευρικότητας και δίνουν πλεονέκτημα στους πωλητές και σε όσους κινούνται παράλληλα κι αντισταθμιστικά στα παράγωγα με θέσεις short προς τα επίπεδα των 285-280 μονάδων.

Χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν πως οι επαφές Αθήνας - τρόικας, η ρευστότητα στο πολιτικό μέτωπο και οι υποχρεώσεις-βουνό της συγκυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να ενεργούν επιβαρυντικά, να αίρουν τα λιγοστά κίνητρα των εν δυνάμει αγοραστών να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Hδη σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία θεωρούν αναπόφευκτη τη νέα δοκιμασία των «χαμηλών των 850 μονάδων», ενώ όπως και στα μέσα Οκτωβρίου κυκλοφορούν... σενάρια και... εκτιμήσεις για χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ωστόσο, έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό πως η αγορά είναι σε πτωτικό κανάλι (έχει ξεκινήσει από τα υψηλά Μαρτίου, με την τελευταία φάση από τα επίπεδα των 1.150-1.200 μονάδων στις 8 Σεπτεμβρίου), αλλά ενδιάμεσα δίνει βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις.

Μέχρι τώρα για τον Γ.Δ. δύο είναι οι περιοχές τιμών (οι 885 και οι 855-850 μονάδες) όπου καθορίζεται εάν θα υποχωρήσει σε νέα χαμηλά έτους, όμως όσο δεν διασπώνται πτωτικά (οι 885 για τον Γ.Δ. και οι 278 μονάδες για τον FT 25) παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης. Σήμερα αύριο κρίνεται το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο, με 2-3 επιμέρους ενδείξεις να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο της αντίδρασης.

Στην περιοχή των 115 μονάδων βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, δηλαδή κοντά στο χαμηλό των 108,27 της 15ης Οκτωβρίου, αλλά με την ΕΤΕ να κάνει νέο χαμηλό (1,74 ευρώ), πριν ανέβει ελαφρά στη συνέχεια, την Πειραιώς με φράγματα από το 1,04 (χαμηλό στο 1 ευρώ από τις 15/10) και την Alpha Bank στο 0,52 ευρώ. Διαφορετική η περίπτωση της Eurobank που υπεραποδίδει, με αγοραστές από το 0,239. Ο κλάδος συμπληρώνεται με την Attica Bank (FT Mid), μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη γενική συνέλευση.

Όμως είναι αποθαρρυντική η εικόνα μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Intralot, Folli Follie, Motor Oil, με απώλειες που παραπέμπουν σε ξένο πωλητή (ή πωλητές).

Στα 2,37-2,49 ευρώ η διακύμανση της ΤΕΝΕΡΓ, στα 5,79-6,20 ευρώ της ΜΟΗ, με πωλητή η FFG μέχρι τα 24,03 ευρώ. Με νέες απώλειες για τη μετοχή της Intralot, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (αύξηση τζίρου 23,1%, ζημίες 32,1 εκατ. ευρώ), ενώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια η IBG προβλέπει κέρδη 4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, συνιστά δε «αγορά» για τη μετοχή. Στο εύρος των 4-4,19 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 2,28-2,41 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 5,80-6,10 ευρώ της ΕΥΔΑΠ.

Σημειωτέον πως πριν από λίγο το 58% των συναλλαγών είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με περίπου 14,1 εκατ. ευρώ στον τίτλο της Εθνικής. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε Μυτιληναίο, Jumbo, EXAE, FFG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.
Στις 30 οι μετοχές με άνοδο, στις 71 με διόρθωση. Ξεχώριζαν με 2,5% στα 7,70 ευρώ η Grivalia (έπιασε και 7,94 ευρώ νωρίτερα), η ΤΡΑΣΤΟΡ στο 1,11 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 3,15 ευρώ, η Lamda Development στα 3,90 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v