Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Αδύναμος κρίκος» ο τραπεζικός κλάδος

Σε χαμηλό 19 μηνών ο δείκτης των τραπεζών. Που αποδίδονται οι ρευστοποιήσεις. Προσπάθειες για «άμυνες» από βιομηχανικά blue chip. Η εικόνα στα παράγωγα και τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς. Άνοδος για ΟΠΑΠ (+1,33%) και ΕΥΔΑΠ (+3,16%).

Δεν δείχνουν να ισορροπούν πουθενά οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και το Χ.Α. εγκλωβισμένο στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, αναζητεί, εις μάτην, στηρίγματα σε συνεχώς και χαμηλότερα επίπεδα.

Η εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων μεταξύ αγοραστών - πωλητών, δείχνει μία "άνιση μάχη" που σχεδόν επί καθημερινής βάσεως καταλήγει σε εύκολη επικράτηση των δεύτερων.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σαφώς δυσκολότερα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αν δεν το "πάλευε" ο ΟΠΑΠ (+1,33%) έχοντας σχετικές βοήθειες από Grivalia (+0,8%), EEE (+0,64%), Μέτκα (+0,12%) και ΕΥΔΑΠ (+3,16%). Αυτές ήταν και οι μοναδικές μετοχές του FTSE25, που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, μετά και το σημερινό mini "sell off".

Η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ κρίνεται τουλάχιστον αποκαρδιωτική και απόλυτα ανησυχητική και η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι τι γνωρίζουν αυτοί που συνεχίζουν και πουλάνε με τέτοια ένταση. Παράγοντες της Αγοράς δεν αποκλείουν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η νέα σημερινή εικόνα ξεπουλήματος να έχει σχέση με τις έρευνες της Επ. Κεφαλαιαγοράς για κινήσεις "short selling" στο Τραπεζικό ταμπλώ και κινήσεις "ρεβανσισμού" από πλευράς ξένων funds, εν όψει επικείμενων προστίμων.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κακή εικόνα των Τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά το πρόστιμο 3,2 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε σε 5 Τράπεζες για χειραγώγηση στην Αγορά συναλλάγματος. Πρόκειται για τις Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις Εποπτικές Αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της Αγοράς forex.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου η ίδια εικόνα επικράτησε και στην Αγορά Παραγώγων, όπου ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, ενώ οι εκεί εμπλεκόμενοι επιμένουν σε "ευδιάκριτο" discount, για το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος), όσο και για τον δεύτερο (Δεκέμβριος).

Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν στην περιοχή των 850 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα επιστρέψουν δριμύτερα τα "margin calls", κάνοντας την κρατούσα πτωτική τάση περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, αυτός συνέτριψε με εντυπωσιακή ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 114 μονάδων και αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 108 μονάδων, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 100 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 103 μονάδων παραπέμπει σε χαμηλά 27 ετών και πλέον, καθώς το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 17/5/1987 (101,76 μονάδες).

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 19 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/4/2013 (107,84 μονάδες).

Διάγραμμα- Χαμηλό 19 μηνών του τραπεζικού δείκτη

Προχωρώντας σε επιμέρους στοιχεία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 108,13 μονάδες (-5,12%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4840 ευρώ (-6,92%), της Εθνικής μέχρι τα 1,59 ευρώ (-7,02%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,01 ευρώ (-6,48%) και της Eurobank μέχρι τα 0,2360 ευρώ (-2,88%), παρά την συστοιχία πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων που στήθηκαν σαν εντολή αγοράς στα 0,24 ευρώ, κλείνοντας μάλιστα και στο χαμηλό ημέρας.

Οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης (-5,06%), ενώ ακριβώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης και μαζί με αυτόν και τέσσερις από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank και Αττικής και σε χαμηλά 15 μηνών οι Alpha Bank και Πειραιώς.
Νέο ιστορικό χαμηλό για τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής (-11,37%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά το warrant της Πειραιώς (-6,61%), σε χαμηλά 14 μηνών το warrant της Alpha Bank (-7,71%).

Δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στον υπόλοιπο 25αρη (ούτε λόγος για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις όπου οι αποτιμήσεις διαλύονται με ελάχιστες συναλλαγές), καθώς σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Viohalco (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), νέα χαμηλά 26 μηνών για την Intralot και νέα χαμηλά 14 μηνών για ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρα.

Εντυπωσιακές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., καθώς στην πρώτη θέση πέρασε η ΕΕΕ (6,4 δισ), ακολουθούμενη από Πειραιώς (6,3 δισ), Alpha Bank (6,2 δισ) και Εθνική (5,7 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την κρίσιμη στήριξη των 885 μονάδων και αν αυτό επιβεβαιωθεί κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να οδηγήσει προς τη ζώνη στήριξης του προηγούμενου τοπικού πυθμένα στις 860 με 850 μονάδες, βάζοντας όμως στο πίσω μέρος της επενδυτικής σκέψης την προσέγγιση του ψυχολογικού επιπέδου των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Μόνη διέξοδο στο εν εξελίξει καθοδικό σενάριο θα έδινε η εκδήλωση μια πιθανής ανοδικής ανάτασης του Δείκτη πάνω από το όριο των 910 μονάδων. Εκεί μάλιστα εάν ακολουθηθεί και με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα μπορούσε να τραβήξει την "ανοδική κουρτίνα" της αντίστασης των 925 με 930 μονάδων.

Πάντως σε αυτή τη φάση της Αγοράς αυτός που τραβάει συνεχώς το "χαλί κάτω από τα πόδια" του Γενικού Δείκτη είναι ο Τραπεζικός κλάδος, με το δείκτη τους να έχει περάσει καθοδικά από τις 114 μονάδες "κοιτώντας στο βάθος της σκάλας" το χαμηλό του Οκτωβρίου στις 108 μονάδες.

"Χορηγός" των Τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία έχει καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό χάνοντας στη κεφαλαιοποίησή της ακόμα και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει βρεθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών "κρεμασμένος" χαμηλότερα της ζώνης στήριξης των 300 με 294 μονάδων δίνοντας σημαντικούς πόντους στο σενάριο προσέγγισης των ετήσιων χαμηλών στις 280 με 276 μονάδες.

Θεμιτή από την πλευρά των αγοραστών θα ήταν η επανάκτηση των 295 μονάδων με το σχηματισμό μίας μεγάλης "κάτω σκιάς" αφήνοντας έτσι το στίγμα ενός δεύτερου υψηλότερου πυθμένα. Ισχυρότατη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα μπορούσε να σημειωθεί με την ανοδική "πυρπόληση" των 320 με 325 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μόνο "κόκκινη" εξαίρεση τον δείκτη ASX 200 (-0,98%), σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", η Βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση. Τον Αύγουστο, είχε καταγράφει συρρίκνωση κατά 1,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι αναλυτές ωστόσο, ήταν πιο αισιόδοξοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν κατά μέσο όρο αύξηση της Βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7%.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για ανάπτυξη και πληθωρισμό προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, η ΒοΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και 2,6% για το 2016 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,1% και στο 2,8% αντιστοίχως, στην έκθεση του Αυγούστου. Αναφέρει επίσης ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί σε τρία χρόνια. Οι επενδυτές, οι οποίοι πριν από έξι μήνες ανέμεναν μια αύξηση επιτοκίων από την BOE στις αρχές του επόμενου έτους, πλέον αμφιβάλουν. Η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος ήταν άμεση με την στερλίνα να δέχεται πιέσεις.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τα πολύτιμα μέταλλα. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και όσον αφορά την περίπτωση του χρυσού, ο σχηματισμός κεριών ανοδικής αντιστροφής "Hammer" δείχνει την εμφάνιση αγοραστών, ενώ εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα 1178.65 $/ουγγιά, θα ανοίξει το δρόμο για την καθοδική γραμμή τάσης FTw1, πέριξ των 1215 $/ουγγιά, όπου και εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Δημόσιο άντλησε σήμερα 1,138 δισ. ευρώ σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,7%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων ομολόγων.

Τη λήψη μέτρων που θα ανακόψουν τη σημερινή ευκολία στρέβλωσης και ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές μετοχών χαμηλής εμπορευσιμότητας προανήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει δύο ενέργειες:

Στην περίπτωση που κατά την τελευταία δημοπρασία υπολογισμού της τιμής κλεισίματος η αξία συναλλαγών δεν θεωρείται σημαντική (χαμηλότερη των 250 ευρώ), τότε ως τιμή κλεισίματος θα λαμβάνεται η μεσοσταθμική τιμή συναλλαγών (VWAP), δηλαδή το σύνολο της ημερήσιας αξίας συναλλαγών προς το σύνολο του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Eάν, ωστόσο, η συνολική ημερήσια αξία συναλλαγών ενός τίτλου δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε η τιμή κλεισίματος δεν θα μεταβάλλεται.

Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Εθνική ανακοινώνει ότι, επιπλέον θα προβεί:

Στη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της, που κατέχει σήμερα η ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας ογδόντα εκατομμυρίων Τουρκικών λιρών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,25% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στη χορήγηση δικαιώματος συμπληρωματικής κατανομής υφιστάμενων μετοχών ("overallotment option").

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσοστό που θα διατεθεί από την ως άνω ΑΜΚ, τη διάθεση υφισταμένων και την άσκηση του "overallotment option" δε θα υπερβεί το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου η ΕΤΕ θα διατηρήσει την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Finansbank.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει το βασικό ορόσημο που θα καθορίσει την τάση για τα Ελληνικά ομόλογα και μετοχές τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Nomura

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Ελ. Πετρέλαια σε "hold" από "sell" προχώρησε η Wood & Co, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 4,9 ευρώ ανά μετοχή από 5,9 ευρώ προηγουμένως.

Καθαρά κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ εκτιμά η Alpha Finance πως θα εμφανίσει η Τιτάν το γ' τρίμηνο, ενώ για το εννεάμηνο αναμένει καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών στις αντίστοιχες περυσινές περιόδους.

Ισχυρά χαρακτηρίζει η Beta Securities τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Σαράντης, στα οποία έδωσαν ώθηση η αυξημένη ζήτηση στην Ελλάδα και οι λειτουργικές επιδόσεις στις διεθνείς Αγορές (ιδιαίτερα η Πολωνία και η Ρουμανία).

Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 53 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει η Αεροπορία Αιγαίου (στις 25/11 οι ανακοινώσεις), όπως αναφέρει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη των Ελ. Πετρελαίων το τρίτο τρίμηνο, τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και EBIT, εκτιμά η Deutsche Bank. Ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο τα 7,20 ευρώ και σύσταση "Buy". Για το τρέχον έτος η Deutsche Bank προβλέπει αρνητικά κέρδη ανά μετοχή, στα 0,21 ευρώ και EBITDA ύψους 281 εκατ. Σε ό,τι αφορά το 2015 προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,07 ευρώ και EBITDA 394 εκατ. ευρώ.

Την τιμή-στόχο των 12,8 ευρώ και την σύσταση "neutral" διατηρεί για την μετοχή του ΟΤΕ η Goldman Sachs. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του Οργανισμού κινήθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις. 

Η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του ΟΤΕ εμφανίζει σημαντική σταθερότητα το τελευταία τρίμηνο, σημειώνει η Eurobank Equities. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή η απόδοση έχει υποχωρήσει 12 μονάδες βάσης από τις 23 Οκτωβρίου, έναντι αύξησης 66 μονάδων βάσης στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και 95 μονάδων βάσης στις Ελληνικές Τράπεζες.

Αφήνοντας τις εκθέσεις εγχώριων ΑΧΕ και ξένων οίκων, που στην παρούσα φάση "δεν τις "ακούει" η Αγορά και επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 899,07 μονάδες (0,7%). Μετά τις 13.14 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 872,31 μονάδες με απώλειες 2,3%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 97 εκατ. από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΗΟΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ , ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Intralot, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών και για 27 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

---ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Μετακυλίσεις θέσεων και σχετική μεταβλητότητα, διατήρησαν ικανοποιητικό τον όγκο συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντικότατα αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.209 συμβόλαια), πράγμα σύνηθες σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.594, 8.587 για τον Νοέμβριο, 2.007 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 281,25) κινήθηκε μεταξύ 278 και 289 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,20%.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (240.000 Alpha Bank, 5.000 Intralot, 12.000 Motor Oil, 52.500 Jumbo, 57.900 MIG, 9.900 ΟΤΕ, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.454), ΔΕΗ (1.810), Alpha Bank (11.157), Εθνική (13.267), Πειραιώς (15.376), Eurobank (1.875), Μυτιληναίο (428), ΟΠΑΠ (480), MIG (564), ΓΕΚ (264), Ελ. Πετρέλαια (171), ΕΧΑΕ (239), Μέτκα (195), Ελλάκτωρα (157), ΕΥΔΑΠ (144), Jumbo (185).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.321 δικαιώματα (1.194 calls και 127 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (82.640.974 τεμ.), Πειραιώς (19.451.134 τεμ.), Eurobank (32.975.988 τεμ.), ΔΕΗ (2.349.164 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 42.373 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v