Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια από τα... ίδια η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 280 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Άνοδο καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, Τιτάνας. Πιέσεις σε Intralot, Coca Cola.

Άλλη μία προσπάθεια έστω προσωρινής αναστροφής του κλίματος στο Χ.Α. Όπως και στη συνεδρίαση της Τρίτης, από την αρχή πέρασαν στο σύστημα εντολές αγοράς για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με χαρακτηριστικό τη συγκριτική αύξηση των συναλλαγών, τουλάχιστον στα πρώτα 35-45΄, με αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 880 μονάδες.

Για την ακρίβεια ο Γ.Δ. έφτασε στις 879,61 μονάδες, για να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα. Μόνο στην περίπτωση που για τον Γ.Δ. σημειωθεί σε κλείσιμο τιμή πάνω από τις 885 μονάδες και υπάρξει συνέχεια, αύριο, θα αξίζει για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη να ασχοληθεί long για τη συνέχεια με ορίζοντα προς τη λήξη της σειράς Νοεμβρίου την Παρασκευή 21 του μήνα. Μόνο με κλείσιμο πάνω από τις -τουλάχιστον- 885 μονάδες μας κρατά στο παιχνίδι ως αγοραστές. Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά μπαίνει σε νέες περιπέτειες, με αναπόφευκτη την υποχώρηση και τη δοκιμασία των χαμηλών στις 852,87 μονάδες.

Το ότι στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ο τζίρος είναι περισσότερος σε σχέση με τον μ.ό. των τελευταίων τριών (Δευτέρα- Τετάρτη) είναι, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, ενθαρρυντική ένδειξη, σημάδι πως κάποια "ισχυρά χέρια" αναλαμβάνουν το ρίσκο σε μία δύσκολη στιγμή (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το ότι στις ευρωαγορές επικρατούν και πάλι ανοδικές τάσεις δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο πολύ το Χ.Α., εάν αναλογιστούμε πως διόρθωνε όσο αντιδρούσαν τα ξένα. Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός πως ο DAX επενέρχεται προς τις 9.300 μονάδες καλοδεχούμενο είναι.

Στην περιοχή των 109-110 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, προφανώς απέχει... παρασάγγας από τις 125 (ελάχιστη απαιτούμενη περιοχή), πλην όμως δεν χάνει και τις 108 μονάδες, κάτι που θα επιτάχυνε την... κατηφόρα προς το πολύ σημαντικό χαμηλό των 99,88 μονάδων (σημειώθηκε στις 9/4/2013).

Στο 1,61-1,64 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που διαγραμματικά το μόνο που μπορεί να δώσει είναι μία αντίδραση προς τα 1,80 (περίπου) προτού γυρίσει προς το 1,50 ευρώ (όπου καταλήγει ο σχηματισμός).

Στο 0,489 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που μετά το χθεσινό άδειασμα είναι αλήθεια πως η αγορά περίμενε κάτι περισσότερο από το ισχνό 0,82%, με συναλλαγές που κοντεύουν στο 1 εκατ. ευρώ.

Στο 1,03 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με ορατό το χαμηλό του 1 ευρώ από τη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου.

Το θέμα είναι πως με τη μέχρι τώρα εικόνα των τριών τραπεζικών η αγορά δεν πείθεται, νέες εντολές αγορών δεν βγαίνουν, με συνέπεια να δυσκολέψουν οι στηρίξεις στη συνέχεια. Σημειωέτον πως οι μέχρι τώρα συναλλαγές στις τραπεζικές είναι χαμηλότερες του μ.ό. καθώς φτάνουν στο 45% του συνολικού τζίρου.

Άλλη μία προσπάθεια στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στη δεικτοβαρή CC/HBC. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή ούτε για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη, ο οποίος κινείται στο όριο του Τ+2.

Παράγοντες της αγοράς επιμένουν πως ο καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει για λίγο την τάση είναι η επισημοποίηση της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, με τις πολιτικές εξελίξεις να παραμένουν ρυθμιστής.

Ασθενής έως τα 8,97 ευρώ η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ, δεν πείθει, όπως δεν πείθει ο ΟΠΑΠ που δεν μπόρεσε να κρατήσει τα 9,30 και γρήγορα διόρθωσε προς τα 9,13. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η πρώτη της 3άδας, που από τα αρχικά 5,83 γύρισε αρνητικά προς τα 5,72 λίγο πριν από τις 11.25.

Ανάλογη εικόνα και σε μετοχές-σηματωρούς καθώς επιχειρηματίες και χρηματιστές είναι δικαιολογημένα κουμπωμένοι, με τον Μυτιληναίο στα 5,57-5,70 ευρώ -από τους λίγους επίμονους των τελευταίων ημερών- με την Ελλάκτωρ στα 2,70 αλλά μετά από εβδομαδιαία διόρθωση 20,5%(!) και αποτίμηση μόλις στα 371 εκατ. ευρώ.

Στο 1,03 ευρώ η μετοχή της Ιντραλότ σημειώνει συνεχόμενα χαμηλά, στα 2,39 η ΤΕΝΕΡΓ, στα 2,03 η ΓΕΚ-Τέρνα, στα 9,24 η Jumbo -που επίσης προσπαθεί τελευταία-, στα 5,50 τα ΕΧΑΕ, στα 4,04 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μόλις 0,04 ευρώ πάνω από το χθεσινό χαμηλό.

Στα 18,61 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, που χάνει μόλις 6,01% από την αρχή του έτους (από τις ελάχιστες του FT 25, που διασώζονται...).

Νωρίτερα πέρασαν δύο πακέτα, των 100.000 στα 5,80 για τη ΔΕΗ και των 150.000 στα 9,23 ευρώ για την Jumbo.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 46/17 , ενώ ο συνολικός τζίρος είχε ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, Jumbo, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Eurobank, ΑΛΦΑτπ, Μυτιληναίο και Folli Follie να συμπληρώνει την 10άδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v