Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στον τζίρο κολλάει η αντίδραση

Εμφανείς για άλλη μία συνεδρίαση οι αδυναμίες της ελληνικής αγοράς. Η αρχική άνοδος αποδείχτηκε ευάλωτη, ενώ και σε επίπεδο συναλλαγών καταγράφεται ξανά στασιμότητα. Πίεση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Καλύτερη η εικόνα στις τράπεζες.

Στο... κενό και αυτή η προσπάθεια αντίδρασης, με την αγορά να κρεμάει μετά τις 14.00 υποχωρώντας μάλιστα οριακά πριν από λίγο. Συνεχείς εναλλαγές για τον Γ.Δ. με οριακή διακύμανση πέριξ των 872-873 μονάδων.

Στις 871 ο Γενικός Δείκτης διορθώνοντας από τις 889 μονάδες με πωλητές κυρίως ξένους σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σταδιακά μετά το μεσημέρι.

Το γεγονός πως οι περισσότερες εντολές για ρευστοποίηση θέσεων γίνονται στις τρεις προαναφερθείσες μετοχές την ώρα που συνήθως ενεργούν "ξένοι κωδικοί" οδηγεί παράγοντες της αγοράς στο να υποθέσουν πως πρόκειται όντως για πωλήσεις αυτών των παικτών.

Παρότι ο τραπεζικός κλάδος κρατά μέρος των αρχικά μεγαλύτερων κερδών του, με τον δείκτη στην περιοχή των 108-109 μονάδων η πίεση είναι έντονη στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ειδικότερα η μετοχή του ΟΤΕ από τα 8,97 ευρώ υποχώρησε στα 8,47 ευρώ με συναλλαγές 3,8 εκατ. ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 9,31 στα 9 ευρώ με 3,4 και η μετοχή της ΔΕΗ από τα 5,85 στα 5,64 ευρώ με συναλλαγές 1,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν νωρίτερα το αυτονόητο, πως δηλαδή όλες οι τελευταίες εξελίξεις λειτουργούν σε βάρος της χρηματιστηριακής αγοράς, με αποκορύφωμα το νέο... αυτογκόλ της συγκυβέρνησης με τον ΕΝΦΙΑ.

Κινήσεις σπασμωδικές, χωρίς κοινή λογική και η αίσθηση πως το παιχνίδι δεν ελέγχεται ενισχύουν την αμφισβήτηση όλο και περισσότερων ξένων (κυρίως hedge funds) προς το "προϊόν Ελλάδα".

Εάν σε αυτά προστεθεί η μακρά - για τις αγορές- περίοδος που ακολουθεί μέχρι τον Φεβρουάριο τότε το -21,1% του Γενικού Δείκτη (και -24,85% από την αρχή του έτους) και η ανοδική επαναφορά της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς σε επίπεδα απαγορευτικά εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό.

Εδώ και καιρό η θέση του Εuro2day.gr είναι ξεκάθαρη, το χρηματιστήριο βρίσκεται μέσα σε πτωτικό κανάλι, ο τραπεζικός κλάδος σε σταθερή απομείωση από τα τελευταία υψηλά στις αρχές Ιουνίου, οι διορατικοί παίκτες είτε μειώνουν τη συμμετοχή τους είτε αποχωρούν. 

Πλέον τα... πονταρίσματα ενός βραχυπρόθεσμου παίκτη, μετά μάλιστα την αψυχολόγητη ενέργεια των αρχών να ξεκινήσουν την εφαρμογή του Τ+2 σε ήδη καθοδική αγορά ,περιορίζονται είτε σε κινήσεις αντιστάθμισης (μέσω της αγοράς παραγώγων) είτε σε σύντομες κινήσεις, ανοδικές διορθώσεις με γνώμονα κυρίως την τεχνική μέτρηση. 

Για παράδειγμα στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής μετά το συντριπτικό -18,50% σε διάστημα εβδομάδας αντέδρασε νωρίτερα μετά βίας μέχρι το 1,67, γύρισε έως το 1,60 και με 1,24% διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ. Ουδεμία κίνηση της μετοχής χαμηλότερα του 1,80 ευρώ δεν μας διασφαλίζει πως σε επόμενη φάση θα υποχωρήσει σε νέο χαμηλό. 

Έως το 0,484 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank, αποφεύγοντας προς το παρόν, τα χειρότερα καθώς τo χαμηλό του 0,468 ευρώ δεν είναι και τόσο χαμηλότερα. 

Έως το 1,01 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς, θυμίζοντας το χαμηλό του 1 ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα μη τραπεζικές μετοχές και της 3άδας κινούνται συγκριτικά καλύτερα με την Jumbo στα 9,58 ευρώ (3,46%) με πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ και ένα πακέτο των 150.000 στα 9,23 ευρώ. 

Με τον Μυτιληναίο στα 5,67 και στο εύρος των 5,57-5,77 ευρώ (...μωρέ μπράβο!), με σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ και νωπές ακόμη τις ανακοινώσεις για αγορές μετοχών από το Fairfax, με την ΤΙΤΑΝ στα 18,72 ευρώ επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα της. Αλλά και με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,18 ευρώ μετά από εβδομαδιαία πτώση 20,5%,  τη Motor Oil έως τα 5,79 ευρώ μετά από υποχώρηση 11,59% σε μέτρηση εβδομάδας. 

Για να ανακάμψει πάλι η αγορά, και όσο επιμένουν οι πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ θα πρέπει να αντιδράσει η CC/HBC προς τα 17,36 ευρώ, να ενισχυθεί η φορά μετοχών όπως Jumbo, TITAN, ΕΛ.ΠΕ., ΜΕΤΚΑ κ.ά.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα του FT Mid, καθότι μικρότερη η έκθεση των εταιρειών του στο λεγόμενο "ξένο κεφάλαιο".

Πειστική και σήμερα η ΑΡΑΙΓ στα 6,72 ευρώ, ανθεκτικός ο Fourlis στα 3,53 ευρώ, η Autohellas στα 8,39 ευρώ.
Αντιθέτως δεν μπορεί να θεωρηθεί... κίνηση το 3,33% των ΠΛΑΘ στο 0,899 ευρώ με μόλις 68 τμχ. αξίας 61 ευρώ!

Στα 43 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 15.30) από τα οποία το 53% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v