Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από τον τραπεζικό κλάδο «περνά» η αντίδραση

Για να έχει συνέχεια η όποια προσπάθεια ανόδου στη σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει η ΕΤΕ να πιάσει το €1,8 και ο κλαδικός δείκτης να υπερβεί τις 117 μονάδες. Ενθαρρυντικό το ότι μετοχές-σηματωροί είχαν χθες αγοραστές μέχρι το τέλος. Στο προσκήνιο οι πολιτικές εξελίξεις.

Επέστρεψε στα ρεκόρ ο Dow Jones, συνεδριάσεις «ασανσέρ» στις ευρωαγορές, σε χαμηλό τεσσάρων ετών το πετρέλαιο και στο Χ.Α. έσπασε το πτωτικό σερί για τον Γενικό Δείκτη.

Στις 883,54 μονάδες ο Γ.Δ., στις 285,35 ο FT 25, με τον τραπεζικό κατά 2,53% στις 110,93 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 90+ εκατ. ευρώ, τα 54 εκατ. στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Προφανώς και τη διαφορά την έκανε το 5,59% στο 1,70 ευρώ της Εθνικής με συναλλαγές 27,6 εκατ. ευρώ. Πρακτικά το 60% του τζίρου στις τράπεζες, το 50% των τραπεζικών συναλλαγών στη μετοχή της ΕΤΕ που με αποτίμηση 6,01 δισ. ευρώ έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης πίσω από την Alpha Bank (6,32 ευρώ) και την πρώτη Πειραιώς των 6,35 δισ. ευρώ. Στοιχεία ενδεικτικά και χρήσιμα και για τη σημερινή ημέρα, για όσους κινούνται στο όριο του Τ+2 και έχουν λάβει θέση από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε κρασ τεστ στη Βουλή υπό την απειλή της τρόικας αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον δήλωσε πως δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, δίνοντας έτσι συνέχεια στο θρίλερ της επιστροφής των δανειστών.

Στα... απόνερα του ΕΝΦΙΑ δεν θα αναφερθώ, την υπόθεσή του την «περιποιούνται» και με το παραπάνω οι συνάδελφοι.

Περιοριζόμεθα στα της μαρκέτας, συνεκτιμώντας πως ο ζητούμενος στόχος για τον Γ.Δ. (οι 885 μονάδες) δεν επιτεύχθηκε σε κλείσιμο, όμως ο Δείκτης έφτασε μέχρι τις 889,33 μονάδες. Το γεγονός πως στο κλείσιμο ο Γ.Δ. επανήλθε προς το υψηλό ημέρας (σημειώθηκε στις 12.20) είναι ενθαρρυντικό, καθώς προήλθε από ανάσυρση του Γ.Δ. από το χαμηλό ημέρας των 870,41 μονάδων που καταγράφηκε λίγο πριν από τις 16.00, με αιχμή την ΕΤΕ και μετοχές-σηματωρούς να κλείνουν στα υψηλά ημέρας. Συνεπώς από τεχνική πλευρά είμαστε σχεδόν καλυμμένοι ως προς τον Γ.Δ. και τον FT 25.

Ωστόσο, για να έχει συνέχεια η προσπάθεια αντίδρασης θα πρέπει η μετοχή της ΕΤΕ να πιάσει σήμερα το 1,80 ευρώ και ο κλαδικός δείκτης τις 117,5, ει δυνατόν τις 119 μονάδες.

Επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός πως μετοχές-σηματωροί είχαν αγοραστές μέχρι το τέλος, κάτι που αποτυπώθηκε στο... ταμπλό. Ειδικότερα στα 2,06 ευρώ -υψηλό ημέρας- έκλεισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,91 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, στα 5,77 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 2,45 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ, στα 25 ευρώ η Folli Follie. Και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,16 ευρώ (2,18), ΕΛ.ΠΕ. 4,05 ευρώ (4,09), ΟΛΠ 13,44 ευρώ (13,47), και βεβαίως η Εθνική στο 1,70, με υψηλό ημέρας το 1,71 ευρώ.

Συνεκτιμάται επίσης το γεγονός πως οι συναλλαγές των 90+ εκατ. ευρώ ήταν περισσότερες του μέσου όρου των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων και αυτό είναι ενθαρρυντικό εάν συνεχιστεί και σήμερα. Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση η αγοραστική διάθεση είχε φανεί από τα πρώτα 30΄-45΄, κάτι που καταγράφηκε από το euro2day.gr ως στοιχείο βοηθητικό της όλης προσπάθειας αναστροφής.

Σε γενικές γραμμές ο βραχύς σχεδιασμός μας δεν αλλάζει, σημειώνουμε πως η μέχρι τώρα απόκλιση χαμηλού 12/11 - υψηλού 13/11 δεν ξεπερνά τις 15 μονάδες (για τον Γ.Δ.) που σημαίνει ότι ακόμη είμαστε στα πρώτα 1-2 βήματα της προσπάθειας. Το αν θα διατηρηθεί θα εξαρτηθεί και από το ανοιχτό θέμα επιστροφής της τρόικας (εάν λόγου χάρη ανακοινωθεί κάτι μέσα στο Σ/Κ), συνυπολογίζοντας πως ο FT 25 είναι στις 285,35 μονάδες και την επόμενη Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα παράγωγα. Οι μέχρι τώρα μεταβολές και τα πονταρίσματα παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα με το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Τεχνικά η αγορά κατάφερε να διατηρήσει στην παρούσα το παλαιό χαμηλό δίνοντας μικρή αντίδραση. Οι 288 είναι το stop στο short με τις 288-290 μονάδες να θέλουν προσοχή στο άνοιγμα. Μία κατοχύρωση/επιβεβαίωση μπορεί να μας φέρει στις 297 σε πρώτη φάση, ενώ πλέον η κύρια αντίσταση για τον δείκτη έχει κατέβει στις 306 μονάδες.

Στο ταμπλό είδαμε σχεδόν το σύνολο των τίτλων μετά από μέρες να κάνει προσπάθεια αντίδρασης και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι 280 είναι στήριξη στην παρούσα, ενώ διάσπαση των 277 μπορεί να μας φέρει στην περιοχή των 270.

Η Εθνική κατάφερε να βγάλει αντίδραση με το παλιό χαμηλό του 1,80 ευρώ να είναι κύρια αντίσταση, που θέλει προσοχή. Ο ΟΤΕ συνεχίζει το φλερτ με το πολύ σημαντικό 8,40-8,60 ευρώ, επίπεδο που είναι πλάγια εβδομαδιαία στήριξη και κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχεια, ενώ το 8,80 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση και διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι το 9,20 ή το 9,40 επίπεδο.

Η ΜΕΤΚΑ και ο Μυτιληναίος συνέχισαν να είναι εκτός άσχημου κλίματος, ενώ ο τραπεζικός κλάδος διέσωσε το παλαιό χαμηλό του στις 108 μονάδες στην παρούσα. Η ΕΥΔΑΠ με κατοχύρωση των 6,34 ευρώ σε κλείσιμο ημέρας δίνει αγοραστικό σήμα, με το 7 επόμενο σοβαρό επίπεδο σε περίπτωση που τα καταφέρει. Η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ δείχνουν ανοχές και διάθεση για αντίδραση όσο διατηρούν τα χαμηλά τους. Ο ΟΠΑΠ που είναι Long σε μέρα μας δίνει έξοδο σε περίπτωση που χάσει τα 8,78 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v