Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά πάνω από τις 900 μονάδες το ΧΑ

Διευρύνονται τα κέρδη του ΓΔ, με τον FTSE 25 να κυμαίνεται στις 290 μονάδες και τον τραπεζικό πάνω από τις 110. Υπεραποδίδουν Eurobank, ΔΕΗ. Άνοδος υψηλότερη του 2% για Εθνική, Alpha, Motor Oil, Intralot. Απώλειες για ΕΛΠΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Kέρδη άνω του 2% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης που κινείται υψηλότερα των 900 μονάδων μετά τις 13.00.

Σαφώς ενθαρρυντικότερες οι ενδείξεις στη σημερινή συνεδρίαση και προσπάθεια αντίδρασης των τραπεζών προς τις 115 μονάδες.

Συγκριτικά αυξημένος (αλλά πάντα χαμηλός) ο τζίρος, με πολύ υψηλό ποσοστό στις τράπεζες καθώς στη μετοχή της Εθνικής είχαν γίνει περισσότερα από 7,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 500.000 τεμαχίων στο 1,72 ευρώ.

Δεδομένο σημαντικό καθώς στη μετοχή υπήρξε στήριξη και στη χθεσινή συνεδρίαση (όπως αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr), με εμφανή την προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να αποτρέψουν την περαιτέρω διόρθωση της τιμής. Θυμίζοντας πως για την ΕΤΕ «χαμηλό» είναι το 1,52 ευρώ από τη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά εάν κρατήσει η μετοχή της Εθνικής, κρατά και ο κλαδικός δείκτης και ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 108 μονάδων θα άφηνε ένα περιθώριο της τεχνικής κίνησης πέραν των 117,5-119 μονάδων που εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Κλειδί οι τράπεζες, όμως είναι γεγονός πως στην προσπάθεια αντίδρασης των μετοχών του κλάδου ανταποκρίνονται σχεδόν άμεσα οι παίκτες για την πλειονότητα των τίτλων του FT 25 και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Περνά και πάλι το 0,50 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,08 ευρώ ο τίτλος της Πειραιώς, στο 0,245 ευρώ της Eurobank (με ένα πακέτο 2.000.000 στο 0,246 ευρώ).

Με οδηγό τις τράπεζες ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως λίγο πριν από τις 13.00 μόλις μία μετοχή του 25άρη (των Ελληνικών Πετρελαίων) υποχωρεί.

Προσώρας το εύρος διακύμανσης μεταξύ των 886,48 και των 903 μονάδων δίνει ένα μικρό τεχνικό πλεονέκτημα σε όσους υπολογίζουν στην περιοχή στήριξης των 885 μονάδων. Έχει θεωρηθεί σημείο αναφοράς, η χθεσινή υποχωρήση του Γ.Δ. προς τις 881 μονάδες προβλημάτισε αρκετούς, αλλά ενδεχόμενο κλείσιμο ψηλότερα (των 885) θα έδινε μία ανάσα σε όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Ορίζοντάς μας παραμένει η συνεδρίαση της Παρασκευής και λόγω της λήξης της σειράς Νοεμβρίου στα παράγωγα και λόγω της αναμενόμενης αξιολόγησης από τη Fitch. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού μία εβδομάδα αργότερα (28/11) αναμένεται από τη Moody's.

Θα δείξει, καθώς αρκετά εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρόικας, από το πολιτικό παρασκήνιο και  απότα διάφορα σενάρια που από εχθές το μεσημέρι κάνουν -και πάλι- τον γύρο της αγοράς.

Έως τα 8,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επίπεδο όπου βγήκαν πωλήσεις, για να γυρίσει προς τα 8,51 ευρώ. Εάν δεν χαθούν τα 8,50-8,40 ευρώ για τη μετοχή, παραμένει ενεργό το σενάριο της υπέρβασης των 9 ευρώ. Έως τα 5,95 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 9,19 ευρώ του ΟΠΑΠ, που υποχώρησε πριν από λίγο προς τα 9,03 ευρώ με οριακές απώλειες.

Εμφανής η προσπάθεια αντίδρασης λ.χ. στη μετοχή της Viohalco που, αν και κινήθηκε έως τα 2,12 ευρώ, με πωλητές γύρισε έως τα 2,06 ευρώ. Δηλαδή στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης με τον τίτλο της εταιρίας να χρειάζεται άμεσο απεγκλωβισμό.

Έως τα 5,75 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που χρειάζεται οπωσδήποτε επιβεβαίωση της στήριξης των 5,65 ευρώ. Έως τα 2,20 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου επίσης καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθεί από το «χαμηλό» των 2,05 ευρώ που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως μετά τις 13.00 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει στα 25 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν γίνει συναλλαγές αξίας σχεδόν 7,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v