Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 930 μονάδες η επόμενη δοκιμασία για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κάνει πράξεις πάνω από τις 920 μονάδες και τον FTSE 25 μια ανάσα από τις 300 μονάδες. Η επανεμφάνιση των αγοραστών και τα μηνύματα από τον τζίρο και την τεχνική ανάλυση.

Έπιασαν νέες κορυφές ο Dow Jones και ο S&P, ο δείκτης ZEW στήριξε την άνοδο στις ευρωαγορές.

Στο Χ.Α. η... υποψία ενός short squeeze εν όψει της Παρασκευής και τα πονταρίσματα στη Fitch σήκωσαν βασικούς δείκτες και μετοχές. Με τις 3 στις 4 προϋποθέσεις του «σεναρίου αντίδρασης» να επιβεβαιώνονται είτε ενδοσυνεδριακά είτε -ακόμη καλύτερα- σε κλείσιμο, σε τελικές τιμές.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (88,7 εκατ. ευρώ) με αξιόλογη συναλλακτικότητα (108,9 εκατ. τεμάχια), με αιχμή τις τράπεζες και κέντρο βάρους τη μετοχή της Εθνικής, αλλά χωρίς να υστερήσουν η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Κατ' αρχάς για τον Γενικό Δείκτη το κλείσιμο των 916,19 μονάδων (3,90%) ήταν πάνω από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο που είχε τεθεί, και λίγο χαμηλότερα του άνω ορίου των 920 μονάδων. Για τον FT 25 οι 296,24 μονάδες (4,07%) απείχαν ελάχιστα από τις 298, τις οποίες όμως ενδοσυνεδριακά προσέγγισε ο δείκτης. Το ίδιο και για τον Τραπεζικό, με κλείσιμο στις 116,51 μονάδες (4,98%) και με υψηλό ημέρας στις 117,59 μονάδες, καθώς κινήθηκε στα όρια τιμών που είχαν στοχοθετηθεί στις 117,50-119 μονάδες.

Έμεινε εκτός η μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε στο 1,75 ευρώ (2,94%), με συναλλαγές 17,035 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνεδρίαση έπιασε το 1,78 ευρώ. Λίγο θέλαμε για την επίτευξη της τιμής-στόχου του 1,80 ευρώ(*).

Αν και φαινομενικά εχθές δεν είχαν αλλάξει πολλά σε σχέση με τη Δευτέρα στο πολιτικό μέτωπο, στην επάνοδο ή όχι της τρόικας, ο Φίλιππος Πανταζής σημειώνει εύστοχα πώς μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο... κάδρο της διαπραγμάτευσης.

Ας το κρατήσουμε αυτό... στον μακρύ χρόνο που μεσολαβεί προς την εκλογή του ΠτΔ. Όπως και το «σκόντο» στο δημοσιονομικό κενό που κάνει η τρόικα, όπως αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη, αλλά και το ενδιαφέρον θέμα που αφορά στην ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το υπουργείο Οικονομικών, προειδοποιώντας για «καμπάνες» σε ξένους.

Περιμένουμε... και συνεχίζουμε να εστιάζουμε μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος, από την πλευρα του, ανιχνεύει τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική εμφάνιση των αγοραστών στα χαρτιά που έκαναν τη διαφορά και τι λένε οι αναλυτές κ.λπ.

Τεχνικά για τον FT 25 σπάζοντας τις 288 μονάδες δόθηκε σήμα συνέχισης της κίνησης, με το intraday long να ανεβαίνει στις 283 και την αγορά να εκπλήσσει ευχάριστα μετά από αρκετές συνεδριάσεις.

Πλέον όλα δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί η πολύ σημαντική ζώνη για τον Γ.Δ. των 930-943 μονάδων και για τον FT 25 των 303-307 μονάδων αντίστοιχα, που θέλουν προσοχή ως αντιστάσεις και μόνο διάσπασή τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μετά το χαμηλό προχθεσινό ρεκόρ τζίρου για το 2014, αυτός αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός θετικό για την κίνηση. Για τον FT 25 οι 292 είναι κοντινή και οι 288 μονάδες κύρια στήριξη στην παρούσα φάση.

Το σύνολο των τίτλων του Γ.Δ. έδωσε σημαντικές κινήσεις, με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να πρωταγωνιστούν σε απόδοση, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος έκανε σημαντική κίνηση πλησιάζοντας την περιοχή των 120 μονάδων που είναι άλλη μία κοντινή αντίσταση.

Όσον αφορά τις επιλογές μας, έχουμε πέντε τίτλους long, ενώ αρκετοί απέχουν ελάχιστα από ημερήσια αγοραστικά σήματα σε κλεισίματα: ΕΧΑΕ (5,66 ευρώ), ΟΤΕ (9,21 ευρώ), ΑΛΦΑ (0,516 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,32 ευρώ), ΦΟΛΙ (25,80 ευρώ), ΕΛΒΑ (1,18 ευρώ).

Μέσα στη συνεδρίαση θα δούμε ενδιαφέροντα γραφήματα και τυχόν αλλαγές στην κίνηση της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v