Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτήση «low cost» στο Χρηματιστήριο

Αφού τεστάρισε τις 930 μονάδες ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τα επίπεδα των 950-960. Παραμένει ο προβληματισμός για τον χαμηλό τζίρο. Η Εθνική και η Πειραιώς ηγούνται της προσπάθειας. Βοήθειες από ΔΕΗ Τιτάν, Alpha Bank αλλά και ΓΕΚ Τέρνα.

Χαμηλού κόστους ποντάρισμα στο ΧΑ, με ακραίες διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες, μετοχές τα τελευταία 30-40΄της συνεδρίασης.

Οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι σταδιακά μετά τις 14.00 όταν στο σύστημα συναλλαγών πέρασαν εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές για λογαριασμό αμερικανικών χαρτοφυλακίων. Παράγων της αγοράς σημείωνε νωρίτερα πως τόσο η Citi όσο η JP Morgan έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες υπέρ των μετοχών του κλάδου, προτάσσοντας τη σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί.

Αφορμής δοθείσης την τελευταία ώρα εντείνονται οι συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία που αφορούν είτε στο ενδεχόμενο μίας θετικής κίνησης από την Fitch είτε στην προοπτική συνέχισης του short squeeze, διαδικασίας που ξεκίνησε από εχθές (και αναλύθηκε έγκαιρα από τον Εκηβόλο).

Τα ενθαρρυντικά των τελευταίων 30-45΄ της συνεδρίασης είναι

- η ανά τεμάχια θεαματική αύξηση των συναλλαγών, που σημαίνει πως οι ενεργοί γίνονται επιθετικότεροι και ότι νέοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι,

- η πλήρης επιβεβαίωση όλων των απαραίτητων προυποθέσεων/συνθηκών που είχαν τεθεί από τα χαμηλά της Δευτέρας και της χθεσινής συνεδρίασης με κύρια την υπέρβαση των 120 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, την πειστική διάσπαση των 1,80 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ,

- η άνετη κίνηση του FT 25 πάνω από τις 303 μονάδες, κάτι που σχετικά είχε προιδεάσει ο Ηλίας Ζαχαράκης 

- η καθολική ανταπόκριση των δυνάμεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και της πλειονότητας της μεσαίας.

Ενδεικτικό το, ότι λίγο μετά τις 15.15 με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ (το 54% στις τράπεζες) και στις 25 μετοχές του δείκτη κυριαρχούσαν οι αγοραστές. Εως τα 1,91 ευρώ κινήθηκε μετοχή της Εθνικής, έως τα 1,20 της Πειραιώς. Εως τα 9,29 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με άνετη επιβεβαίωση της τεχνικής προυπόθεσης που είχαμε θέσει, έως τα 6,62 ευρώ της ΔΕΗ. έως τα 9,35 του ΟΠΑΠ.

Με 2,03% η μετοχή του Μυτιληναίου, με 7,39% του ΤΙΤΑΝα, με 8,14% της MIG, με 7,36% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ο.κ.

Νωρίτερα η Euroxx είχε αναφέρει πως κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στους μετόχους της εντός της επόμενης τριετίας, όπως είπε η διοίκησή της κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η διανομή κεφαλαίων, ύψους 0,9 ευρώ ανά μετοχή, θα ανακοινωθεί πιθανότατα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2014, τόνισε στο πρωινό της report η Euroxx.

Για τη συνέχεια και μετά την επιβεβαίωση των 925 μονάδων για τον Γ.Δ. θα πρέπει να περιμένουμε την κόντρα πωλητών - αγοραστών να μεταφερθεί στα επίπεδα των 955 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v