Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στο ΧΑ με τον ΓΔ να διατηρείται πέριξ των 950 μονάδων, ενώ οι επενδυτές επιλέγουν την αναμονή για εξελίξεις κυρίως στο μέτωπο επιστροφής της τρόικας. Πιέσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, μικτές τάσεις στις τράπεζες, υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ.

Με επανάκαμψη της αγοράς προς τις 957 μονάδες συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Η αγορά πέρασε σε αρνητικό έδαφος μετά τις 12.50 καθώς σε 16 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές. Ωστόσο ο τζίρος παραμένει μέτριος, ελεγχόμενη η σχέση πωλητών - αγοραστών και με συνεχείς επιβεβαιώσεις των 950 μονάδων, θυμίζοντας πως η χαμηλότερη τιμή των 944,16 μονάδων καταγράφηκε στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης.

Μέχρι πριν από λίγο η περιοχή των 940-935 μονάδων δεν είχε τεθεί σε δοκιμασία, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση. Μάλιστα, λίγο μετά τις 13.55 η επάνοδος της CC/HBC προς τα 17,80 και το 6άρι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,60 ευρώ ξαναγύρισαν έως 0,22% ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε τη στασιμότητα που επικρατεί σήμερα στην αναμονή που εύλογα τηρούν ορισμένα «ισχυρά χέρια» για τις πολιτικές εξελίξεις και τα νεότερα από το... μέτωπο της τρόικας.

Παράταση Μνημονίου μόνο με νέο...Μνημόνιο, σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τηλεδιάσκεψη Γκίκα Χαρδούβελη - τρόικας το απόγευμα και λογικά οι βραχυπρόθεσμοι κυρίως παίκτες περιμένουν. Περιορίζονται δε σε προσεκτικές κινήσεις που ούτε τραβούν το Χ.Α. ψηλότερα, ούτε την τάση που έχει διαμορφωθεί τελευταία ακυρώνουν.

Επιλεκτικές κινήσεις, διατήρησης πέριξ των 950 για τον Γ.Δ., με τον Τραπεζικό στις 123 και τον FT25 στην περιοχή των 308 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα 36 εκατ. ευρώ(*) , πριν από λίγο, από τα οποία το 54% στις τράπεζες καθώς το ποσοστό επί του συνολικού τζίρου μειούται σταθερά. Μάλιστα σήμερα έχουν υποχωρήσει οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής κι έχουν αυξηθεί θεαματικά στην Πειραιώς (7,8 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως στην Alpha Bank με 3,9 εκατ. ευρώ.

Αυτή η σταδιακή διάχυση των συναλλαγών σε μετοχές πέραν των τραπεζικών και της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει τους τίτλους των Motor Oil, FFG, Μυτιληναίου, ΓΕΚ-Τέρνα, Jumbo, Fourlis κ.ά.

Στο 1,82-1,88 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, αλλά το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές έχουν μεταφερθεί στην Πειραιώς (1,17-1,21 ευρώ) και στην Alpha Bank που κυμαίνεται στο 0,517-0,534 ευρώ.

Για τον δεικτοβαρή κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου για τα κόκκινα δάνεια. Όπως αναφέρεται σχετικά, στην αποκρυπτογράφηση της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ιδίως γι' αυτά των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων επιδίδονται τα επιτελεία των τραπεζών, ενώ σαφέστερη είναι η εικόνα για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Μιλώντας στο Εuro2day.gr τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση των κόκκινων και προβληματικών δανείων φέρνουν σίγουρα δύο θετικά για τους οφειλέτες στοιχεία, ωστόσο «ανοίγουν την περίμετρο για την ένταξη περισσότερων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ωστόσο ο κλάδος παραμένει σε συσσώρευση με ελαφρά κλίση και μεταξύ των ορίων των 130 - 108 μονάδων με τη βραχυπρόθεσμη φορά ανοδική (μέχρι τις 128-130 μονάδες).

Επιλεκτικές οι όποιες κινήσεις σε μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κατηγορίας σε μία περίοδο όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου και οι χρηματιστηριακές προχωρούν σε εκθέσεις - στοχοθετήσεις.

Στα 5,82 ευρώ υποχωρεί η μετοχή των ΕΧΑΕ με την Alpha Bank να κόβει την τιμή-στόχο στα 6,8 ευρώ.

Στα 2,75 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, που τη Δευτέρα ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου.

Στα 2,60 με υπεραπόδοση 6,56% και αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 6,51 ευρώ της ΜΟΗ, στα 10,07 της Jumbo, στα 17,79 της CC/HBC.

(*) σΣις 14.10-14.15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v