Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Κινήσεις πέριξ των 990 - 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του κρίσιμου ραντεβού στο Παρίσι. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Υπεραποδίδουν Folli, MIG. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο Παρίσι.

Ενδεικτικά τόσο ο μέτριος τζίρος όσο και η σταθεροποίηση βασικών δεικτών και μετοχών μετά την αρχική διόρθωση-επιβεβαίωση της στήριξης (των 980 μονάδων) και η αντίδραση που ακολούθησε μέχρι τις 1.005 μονάδες ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η βραχυπρόθεσμη τάση... περνά από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Εύλογα η αυριανή συνάντηση εκτός έδρας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των βραχυπρόθεσμων παικτών. Ούτως ή άλλως σε κομβικό σημείο η αγορά, όπως φαίνεται και από τη μέτρηση του Γενικού Δείκτη (ανέβηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο), με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως κρίσιμη περιοχή τις 1.000-1.040 μονάδες.

Έως τις 1.005 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης (με πρώτη αντίσταση στις 1.010), επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τραπεζικού τομέα και της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως μετά το βραχύ 4ήμερο ράλι (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους, προσβλέποντας στις αναπόφευκτες διορθώσεις, για να κρίνουν εάν θα επανατοποθετηθούν.

Εύρος διακύμανσης για τον Γ.Δ. μεταξύ των 1.005,31 και των 983,88 μονάδων, στις 132,88 - 128,33 μονάδες ο Τραπεζικός, με τον FT 25 από τις 318,97 έως τις 326,36 μονάδες.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται πως στις τράπεζες ασκούνται ηπιότερες πιέσεις απ' ό,τι στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στις τράπεζες παραμένει επικεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου - του παιχνιδιού, που πρακτικά σημαίνει ότι όσο ο κλάδος αντέχει τόσο το σενάριο της βραχείας αντίδρασης θα παραμένει ενεργό.

Από τεχνική πλευρά, όσο ο Τραπεζικός Δείκτης κρατά τις 125-120 μονάδες, τόσο οι αγοραστές θα έχουν λόγους να μένουν εντός παιδιάς. Στο εύρος του 1,92-2,02 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,21-1,25 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,557-0,572 ευρώ της Alpha Bank. Για τη μετοχή της ΕΤΕ το 1,80 ευρώ παραμένει στήριξη, για την Alpha Bank το 0,55 ευρώ, όπως και το 1,20 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, γεγονός που δικαιολογεί την προσεκτική ρευστοποίηση-κατοχύρωση θέσεων. Στα 9,60-9,94 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,62-6,90 ευρώ της ΔΕΗ, στα 9,60-9,88 ευρώ του ΟΠΑΠ. Σημειωτέον πως οι μέχρι τώρα συναλλαγές και στις 3 μετοχές είναι αισθητά λιγότερες αυτών που είχαν γίνει στη διάρκεια της επιθετικής κίνησης της Παρασκευής αλλά και της συνολικής εβδομαδιαίας αντίδρασης, που είχε προηγηθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στις 3 μετοχές κατοχυρώνεται μόνο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων που «χτίστηκαν» στη διάρκεια των προηγούμενων 5-7 συνεδριάσεων.

Στα 2,67 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 9,40 ευρώ της ΜΕΤΚΑ, στα 6,15 ευρώ του Μυτιληναίου, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν στις εξελίξεις του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Σε σχετικό θέμα αναφέρονται επιμέρους λεπτομέρειες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v