Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «ρελαντί» το Χρηματιστήριο

Εμφανής η στάση αναμονής στη Σοφοκλέους, με τον ΓΔ στη ζώνη των 980 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 1% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Ιntralot. Στο κόκκινο Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη για Alpha, Εurobank. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε στάση αναμονής το Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες σε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 980 μονάδες. Μέτριος, πολύ μέτριος ο μέχρι τώρα τζίρος, αλλά πιο ισομερώς κατανεμημένος, καθώς το 55% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ωστόσο τζίρος γίνεται και στους τίτλους των Frigoglass, MIG, Viohalco, αλλά και σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σχετική μεταβλητότητα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς μέχρι τις 11.15-11.20 έχει αλλάξει πρόσημο 2-3 φορές, παραμένοντας στο εύρος των 985,80-992,40 μονάδων. Εμφανής η στάση αναμονής, οι προσεκτικές και απολύτως απαραίτητες κινήσεις που μέχρι τώρα περιορίζονται σε επιμέρους μετοχές.

Λίγο χαμηλότερα των 130 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με την Εθνική έως το 1,98 ευρώ -χρειάζεται οπωσδήποτε υπέρβαση των 2,05 ευρώ για κάτι καλύτερο-, την Alpha Bank οριακά στο 0,60 ευρώ -έχει ανέβει το κάτω όριο στο 0,525 από το 0,505 ευρώ-, την Πειραιώς σε πολύ στενό εύρος (1,20-1,23 ευρώ), τη δε Eurobank στο 0,285 ευρώ με 10,5% εβδομαδιαία απόδοση.

Με πωλητές έως 1,50% χαμηλότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που όμως όσο επιβεβαιώνονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά τους, με ζητούμενη την υπέρβαση τουλάχιστον των 10-10,05 ευρώ. Νωρίτερα για τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλή τιμή σημειώθηκε στα 9,80 ευρώ και στα 9,71 ευρώ για του ΟΠΑΠ.

Για τον ΟΤΕ θέμα συζήτησης στην αγορά παραμένει η επαναφορά του ενδεχόμενου για διάθεση του ποσοστού (10%) που έχει απομείνει στο Δημόσιο, ενώ για τον ΟΠΑΠ -όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας- σε διπλωματική, αλλά σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ απάντησε χθες στα αιτήματα της ομοσπονδίας των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) για το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου VLTs, με βάση το ψήφισμα της πρόσφατης έκτακτης γενικής τους συνέλευσης. Η απάντηση περιέχει δύο «όχι» και ένα «ναι», καθώς γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας περί σύστασης διευρυμένων τοπικών κοινοπραξιών πρακτόρων για τη διαχείρισης ενός Gaming Hall «σε ειδικές περιπτώσεις».

Στα 10,01 ευρώ με πωλητές η μετοχή της Jumbo, με την Eurobank να εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στηρίζουν τις προβλέψεις της εισηγμένης για καθαρά κέρδη 108 εκατ. ευρώ το 2015. Διατηρεί τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο των 14 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης.

Στα 2,75 ευρώ υποχωρεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 2,42 ευρώ σταθεροποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 48,2 εκατ. ευρώ έναντι 52,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοινώθηκε εχθές.

Στον ρυθμό (και) των αποτελεσμάτων ο Μυτιληναίος. Εκτίναξη σε EBITDA και κερδοφορία το γ΄ τρίμηνο θα εμφανίσει σύμφωνα με την IBG ο όμιλος Μυτιληναίου, λόγω των ισχυρών τιμών του αλουμινίου και της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Διατηρεί σύσταση «buy» για τη μετοχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 17,2 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 120,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να είναι αυξημένα κατά 24,77% στα 252,5 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση θα γίνει πριν από την έναρξη της μεθαυριανής συνεδρίασης, της Πέμπτης.

Στα υπόψη των ημερών, η κινητικότητα σε... πακέτα που καταγράφεται τελευταία (Frigoglass, Kleemann κ.ά.), καθώς πρόκειται είτε για κινήσεις υποστήριξης της τιμής της μετοχής είτε αλλαγής θέσεων θεσμικών.

Ενδεικτικά στη μετοχή της Frigoglass μετά τα «χαμηλά» του 1,86 ευρώ (17/11) επιχειρείται ο απεγκλωβισμός της μετοχής με αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις να γίνονται τελευταία μέχρι τα 2,20 ευρώ.

Στα 7,32 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 4,50 ευρώ της Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v