Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καθίζηση» τζίρου στο Χρηματιστήριο

Χωρίς εξάρσεις η σημερινή συνεδρίαση με ΓΔ και FTSE 25 να κινούνται σταθεροποιητικά. Κέρδη υψηλότερα του 1% για Εurobank, Alpha Bank, ΜIG, Μotor Oil. Aνοδος για Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πτώση καταγράφουν ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Συνεδρίαση «στεγνή» συναλλακτικά, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με τους παίκτες σε στάση αναμονής, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς. Κάτι άρχισε να κινείται λίγο μετά τις 13.00, με αιχμή εκ νέου τις τράπεζες όπου και υπήρξε η αναλογικά μεγαλύτερη ενίσχυση συναλλαγών σε αξία και σε απόλυτο αριθμό μετοχών.

Στα 23 εκατ. ευρώ τζίρου αποτυπώνεται η γενικότερη διάθεση που έχει διαμορφωθεί εχθές - σήμερα, με το Χ.Α. να έχει... στραμμένη την προσοχή του στο Παρίσι, όπου κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν διέξοδο, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν μέρα με τη μέρα.

Περίπου στις 13.00 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» του δείκτη σε θετικό πρόσημο και την κίνησή του έως την περιοχή των 130 μονάδων. Ζητούμενη, όπως έχει σημειωθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο, η κίνηση του κλαδικού δείκτη προς τις 135 μονάδες.

Στο Χ.Α. επιχειρήθηκε η προεξόφληση (των μέχρι τώρα εξελίξεων) με μία μέτριου κόστους αντίδραση από τα επίπεδα των 870- 880 μονάδων (στο διάστημα 11-18/11) μέχρι την «τοπική κορυφή» των 1.005,31 μονάδων στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Και φτάσαμε έως εδώ με το «κλειδί» για τη συνέχεια να βρίσκεται στην άρση (ή όχι) του αδιεξόδου και από την επόμενη εβδομάδα στα χέρια της ΕΚΤ που θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ύψους έως 300 δισ. ευρώ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν νωρίτερα πως το θετικό σενάριο θα ήταν η ταχύτερη δυνατή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονισθεί εν συνεχεία με τα ευρωπαϊκά που θα αποτιμήσουν τις ενέργειες της ΕΚΤ. Συμπληρώνουν δε, πως στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια δημιουργείται κλίμα με ανοδικές τάσεις για τους κυριότερους δείκτες, ενώ ανάλογη εικόνα δημιουργείται και στις αγορές κρατικών τίτλων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη ο DAX επανέκαμπτε προς τις 9.900 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο...(*)

Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης πανευρωπαϊκά, στις τράπεζες λογικά θα πρέπει να περιμένουμε εκ νέου τα περισσότερα πονταρίσματα και στα καθ' ημάς.

Με τη μετοχή της Εθνικής έως το 1,99 ευρώ, αλλά με ζητούμενη την κίνηση της προς τα 2,05 ευρώ ως ελάχιστη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο. Μέχρι τώρα ισχυρότερη είναι η αντίδραση για τις μετοχές της Πειραιώς (έως το 1,23 ευρώ), της Alpha Bank (έως το 0,567 ευρώ) και της Eurobank έως το 0,288 ευρώ. Να σημειωθεί πως στην τρέχουσα τιμή για τη μετοχή της Eurobank σημειώνεται απόδοση 12,45% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Επίσης, στις 13.45 σε τζίρο 22+ εκατ. ευρώ, το 49% είχε αλλάξει χέρια στις τραπεζικές μετοχές, δείγμα πως σταδιακά ορισμένα «ισχυρά χέρια» επιχειρούν να διευρύνουν το παιχνίδι σε τίτλους της τριάδας αλλά και σε επιλεγμένους της μεγάλης κατηγορίας.

Από το κατά πόσον θα αντιδράσει ο τραπεζικός κλάδος θα εξαρτηθεί εάν θα επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη φορά και του 25άρη (νωρίτερα «ανεβάσαμε» διάγραμμα και... ωριαία μέτρηση του δείκτη στον Εκηβόλο).

Στη μετοχή του ΟΤΕ εμφανές το μάζεμα από τα χαμηλά ημέρας των 9,75 ευρώ έως τα προ ολίγου υψηλά των 9,96 ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση παρατηρείται και στον τίτλο του ΟΠΑΠ. Για αμφότερες τις μετοχές ζητούμενη είναι η υπέρβαση τουλάχιστον των 10 ευρώ, θυμίζοντας πως για τον ΟΤΕ η απόδοση κυμαίνεται στο 2,48% από την αρχή του έτους και στο 1,55% για του ΟΠΑΠ, πάντα την ίδια περίοδο. Και στις δύο ο ετήσιος απολογισμός είναι -μέχρι τώρα- θετικός.

Αντιθέτως η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 6,66 ευρώ, μετρά απώλειες 39,98% (!) από την αρχή του έτους.

Σταδιακά μετά τις 13.15-13.30 οι αγοραστές σαν να αφυπνίστηκαν σε 2-4 μετοχές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, MIG, FFG), ενώ από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν -εύλογα- οι Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development αλλά και Frigoglass, Υγεία, Fourlis.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στη μετοχή του ΟΛΠ (13,89 ευρώ) παραπέμποντας στην επεισοδιακή σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να εγκριθεί ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ του οργανισμού και της κινεζικής Cosco. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν αποκλείσει από το πρωί τον χώρο όπου θα διεξάγονταν η συνέλευση, ενώ ζήτησαν την αναβολή της. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, αλλά στο κτίριο του οργανισμού κυκλοφορούν πληροφορίες για νέα διαμάχη μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Ανωμερίτη με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που πιέζει ώστε να τελειώσει το θέμα σήμερα.

(*) ενδεικτικά η μετοχή της Deutsche Bank με 1,98% στα 26+ ευρώ, πριν από λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v