Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες ρευστοποιήσεις στα blue chips

Σε πτωτικό τέμπο συνεχίζει το Χρηματιστήριο, περιμένοντας ειδήσεις από το Παρίσι. Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες. Πωλήσεις σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, αντιστάσεις από Πειραιώς. Αντιδρούν Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil.

Κλίση χαμηλότερα και των 950 μονάδων πήρε το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως 1,65% όταν λίγο μετά τις 11.05 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς να έχει υπάρξει κάτι νεότερο από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα η αγορά έλαβε καθοδική φορά, με πωλήσεις αρχικά στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και μετά τις 11.10 στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25.

Στην αρχή και στα πρώτα 30' η συνεδρίαση ήταν σταθεροποιητική, διερευνητική, με προσεκτικές αγορές-άνοδο μέχρι τις 965,21 μονάδες (10.55-11.00). Ακολούθησε «πτωτικό» γύρισμα με πιέσεις μέχρι τις 950 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά απώλειες έως 1,15% μετά από 45΄ λόγω κυρίως της διόρθωσης των τραπεζών. Η απώλεια του «χαμηλού της Παρασκευής» θεωρήθηκε αρνητική τεχνική εξέλιξη, γεγονός που επέτεινε τις πωλήσεις σε μία ούτως ή άλλως «ρηχή» συνεδρίαση.

Οι χαμηλές συναλλαγές ενδεικτικές της διάθεσης και της στάσης των παικτών, οι οποίοι εύλογα αναμένουν τα νεότερα από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, τηρώντας τακτική αναμονής.

Αλλά και οι συνεχείς εναλλαγές της διακύμανσης των δεικτών επίσης ενδεικτικές της ρευστότητας-μεταβλητότητας, που λογικά θα χαρακτηρίσει και τη σημερινή συνεδρίαση. Ανάλογα με την ροή των ειδήσεων, πληροφοριών και φημών η συνεδρίαση θα χαρακτηρίζεται από ταχείες κινήσεις (πωλήσεις - αγορές), με «κλειδιά» τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Πιθανότατα σηματωρός θα είναι και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το χθεσινό «γύρισμα» από τις 130,56 μονάδες έχει ενεργοποιήσει ένα βραχυπρόθεσμο... κύμα μέχρι τις 118 μονάδες, επίπεδο που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει στη συνέχεια ο τραπεζικός δείκτης.

Με απώλειες κινούνται οι 22 από τις μετοχές του δείκτη, ενώ διασώζονταν μόνον οι ΕΧΑΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Με πωλήσεις-πιέσεις έως το 1,81 ευρώ η μετοχή της Εθνικής ακολουθήθηκε σχεδόν άμεσα από την Πειραιώς με απώλειες έως το 1,13 ευρώ, όπου έγιναν λίγες τοποθετήσεις με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση στο 1,15 ευρώ, και από την Alpha Bank μέχρι το 0,517 ευρώ. Και στη μετοχή της Alpha Bank στα χαμηλά έγιναν ορισμένες αγορές στήριξης.

Στα χαμηλά της αγοράς, (11.10-11.15) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και πάλι στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη, με συνέπεια να «μαζευτεί» κάπως η διόρθωση και να ανακάμψουν ορισμένα από αυτά.

Ενδεικτικά στη μετοχή του Μυτιληναίου αγορές-στηρίξεις υπήρξαν από τα 5,88 ευρώ, και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο όμιλος. Από τα 2,45 στα 2,50 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από τα 13,60 στα 13,80 ευρώ του ΟΛΠ, ενώ ανάλογες κινήσεις επιχειρήθηκαν και στη μετοχή της Πειραιώς που λίγο μετά τις 11.30 «γύρισε» ανοδικά στο 1,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v