Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή «σκηνικού» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη υψηλότερα του 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης με τον FTSE 25 να κινείται στη ζώνη των 320 μονάδων. Στο +12% η Τράπεζα Πειραιώς, υπεραποδίδουν Μυτηλιναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ. Folli Follie. Απώλειες σημειώνουν Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola.

Το Παρίσι δεν έκλεισε το...δημοσιονομικό κενό όμως στο ΧΑ το... ταμπλώ προεξοφλούνται εξελίξεις που «αρέσουν στις αγορές». Αυτή ήταν η εξήγηση, που έδιναν πριν λίγο χρηματιστηριακοί παράγοντες την ώρα που βασικοί δείκτες και μετοχές ωθούνταν στα υψηλά ημέρας.

Με τον Γενικό Δείκτη έως τις 976,42 μονάδες, με αιχμή τον Τραπεζικό και τον ft25 και παλι στην περιοχή των 316/318 μονάδων.

Επίσης με συναλλαγές που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ με το 62% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες και την Πειραιώς να οδηγεί.

Από το πρώτο συνεδριακό σχόλιο είχε αναφερθεί η αντίδραση της Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τρεις του κλάδου, ενώ στο προηγούμενο θυμίσαμε πως ο όμιλος είναι με διαφορά ο πρώτος στον πίνακα των αποτιμήσεων.

Τώρα με τη μετοχή στα 1,24 ευρώ η Πειραιώς αποτιμάται 7,57 δισ. ευρώ στο προηγούμενο σχόλιο μας υπολογιζόταν στα 7,26 δις ευρώ. Προφανώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου, οι αυξημένες προβλέψεις εξηγούν την αλλαγή στάσης των παικτών. Κυρίως χάρη στην υπεραπόδωση της μετοχής ο κλάδικός δείκτης επανήλθε στο εύρος των 125-130 φτάνοντας λίγο μετά τις 16.05΄ έως τις 127,15 μονάδες.

Αναμφίβολα το... 7άρι της Πειραιώς δημιουργεί κλίμα σε μία συνεδρίαση που εξ΄αρχής γνωρίζαμε πολύ καλά τι χαρακτηριστικά και τι ρυθμό θα είχε. Ανάλογο των ειδήσεων, φημών και νεότερων από το μέτωπο της Τρόικας- κυβέρνησης.

Παράλληλα με την Πειραιώς οι αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σηματωρών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ η θεαματικότερη ανατροπή σημειώνεται για τη μετοχή της Επιχείρησης καθώς από το χαμηλό ημέρας των 6 αντέδρασε έως τα 6,47 ευρώ σε μία αυξημένης μεταβλητότητας κίνηση, που συνήθως αποφέρει υψηλά intraday κέρδη. Στα 9,68 με υψηλό ημέρας τα 9,79 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ και λόγω οικονομικών μεγεθών, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί οριακά στα 9,88 ευρώ.

Από τα 5,88 έως τα 6,16 και προ ολίγου στα 6,05 ευρώ ενισχύεται η μετοχή του Μυτιληναίου, με αυξημένες τοποθετήσεις αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών μεγεθών του ομίλου. Στα 8,95 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.
Κυρίως βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΑΚΤΩΡ αγοραστής έως τα 6,74 ευρώ στη ΜΟΗ- στα μέσα της συνεδρίασης- στα 6,60 νωρίτερα.

Στη μεσαία κατηγορία κυριαρχούν οι πωλητές, καθώς μόλις 3 μετοχές του δείκτη κινούνται ανοδικά (ΙΝΤΚΑ,ΥΓΕΙΑ, Χαλκόρ) ενώ ξαφνιάζει το -5,66% της Lamda Development στα 4,02 ευρώ με συναλλαγές αξίας 630 εκατ. ευρώ.

Από τα 6,69 έως τα 7,10 και πριν λίγο στα 7,02 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου όπου εύλογα σημειώνεται αλλαγή θέσεων μεταξύ ισχυρών χεριών κοντά στα υψηλά και μετά από απόδοση 11,75% σε διάστημα μηνός.

Μεικτές τάσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, περιμένοντας τις ενέργειες της ΕΚΤ από την επόμενη εβδομάδα (προεξόφληση, που αποτυπώνεται στη νέα υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων χωρών της ευρω περιφέρειας) και με ενδεικτική τη μικρή άνοδο του DAX στην περιοχή των 9.885 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v