Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ανοδος κόντρα στα νέα με χορηγία… Πειραιώς

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων δεν πτόησαν τους αγοραστές. Ανοδος 9,6% για Πειραιώς, μικρή πτώση για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank. «Δυνατή» συνεδρίαση και για ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές.

Ανοδική συνεδρίαση - έκπληξη κρίθηκε από το σύνολο όσων παρακολούθησαν σήμερα τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, όχι μόνο γιατί ο Γενικός Δείκτης αναδύθηκε από το πρωινό -2,07% και έκλεισε με σημαντικά κέρδη και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, αλλά και διότι σε καμία περίπτωση η σημερινή κίνηση της Αγοράς δεν υποστηρίχθηκε από την τρέχουσα ειδησεογραφία, καθώς δεν βγήκε ο ζητούμενος, από το Χ.Α., "λευκός καπνός" από την συνάντηση του Παρισιού.

Πιο συγκεκριμένα, με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, από την οποία δεν προέκυψε ούτε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Δεν έχει κλείσει τίποτα αρνητικά, λένε Κυβερνητικές πηγές. Παραμένει η διάσταση στο δημοσιονομικό κενό. Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη του EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά Παραγώγων, όπου η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς επέστρεψε υψηλότερα του 8%, την ώρα που τα 10ετή yield σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τους επενδυτές να ποντάρουν στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Παρά ταύτα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά επιχείρησε ένα εντυπωσιακό "come back" που εντυπωσίασε όλους όσους το παρακολούθησαν, έστω και αν αυτό είχε σαν "πολιορκητικό κριό" την μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+9,57%), έχοντας σημαντικές βοήθειες από ΔΕΗ (+3,86%), Folli Follie Group (+2,43%), Motor Oil (+3,13%), ΟΠΑΠ (+2,92%), ΕΧΑΕ (+5,93%) και MIG (+3,52%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός επιθετικός αγοραστής στην Πειραιώς (όχι ασφαλώς λόγω των αποτελεσμάτων εννεαμήνου) "ανάγκασε" τον τίτλο να σημειώσει τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 30/10 (27809010 τεμ.), ενώ κατά τις τελικές δημοπρασίες ενεργοποιήθηκε και ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας, καθώς προς στιγμήν εμφανίστηκαν προσαρμοσμένες τιμές έως και 1,49 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, τάση που αλλάζει με κλεισίματα υψηλότερα των 1,28 ευρώ, με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,35 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

Εμβρόντητοι οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, αλλά και αρκετοί από όσους δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, με τους τελευταίους να προχωρούν σε μερικό κλείσιμο "short" θέσεων, κάτι που σε συνδυασμό με την σημαντική ημερήσια μεταβλητότητα, αύξησε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Επιφυλακτικότητα συστήνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς ίσως να ήταν η τελευταία κίνηση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων από όσους κλείνουν βιβλία στο τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς αύριο είναι αργία στην Wall Street (thanks giving day) και μεθαύριο ημιαργία.

Από την άλλη δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποια "πονταρίσματα" από όσους περιμένουν κάποια θετική είδηση από την Moody΄s (28/11).

Σε κάθε περίπτωση, όσο ο Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 980 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 319 μονάδων, κάθε κίνηση της Αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές και μόνο.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Υπάρχει κανένας Έλληνας στο Χρηματιστήριο;" διερωτάται ο Κώστας Φέγγος.

Το έτος τελειώνει και οι Έλληνες ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα φορολογηθεί η υπεραξία από επενδύσεις για φέτος. Δεν γνωρίζουμε πως θα εφαρμοστεί το πόθεν έσχες στα χαρτοφυλάκια. Δεν γνωρίζουμε αν θα θεωρηθούμε "επαγγελματίες επενδυτές", ότι και να σημαίνει αυτό. Από την άλλη γνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε πολλά χρήματα στο Δημόσιο για πολλούς φόρους και εισφορές.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μας ενημέρωσε, ότι για να βάλει πρόστιμα στους ξένους που αλωνίζουν, αυτοί πρέπει να πάνε και να ανοίξουν ΑΦΜ (αν δεν φύγουν πρώτα).

Και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν πράξεις τον τελευταίο χρόνο και γιατί το Χρηματιστήριο δεν επιτελεί το ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Από τεχνική άποψη, οι 950 μονάδες του Δείκτη είναι τεχνικό σημείο στήριξης, ενώ οι 880 μονάδες, προσφέρουν αρκετή ασφάλεια σε όσους θέλουν να τοποθετηθούν. Προς τα πάνω έχουμε τις 1.000 μονάδες, ενώ οι 1.035 μονάδες είναι το απόλυτο "ταβάνι" για ρευστοποιήσεις.

Από κει και ύστερα αν οι ξένοι βάλουν λεφτά θα συνεχίσουμε να "ζούμε". Αλλιώς θα πάμε σε εκλογές και θα συνεχίσουμε να αυτοκαταστρεφόμαστε. Προς στιγμήν αντιδρούμε με πανελλαδική απεργία. Μήπως πρέπει να αποκτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης και να αφήσουμε τις κοκορομαχίες;

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ, το σταθεροποιητικό κλίμα με "πινελιές συγκρατημένης αισιοδοξίας, μπορεί να συντηρηθεί στο Χ.Α. μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου κλείνουν τα βιβλία τους και οι τελευταίοι ξένοι διαχειριστές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μετοχές στην Ηπειρωτική Κίνα να συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά τριών ετών, υποβοηθούμενες από τον απόηχο της απόφασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την προηγούμενη Παρασκευή. "Κόκκινη" εξαίρεση ο Nikkei (-0,14%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη (με την μετοχή της Αγγλικής Thomas Cook να υποχωρεί με διψήφια ποσοστά, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου Harriet Green), επιφυλακτικότητα και χαμηλές συναλλαγές στην Wall Street (εν όψει αργίας) με τους δείκτες να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Ενισχύονται ευρώ και Βρετανική λίρα. Ισχνή προσπάθεια αντίδρασης και από το πετρέλαιο με το Αμερικανικό αργό νε βρίσκεται σε χαμηλό τεσσάρων ετών. Ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση του ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν πάνω από τις 300.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 313.000 νέοι άνεργοι, ήτοι 21.000 περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν 288.000 νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον Οκτώβριο, ενώ με ανάλογο ποσοστό αυξήθηκε και το ατομικό εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,3% στην καταναλωτική δαπάνη και 0,4% στο εισόδημα.

Στις 60,8 μονάδες υποχώρησε το Νοέμβριο ο δείκτης Chicago PMI, από τις 66,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Παράλληλα, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από τις 60,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 0,7% τον Οκτώβριο και ανήλθαν στις 458.000 (στο 12μηνο). Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν 469.000 πωλήσεις νεόδμητων, σε σύγκριση με 455.000 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 1,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της "National Association of Realtors" και διαμορφώθηκε στις 104,1 μονάδες σε σχέση με τις 105,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ήταν 2,2% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει άνοδο πωλήσεων 0,5% τον Οκτώβριο.

Στις 88,8 μονάδες διαμορφώθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του University of Michigan και της Thomson Reuters. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση του δείκτη στις 90 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2015 (πολύ κάτω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,9%) και 2,1% το 2016, λαμβάνοντας ώθηση από την βελτίωση της Ιδιωτικής κατανάλωσης, την σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την ανάκαμψη των επενδύσεων και την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, εκτιμά η BofA. 

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το γ' τρίμηνο οι Ελληνικές Τράπεζες επιβεβαίωσαν τις βελτιούμενες τάσεις σε επίπεδο εσόδων από βασικές δραστηριότητες, λειτουργικών δαπανών και ποιότητας των assets, ωστόσο επιβαρύνθηκαν από τις αυξανόμενες προβλέψεις (εξαιρουμένης της Alpha Bank) ώστε να αντανακλάται μέρος του AQR και να αυξηθεί ταχύτερα η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχολιάζει η Euroxx Securities.

Η Πειραιώς είναι η μόνη Ελληνική Τράπεζα που αποφάσισε να επισπεύσει τις ζημιές από επισφαλή δάνεια που προέβλεπαν τα "stress tests" της ΕΚΤ, λέει η Goldman Sachs, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια λογική κίνηση τακτικής που στόχο έχει να βελτιωθούν τα αποτελέσματα του 2015, ενώ δίνει ταυτόχρονα μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία στο τμήμα αναδιαρθρώσεων της Τράπεζας.

Η Citi σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι "καλωσορίζει" την αύξηση της κάλυψης των χορηγήσεων, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ. Ο οίκος χαρακτηρίζει θετικές τις τάσεις στα Ελληνικά περιθώρια κερδοφορίας και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ σημειώνει ότι είναι αρνητική η μείωση της λογιστικής αξίας.

Ως "τρίμηνο ξεκαθαρίσματος" χαρακτηρίζει το Q3 της Πειραιώς η Nomura, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "reduce" και τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ. Όπως αναφέρει, τα κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων λόγω των ισχυρών προβλέψεων, που σηματοδοτούν την αλλαγή στις προσδοκίες της διοίκησης αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον. Πλέον η Τράπεζα περιμένει σημαντική βελτίωση στο κόστος ρίσκου, στις 100 μονάδες βάσης το 2015 και περαιτέρω μείωση στις 70 μονάδες βάσης το 2016.

Για αδύναμα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, λόγω των τεράστιων προβλέψεων, κάνει λόγο η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως οι ζημιές που ανακοινώθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες των εκτιμήσεων. Ωστόσο, τα έσοδα από τις βασικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα.

Υποθέτοντας ότι τα κέρδη της Πειραιώς θα ομαλοποιηθούν από εδώ και στο εξής, καθώς οι προβλέψεις θα μειώνονται, η Alpha Finance εκτιμά πως η Τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες της φαίνονται επαρκείς. Μάλιστα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε νέους λειτουργικούς στόχους, οι οποίοι θα έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

H Pantelakis Securities υπογραμμίζει ότι η αύξηση των προβλέψεων έστειλε την Τράπεζα "βαθιά στο κόκκινο" το Q3, αλλά έρχεται πιο κοντά στην κερδοφορία μετά την ενίσχυση του δείκτη κάλυψης των δανείων στο 58%. 

Τα κέρδη EBITDA των 94 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε ο ΟΠΑΠ υπερέβησαν κατά 11% τις προβλέψεις μας (85 εκατ. ευρώ) και κατά 6% την μέση εκτίμηση της Αγοράς, σημειώνει η Citigroup προσθέτοντας ότι τα καθαρά κέρδη (54 εκατ.) είναι 4% χαμηλότερα των προσδοκιών της και ανάλογα με την μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το Χ.Α. σε συνέχεια της από 25.11.2014 ανακοίνωσης της εταιρείας "Alco" περί μη δυνατότητας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έως την 31.12.2014, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρίας στην κατηγορία Επιτήρησης, κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α. Σύμφωνα με την διοίκηση της εισηγμένης:

α) O λόγος ακύρωσης της από 20/6/2014 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων σχετικά με την ΑΜΚ είναι η παρέλευση της νομίμου προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αύξησης

β) η διοίκηση της εταιρείας για τον λόγο αυτό έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. των Μετόχων την 5η Δεκεμβρίου 2014 για την λήψη απόφασης για την ΑΜΚ με τους ίδιους όρους που προεβλέποντο στην από 20/6/2014 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης . Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην σύνταξη Ενημερωτικού Δελτίου το οποίο θα επικαιροποιηθεί με τα οικονομικά στοιχεία της 30.09.2014 και προτίθεται να το καταθέσει στην εποπτεύουσα αρχή άμεσα προς έγκριση.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κινήθηκε έντονα πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 942,17 μονάδες (-2,07%). Κάπου εκεί ξεκίνησε ανοδική αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 15.10 ο Δείκτης να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, στις 17.00 να βρεθεί στις 976,87 μονάδες (+1,54%), μέσω των δημοπρασιών να αναρριχηθεί μέχρι τις 979,64 και τελικά να κλείσει στις 976,65 μονάδες με κέρδη 1,52%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,5 εκατ. από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" οι ΕΧΑΕ και Motor Oil. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, Intralot και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ.

Νεότερες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Πειραιώς (7,9 δισ) να παίρνει "απόσταση ασφαλείας" και να ακολουθούν Alpha Bank (6,9 δισ), EEE (6,7 δισ) και Εθνική (6,6 δισ).

Λίγα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπως η επιστροφή πωλητή στην Flexopack (-9,52%) και η κίνηση του Πετρόπουλου (+3,33%) σε υψηλά 4ετίας και πλέον. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση (25/11) άλλαξε χέρια περισσότερο από το 3,5% της εταιρείας (όχι υπό μορφή προσυμφωνημένης συναλλαγής), με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρονται σε "επιβίβαση" εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις και ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων. Αυξημένες οι συναλλαγές και λόγω κάποιου κλεισίματος "short" θέσεων, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.630 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.917, 7.744 για τον Δεκέμβριο, 153 για τον Ιανουάριο, 20 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 316,25) κινήθηκε μεταξύ 303 και 317,25 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,25%.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (5.800 Εθνική, 229.700 Πειραιώς, 7.500 Μέτκα, 40.700 ΟΠΑΠ, 9.000 Frigoglass), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.204), ΔΕΗ (1.066), Alpha Bank (3.793), Εθνική (12.611), Πειραιώς (13.453), Eurobank (2.346), Μυτιληναίο (579), ΟΠΑΠ (1.293), ΓΕΚ (265), MIG (519), Jumbo (202), Τιτάνα (105), ΕΧΑΕ (338), Ελ. Πετρέλαια (234), Μέτκα (108), Τέρνα Ενεργειακή (102), Folli Follie Group (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 39%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 370 δικαιώματα (182 calls και 188 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (37.999.116 τεμ.), Πειραιώς (17.462.570 τεμ.), Eurobank (24.713.330 τεμ.), ΔΕΗ (2.314.185 τεμ.), Εθνική (1.608.736 τεμ.).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v