Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το... αφτί στις Βρυξέλλες

Από υψηλά δύο μηνών ξεκινά την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και να περιμένουν νεότερα από το Eurogroup. Τα στοιχήματα προεξόφλησης, η διάχυση του ενδιαφέροντος και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Στο Eurogroup και στις πολιτικές εξελίξεις η προσοχή (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο εσωτερικό υπερψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός, ο Φίλιππος Πανταζής αναλύει όλο το παιχνίδι για τους 180, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης θεωρεί βραδυφλεγή βόμβα την πολιτική αστάθεια.

Στο Χ.Α. μερίδα «ισχυρών χεριών» επιχείρησε να προεξοφλήσει το θετικό για τις αγορές σενάριο με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στα υψηλά δύο και... μηνών, εν μέσω δύο μεστών συνεδριάσεων (Πέμπτης -Παρασκευής) και ράλι στα ξένα χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη σε νέο ιστορικό υψηλό.

Είναι προφανές, πως στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αποτυπώνονται προσδοκίες που βλέπουν διέξοδο και στη συμφωνία με την τρόικα, και την πολιτική αβεβαιότητα, με τον FT25 στην περιοχή των 330 και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από τις 130 μονάδες.

Το γιατί το χρηματιστήριο παίζει το «καλό σενάριο» επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου εστιάζοντας και σε χρήσιμες λεπτομέρειες.

Στις τράπεζες, περιμένουν σήμα της ΕΚΤ για νέα δάνεια, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με την Εθνική στα 2,01 ευρώ, την Πειραιώς στα 1,31, την Alpha Bank στα 0,565 και στα 0,269 ευρώ τη μετοχή της Eurobank. Για τον κλαδικό δείκτη, με την προϋπόθεση πως το Eurogroup δεν θα επιφυλάξει κάτι πολύ αρνητικό, που δεν έχει συνεκτιμηθεί, στόχος είναι εκ νέου η περιοχή των 140 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όμως μέρος του πονταρίσματος έχει μεταφερθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, έχει διαχυθεί σε μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ μετά από καιρό ενδείξεις αφύπνισης καταγράφονται και σε χαρτιά της λεγόμενης περιφέρειας. Στα 7,50 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ σε μία θεαματική αντίδραση ολόκληρων 2 ευρώ από τις 30 Οκτωβρίου, στα 10,40 ευρώ του ΟΤΕ, στα 11,15 του ΟΠΑΠ με σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης διψήφιων υπεραξιών. Ενδεχόμενο με ισχυρές πιθανότητες, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, για αυτό κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης μετρά τα blue chips που ακόμη έχουν δρόμο με αναλυτική εκτίμηση για κάθε χαρτί ξεχωριστά.

Κοινή εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως μέχρι να υπάρξει κάτι πιο απτό από την πλευρά των δανειστών, κατά πάσα πιθανότητα μέσω του Eurogroup, το εγχείρημα της προεξόφλησης μπορεί να έχει συνέχεια.

Στόχος μας παραμένουν οι 1.040-1.050 και σε δεύτερη φάση οι 1.100 μονάδες, αλλά ας μετρηθούν πρώτα οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων πωλητών, να απορροφηθεί η όποια προσφορά εκδηλωθεί και στη συνέχεια βλέπουμε. Ανάλογα και με τις εξελίξεις από την τρόικα και την πολιτική... αρένα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v