Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δεύτερες σκέψεις από τους αγοραστές

Περιορίζονται οι ανοδικές διαθέσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πέριξ των 1.030 μονάδων μετά την κίνηση έως τις 1.050. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος. Διευρύνονται οι απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν τράπεζες, ΔΕΗ, ΜΙG και Viohalco.

Πτωτικά γυρίζει το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 1.024 μονάδες και τον FT25 προς τις 330 μονάδες.

Από τα επίπεδα των 1.040 μονάδων η αγορά διόρθωσε μέσα σε ένα 5λεπτο με αφορμή στοχευμένες ρευστοποιήσεις που έγιναν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με συνέπεια την πίεση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Θυμίζεται πως νωρίτερα ο Γ.Δ. έφθασε μία... ανάσα από τις 1.050 μονάδες (14.00-14.05) με αιχμή τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και ορισμένες μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας.

Εως την περιοχή των 339 μονάδων και ο 25άρης, στα υψηλά ημέρας, με την προσέγγιση των 340 να ενεργοποιεί σημαντικές εντολές πώλησης - κατοχύρωσης πιθανότατα βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Οπως είχε σημειωθεί στα προηγούμενα σχόλια και στον Εκηβόλο η ευρύτερη περιοχή των 336-350 μονάδων για τον FT25 είναι πλήρης τεχνικών σημείων και αντιστάσεων. Πρόκειται για βραχυμεσοπρόθεσμες περιοχές αντίστασης (στήριξης εάν διασπασθούν ανοδικά) όπου είχαν ληφθεί σημαντικές θέσεις πώλησης/short στη διάρκεια της τελευταίας υποχώρησης που προηγήθηκε.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αρκετοί μεγάλοι παίκτες παραμένουν ανοιχτοί σε θέσεις πώλησης/short, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αυτή τη συγκυρία.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως αρκετοί short υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους στο ανοδικό διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής (ενδεχομένως με ζημία), ενώ άλλοι έσπευσαν σε αγορές μετοχών ως αντιστάθμιση.

Δεδομένου ότι στις τραπεζικές μετοχές υπάρχουν εντολές αγοράς (πιθανότατα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα), η πίεση στον FT25, ή η αποθέρμανση της αγοράς επιχειρείται μέσω άλλων δεικτοβαρών χαρτιών όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα υψηλά ημέρας των 11,30 ευρώ πωλήσεις έγιναν μέχρι τα προ ολίγου χαμηλά των 10,84 ευρώ. Ανάλογες πωλήσεις/πιέσεις και στη μετοχή του ΟΤΕ που από τα 10,49 υποχώρησε ξανά στα 10,15 ευρώ. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν to 1/5 των μέτριων συναλλαγών αξίας 55 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο.

Αλλωστε, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν να διαμορφωθεί στα όρια των 1.020-1.040/1.050 μονάδων ενώ η συνέχεια θα εξαρτιόταν από την όποια απόφαση του eurogroup.

Στην αγορά «παίζονται» 2-3 βασικά σενάρια, με αυτό της 6μηνης παράτασης να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί τόσο από την απόφαση των δανειστών όσο από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό.

Να σημειωθεί, πως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες πτωτικές τάσεις, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,55% προς τις 10.030 μονάδες.

Στα καθ΄ ημάς ο τραπεζικός κλάδος αντιδρά μάλλον ψύχραιμα στην υποβάθμιση της εικόνας/προοπτικών των ευρωπαϊκών ομίλων από τη Moodys αλλά και από τις νέες χαμηλότερες τιμές που θέτει (και ) για τις ελληνικές τράπεζες η KBW.

Πριν λίγο στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές παρέμεναν στα 2,05 ευρώ, τιμή-περιοχή στην οποία έχουμε επιμείνει πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στα 1,32 ευρώ ανακάμπτει η Πειραιώς, στα 0,572 η Alpha Bank, σε αντίθεση με την Eurobank που διορθώνει στα 0,267.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ το ενδιαφέρον και τα στοιχήματα έχουν μεταφερθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΗ που πλέον στα 7,72 ευρώ μετρά 26,35% σε διάστημα εβδομάδας. Και όπως έχει φανεί διαγραμματικά (στον Εκηβόλο) η διάσπαση-υπέρβαση των 7 είχε ενεργοποιήσει την επαναπροσέγγιση των 7,80-8 ευρώ. Εύλογα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ επικρατούν οι πωλητές, κατοχυρώνονται θέσεις και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως διευκολύνουν στην πίεση του FT25.

Στα 18,34 έως τα 17,91 ευρώ η επίσης δεικτοβαρής μετοχή της CC/HBC, ενώ ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι πωλητές σε ΜΟΗ και Jumbo. Στα 6,31 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του Μυτιληναίου αλλά παραμένοντας κοντά στο υψηλό ημέρας των 6,36 ευρώ.

Οπως στον Μυτιληναίο και σε άλλες μετοχές του δείκτη η διαπραγμάτευση γίνεται σήμερα σε στενό εύρος και με μέτριες συναλλαγές, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας και αναμονής που επικρατεί.

Στις 15.45-15.50 και ενώ ο ΓΔ είχε «γυρίσει» και πάλι οριακά σε θετικό έδαφος (1.033) με τον Τραπεζικό δείκτη κατά 1,15% υψηλότερα στις 132,62 μονάδες η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τα 60 εκατ. ευρώ.

Το 40% στις τράπεζες, αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ αλλά και σε Jumbo, Attica Bank, Motor Oil, FFG, Frigoglass κ.α. Η αξία των πακέτων σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑτπ έφθανε τα περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Συνεχιζόταν η υπεραπόδοση των μετοχών της Viohalco και των θυγατρικών της του FΤ Mid, Ελληνικά Καλώδια, Χαλκόρ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v