Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Sell off σε μετοχές και ελληνικά ομόλογα

Βαριές απώλειες στο ξεκίνημα με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στη ζώνη των 950 μονάδων. Μεγάλη πτώση και για τα ελληνικά 3ετή, 5ετή και 10ετή ομόλογα. Πάνω από 8% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο. Πτωτικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Σε βαθύ κόκκινο το ταμπλό, στην πρώτη αποτίμηση των νέων πολιτικών δεδομένων. Προφανώς και οι εξελίξεις δεν αρέσουν σε αυτούς που μέσα στα πρώτα 30-35΄ ξεφορτώθηκαν θέσεις 15 και πλέον εκατ. ευρώ με την εικόνα να είναι δραματικότερη στις τράπεζες.

Το γεγονός πως το 65% του αρχικού τζίρου άλλαξε χέρια στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank και μάλιστα σε τόσο χαμηλές τιμές παραπέμπει σε εσπευσμένο ξεπούλημα παικτών οι οποίοι προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση και μεγαλύτερη ταλαιπωρία για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν έως και 39 μ.β. στο 7,67%, ενώ του 5ετούς και του 3ετούς ξεπερνά και πάλι το 7%, στο 7,26% και στο 7,37% αντίστοιχα, αυξημένα κατά 66 και 94 μ.β. αντίστοιχα.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση ενεργοποιήθηκαν αμέσως εντολές πώλησης, που εντάθηκαν στη συνέχεια, για να πολλαπλασιασθούν μετά τις 10.45-10.50. Ο ίδιος εκτιμούσε πως (και) το Χ.Α. εισήλθε σε περίοδο πολιτικού εκβιασμού, θεωρώντας πως οι ένθεν-κακείθεν κινήσεις των εμπλεκόμενων θα αποτυπωθούν (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην αγορά παραγώγων, στα ομόλογα. Θα μετέλθουν όλων των μέσων και οι μεν και οι δε, είναι η εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι περιμένουν τη σκληρότερη πολιτική αντιπαράθεση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με πλείστα διακυβεύματα ανοιχτά.

Το εγχώριο ζήτημα το επιβαρύνει και η διεθνής συγκυρία. Τη βουτιά στις αγορές της Ασίας διαδέχτηκε το πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη όπου οι βασικοί δείκτες υποχωρούν περίπου 1%. 

Η πρώτη αποτίμηση είναι εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει το ταμπλό στο σύνολο των μετοχών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιβάρυνσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και κατακόρυφης αύξησης των θέσεων αντιστάθμισης σε συμβόλαια του δείκτη και συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Με τη μετοχή της ΕΤΕ έως τα 1,82 ευρώ είναι λογικό να ανοίξουν ΣΜΕ πώλησης/short θέσεις μόλις 2-3 συνεδριάσεις μετά το γύρισμά τους σε θέσεις αγοράς/long με αφορμή την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης μέχρι τώρα οι σχεδόν αντανακλαστικές πωλήσεις των πρώτων 30-35΄ με τον ΟΤΕ έως τα 9,41 και το γύρισμά του προς τα 9,72 ευρώ, προ ολίγου.

Υψηλότατη μεταβλητότητα, παγίδες αλλά και ευκαιρίες λόγω της αρχικής μεγάλης-ακραίας διόρθωσης και του εν συνεχεία μερικού μαζέματος, που επιχειρείται. Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΠΑΠ από το αρχικό χαμηλό των 10,33 μαζεύτηκε στα 10,61 ευρώ, ενώ της ΤΙΤΑΝ από τα 20,46 στα 20,80 ευρώ.

Όπως μας έλεγε προ ολίγου ψύχραιμος παράγοντας της αγοράς... τα είχαμε χύμα, ήρθαν και... τσουβαλάτα,

Στην διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων, στην εικοτολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τις καμπάνες που έχει εξαγγείλει για αύριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην έγκαιρη- όπως αποδεικνύεται- κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων από διορατικούς insiders στα χθεσινά υψηλά των 940-950 μονάδων έρχονται οι πολιτικές εξελίξεις για να συμπιέσουν περισσότερο την κατάσταση.

Σε μία πρώτης τάξεως αφορμή στους κάθε λογής πωλητές/short παίκτες είτε να ενισχύσουν τις θέσεις πώλησης είτε να ξανα ανοίξουν και νέες.

Ηδη οι παράγοντες της αγοράς αρχίζουν να τοποθετούνται αναφορικά με τα νέα δεδομένα, με τον επικεφαλής της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής, Βαγγέλη Χαρατσή καταγράφει τον προβληματισμό που επικρατεί για το πολιτικό πρόβλημα (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) ή με τον Αλέξανδρο Μωραιτάκη να θεωρεί (ως βουλευτής) κρίσιμο να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή την Βουλή.

Συν τω χρόνω αναμένονται αναλύσεις και προσεγγίσεις ελλήνων αλλά και ξένων για το τι μέλλει γενέσθαι κατ΄αρχήν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Και μετά αναλόγως βλέπουμε.

Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις αυξάνονται, ενδεικτικό το γεγονός πως λίγο πριν τις 11.15 είχαν φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μερίδιο στις τράπεζες αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ρευστοποιήσεις ήταν λιγότερες σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη.

Οι πρώτες δέκα σε τζίρο (πωλήσεων) μετοχές ήταν ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο. Με απώλειες κινούνταν 86 μετοχές ενώ μόλις 9 με άνοδο. Από τις δε 86 για τις 9 η βουτιά ξεπερνούσε το 10% (Νηρέας, Attica Bank, Xατζηκρανιώτης, ΕΤΕτπ, Πειρτπ, Λούλη, Κορρές, Σωληνουργεία και Newsphone.

Από τις μετοχές του ft25 αναφέρουμε ενδεικτικά εύρη, δείγμα της μεταβλητότητας που έχει δημιουργηθεί και της...υποτίμησης που σημειώνεται για χαρτιά αυτής της κατηγορίας.

Η Εθνική άνοιξε με βαθύ καθοδικό χάσμα από τα 1,92 διόρθωσε έως τα 1,82 υποχωρεί με 7,80% στα 1,89 ευρώ, προ ολίγου. Η ΔΕΗ άνοιξε από τα 7,09 διόρθωσε έως τα 6,82 υποχωρεί με 7,16% στα 7 ευρώ.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ άνοιξε από τα 2,57 διόρθωσε έως τα 2,44 υποχωρεί με 8,60 στα 2,56 ευρώ, η ΕΧΑΕ από τα 5,72 στα 6 και προ ολίγου στα 5,82 ευρώ, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ από τα 4,59 στα 4,36 και προ ολίγου στα 4,47 ευρώ.

Ειδικότερα για τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το άρθρο του Μιχάλη Καιταντζίδη για τον φερόμενο ως ενδιαφερόμενο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v