Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα βουτιά για το Γενικό Δείκτη

Ανοιγμα με πτώση 3% για το ΓΔ. Ψάχνει... στηρίξεις το χρηματιστήριο μετά την ελεύθερη πτώση της χθεσινής συνεδρίασης, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 27 ετών. Οι φόβοι των ξένων, τα σενάρια για ντόμινο στις αγορές και οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμη τεχνική αντίδραση.

Η επόμενη ημέρα της απόλυτης καταστροφής βρίσκει (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών βαθιά πληγωμένο αλλά και τις συνέπειες του ελληνικού προβλήματος να χτυπούν και πάλι τις ξένες αγορές.

Το σημερινό άνοιγμα φέρνει νέες ρευστοποιήσεις με το Γενικό Δείκτη να χάνει 3% στις 880 μονάδες. Στο 1,51 ευρώ η ΕΤΕ, στο 0,45 ευρώ η Alpha Bank και στο 1,05 ευρώ η Πειραιώς. 

Στα της χθεσινής συνεδρίασης, όπου για τον Γενικό Δείκτη καταγράφηκε η δεύτερη χειρότερη επίδοση (από συστάσεως των δεικτών), στις λεπτομέρειες αλλά και στις πρώτες εκτιμήσεις αναφέρεται αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το γεγονός της... κατάρρευσης με τον Γ.Δ. κατά 12,78% χαμηλότερα στις 902,84 μονάδες ταρακούνησε συθέμελα όχι μόνο την εσωτερική σκηνή, ανάγοντας το Χ.Α. σε επίπεδο εικόνας και σημειολογίας σε κύριο συστατικό της οξυνόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το γεγονός του -16,62% του τραπεζικού κλαδικού δείκτη στις 111,57 μονάδες με σχεδόν το 1/3 των συνολικών συναλλαγών στις μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank καταδεικνύει την ουσία και το κέντρο του προβλήματος, την έκτασή του αλλά και τις συνέπειες ενός ντόμινο στη συνέχεια.

Το γεγονός πως το ελληνικό πρόβλημα διαχύθηκε αμέσως στις ευρωαγορές, πυροδοτώντας σειρά διορθώσεων από τα χρηματιστήρια του ευρωνότου μέχρι τη Φρανκφούρτη, αποτελεί μία άλλη βασική παράμετρο της κατάστασης.

Αίφνης το ελληνικό πρόβλημα επανήλθε βίαια στην οικονομική επικαιρότητα των ευρωαγορών, προσδίδοντας στοιχεία συστημικής κρίσης σε μία συγκυρία όπου και στις άλλες χώρες της περιφέρειας η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Πλέον το ελληνικό πρόβλημα εξετάζεται και πάλι από τους ξένους οίκους, υπολογίζεται ως απρόβλεπτος(;) παράγων αποσταθεροποίησης, διευκολύνεται η αλλαγή της ροής κεφαλαίων διεθνώς. Ακριβώς επειδή το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνον εσωτερικό αλλά έχει αποκτήσει ήδη και διεθνή διάσταση και προβολή, η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Στο πώς εκτυλίσσεται το ελληνικό θρίλερ μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αποτιμά από εχθές η Merrill Lynch. Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Φλώκα αναφέρεται πόσοι βουλευτές πιστεύεται ότι θα ψηφίσουν «ναι». Εξετάζεται το σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι φόβοι για πολιτική παράλυση.

Σύμφωνα με τους F.T., το Alphaville...προειδοποιεί ή αγοράστε Ελλάδα ή ξεπουλήστε Ισπανία και Ιρλανδία δίνοντας μία άλλη διάσταση ενός προβλήματος που δεν είναι πλέον μόνο εσωτερικό, δικό μας, του Χ.Α.

Δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα αντανακλά τη σκληρή γραμμή της τρόικας για νέα μέτρα, ιδίως σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2015, τονίζει η JP Morgan σε έκθεσή της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, πιθανότατα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα και το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Υπογραμμίζει δε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση έχει κρυμμένο άσσο στο μανίκι της και γι' αυτό επισπεύδει την προεδρική εκλογή.

Η JP Mοrgan σημειώνει ότι πλέον είναι σαφές ότι η αξιολόγηση δεν θα τερματισεί πριν από τα τέλη του έτους, όπου ολοκληρώνεται το μνημόνιο. Σημειώνει δε ότι η πρόταση για την τεχνική παράταση δεν αναμένεται να σκοντάψει στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ολα αυτά και όσα με ταχύτατο ρυθμό και εντεινόμενα θα μπουν στο παιχνίδι και σήμερα θα διαμορφώσουν ανάλογα την τάση. Εκτός αλλά και εντός συνόρων.

Εμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, από τους λίγους διορατικούς που προνόησαν να ρευστοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους μέχρι και στην προχθεσινή συνεδρίαση ευελπιστούσε πως ακριβώς αυτή η άμεση διεθνοποίηση ενός ζητήματος που δεν είναι πλέον μόνο ελληνικό θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί λύση και διέξοδος.

Εννοώντας δηλαδή πως από την επομένη της απόλυτης καταστροφής θα μπορούσαν να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και να αναπτυχθούν αντίρροπες δυνάμεις. Καθαρά κερδοσκοπικές αν θέλετε, που στο -16,62% του τραπεζικού κλάδου, στο -23,08% της ΔΕΗ, στο -15,77% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πολλών άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας ίσως το άγριο χθεσινό ξεπούλημα να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα αντίδραση.

Σύμφωνοι, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί πολιτικά περισσότερο, το στοίχημα για τους 180 φαίνεται πως θα κριθεί στην τρίτη φάση της διαδικασίας, πιθανότατα θα δούμε και θα διαδραματιστούν καταστάσεις αρκετά rock. Αλλά... η αγορά δεν μπορεί να ξεπουλιέται καθημερινά, με τον τρόπο που αδειάστηκε εχθές.

Εδώ θα είμαστε από την αρχή της συνεδρίασης. Άντε και γερά... στομάχια και σήμερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v