Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέα κατρακύλα για το Γενικό Δείκτη

Δε βγαίνουν οι άμυνες στο Χ.Α., που υποχρεώνεται σε σημαντική υποχώρηση κάτω και από τις 840 μονάδες. Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις, με πτώση άνω του 6% για Alpha, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie, ΓΕΚΤέρνα, ΤΕΝΕΡΓ. Σε νέα χαμηλά η Εθνική, κάτω από το €1 υποχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Συναγερμός έχει σημάνει στα γραφεία χρηματιστηριακών και εισηγμένων, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος και της αύξησης των ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει αυτή την ώρα 55 μονάδες, με απώλειες 6% στις 838 μονάδες. Στις 269 μονάδες υποχωρεί ο FTSE 25, με απώλειες 6,6%. 

Σε επικίνδυνη κλίση βρέθηκε ο δείκτης FTSE 25 μετά τις 12.30-12.40 όταν με αφορμή την ενεργοποίηση μίας μεγάλης εντολής πώλησης στη μετοχή της Εθνικής λύθηκαν σχεδόν αμέσως εντολές και σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, για να ακολουθήσει ομοβροντία σταδιακά στις περισσότερες του 25άρη. Παράλληλη και η νέα επιβάρυνση της ρηχής αγοράς ελληνικών ομολόγων. Στην αγορά διάχυτη είναι η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις που διατηρούν την αρνητική στάση των ξένων, την αποστροφή τους για τις ελληνικές μετοχές και τις επιχειρήσεις.

Ευάλωτος ούτως ή άλλως ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη στα χαμηλά των 102 μονάδων, ενώ όπως εκτιμούσαν χρηματιστές η αρχική προσπάθεια αντίδρασης δημιουργεί και νέους εγκλωβισμούς, καθώς η τιμή των μετοχών πολύ γρήγορα γύρισε αρνητικά μην αφήνοντας περιθώριο διαφυγής σε όσους είχαν ρισκάρει εχθές ή στην αρχή της ημέρας.

Με συνεχείς πωλήσεις η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε πριν από λίγο προς τα 1,47 ευρώ, κατρακυλώντας δηλαδή οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό χαμηλό των 1,48 ευρώ. Ο χρηματιστηριακός κανόνας θέλει στην περίπτωση συνεχόμενων καθοδικών διασπάσεων και στην είσοδο μίας μετοχής σε... αχαρτογράφητες περιοχές να επιταχύνεται η διόρθωση και να αυξάνονται δραματικά και νέες πωλήσεις.

Εμφανής η αρνητική επίδραση και στις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου, με τους πωλητές να επικρατούν κατά κράτος στην Πειραιώς πιέζοντας την τιμή κάτω από το 1 ευρώ. Ομοίως στη μετοχή της Alpha Bank οι ρευστοποιήσεις έφθασαν μέχρι τα 0,45 ευρώ, μόλις 0,07 πάνω από το χαμηλό της.

Χωρίς ίχνος ενθαρρυντικής ένδειξης στον ορίζοντα για σήμερα, με τον προβληματισμό εμφανή και στις διεθνείς αγορές (κυρίως λόγω πετρελαίου), η μάχη που δίνεται για την αποφυγή των νέων χαμηλών φαίνεται άνιση.

Στις 269 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο 25άρης, σε νέο χαμηλό, εξέλιξη που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και όσων παρακολουθούν (και) τεχνικά τη συνεδρίαση. Κι αυτό γιατί εκτός από τις τράπεζες βγήκαν αναγκαστικές πωλήσεις και σε μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ με το -9% της Επιχείρησης να επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα. Σε νέα διόρθωση η μετοχή της ΔΕΗ μέχρι τα 5,54 ευρώ μόλις 0,04 πάνω από το προχθεσινό χαμηλό, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η χθεσινή κίνηση-αντίδραση αποδεικνύεται ανάπαυλα μόλις μίας ημέρας, θυμίζοντας το προχθεσινό -23% και το σημερινό έως -9% για τον τίτλο. Προβληματική όμως από προχθές και η θέση όσων έχουν τοποθετηθεί από την αρχή του έτους στη μετοχή του ΟΤΕ ή του ΟΠΑΠ. Είναι κοινή εκτίμηση πως εάν λυθεί η τάση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ όπως της ΔΕΗ (που έχει προηγηθεί) τότε θα ενταθούν οι πωλήσεις με συνέπεια τη δοκιμασία ακόμη χαμηλότερων τιμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v