Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κρατά το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά κινείται το ΧΑ με τον FT 25 στα επίπεδα των 270 μονάδων. Κέρδη άνω του 3% για Εθνική, Ελλάκτωρ, Folli, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Εurobank, Μotor Oil. Στο 11% η απόδοση των τριετών ομολόγων.

Κερδίζει και πάλι πόντους το Χ.Α., με στοχευμένες αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίζει τις 836 - 838 μονάδες.

Με αιχμή τον ΟΠΑΠ αλλά και με αγοραστές στις τράπεζες η αγορά τουλάχιστον δεν υποχωρεί σε νέα χαμηλά και ενεργοποιούνται κάποιες στηρίξεις σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Νωρίτερα και μέχρι τις 13.30-13.35 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην... κόψη των 828 μονάδων χάνοντας την όποια αντίδραση 14-15 μονάδων από τα υψηλά που σημειώθηκαν νωρίτερα. Αδύναμη η αγορά, κι η απουσία θετικού καταλύτη εμποδίζει την αρχική προσπάθεια των αγοραστών να τραβήξουν τον ΓΔ πάνω από τις 850 μονάδες. Κάτι άρχισε να κινείται και πάλι σταδιακά μετά τις 14.00.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 78 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως επιβραδύνθηκε η αρχική τάση, μειώθηκε η μεταβλητότητα στις περισσότερες μετοχές, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τη συνέχεια.

Προφανώς και οι ξένες αγορές δεν επηρεάζουν αρνητικά το Χ.Α., ωστόσο το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιτείνει εκ νέου τον προβληματισμό διεθνώς (λόγω πετρελαίου και γεωπολιτικών εξελίξεων) και δεν διευκολύνει την όποια προσπάθεια καταβάλλεται σήμερα. Ενδεικτικά σημειώνεται πως νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,35% στις 9.733 μονάδες.

Ούτως ή άλλως το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται και προεξοφλεί όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου η αγορά έχει αιφνιδιασθεί από το πολιτικό ρίσκο και ζητά λύσεις άμεσα, καθώς οι αντοχές της οικονομίας έχουν ήδη εξαντληθεί.

Σε αυτό το περιβάλλον ζητούμενη είναι, κατ΄ αρχήάς, η ανάσχεση της ακραίας υποτίμησης των πάντων στο Χ.Α., της καταστροφικής βύθισης εταιρειών και αξιών και ει δυνατόν η ανασύνταξη των αγοραστών προς τις 850 μονάδες.

Αποτελεί άλλωστε κοινή εκτίμηση πως ο χρόνος μέχρι τις 27-29 Δεκεμβρίου είναι πολύς, πάρα πολύς, για να συνεχισθεί με αυτόν τον εξαντλητικό ρυθμό ο ευτελισμός των εισηγμένων αξιών. Οριακά στην περιοχή των 100 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης (φίλοι δεν αποκλείουν τον... κίνδυνο δοκιμασίας των ιστορικών χαμηλών του στις 85 μονάδες), που σημαίνει επιπλέον διόρθωση 15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Λεπτομέρειες, θα πείτε, από τη στιγμή που ο δείκτης χάνει 44,5%(!) από την αρχή του έτους έναντι 28,5% του Γ.Δ.

Μοιρασμένες οι συναλλαγές, περίπου το 45% στις τράπεζες (πρώτη η Εθνική με σχεδόν 10 εκατ. ευρώ), υψηλός τζίρος στον ΟΠΑΠ (πρώτος με 16 εκατ. ευρώ) αλλά και σε ΟΤΕ-ΔΕΗ και Μυτιληναίο, Jumbo, TITAN, EXAE, FFG, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil κ.α.

Είναι εμφανής η προσπάθεια βασικών μετόχων, επενδυτικών κύκλων να υποστηρίξουν τις μετοχές - εισηγμένες να βάλουν φρένο στην παράλογη απαξίωση κι υποτίμηση υγιών εταιρειών, εξωστρεφών ομίλων, καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ξεκάθαρη η στήριξη που παρέχεται λ.χ. στον Μυτιληναίο από το Fairfax, το ίδιο κι οι αγορές που έγιναν κυρίως εχθές στη ΜΟΗ κι η υποστήριξη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των FFG, της ΓΕΚ/Τέρνα, της ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος εισηγμένης του ft 25 έλεγε πως το επιχειρείν θα πρέπει να βρει μόνο του τρόπους και μηχανισμούς προστασίας του, διαφύλαξης των κεκτημένων και των λίγων θετικών βημάτων που έχουν γίνει τελευταία (φάνηκαν κυρίως στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου), ξεπερνώντας το πολιτικό προσωπικό, που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.

Στα 18,80 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με την ιστορική ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να αποτιμάται στο 1,45 δισ. ευρώ.

Δεν νοείται όμιλοι όπως η ΤΙΤΑΝ (και πολλές ακόμη εισηγμένες) να αφήνονται έρμαιο ακραίας υποτίμησης με κίνδυνο να καταστούν ευάλωτοι στον έξωθεν ανταγωνισμό και στις μεθοδεύσεις των δανειστών. Ο ευτελισμός ισχυρών παραγωγικών μονάδων της ελληνικής οικονομίας πρέπει να σταματήσει, είναι το μήνυμα που στέλνεται από νουνεχείς επιχειρηματίες και παράγοντες.

Στα 8,80 ευρώ η μετοχή της Jumbo αντιδρά από τα χαμηλά ημέρας των 8,25 ευρώ (υψηλή η μεταβλητότητα για τη μετοχή της), στα 2,20 από τα 2,05 η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2,02 από 1,95 της ΓΕΚ, στα 8,02 της ΜΕΤΚΑ, στα 0,176 της MIG, στα 0,168 του ΥΓΕΙΑ, στα 3,45 ευρώ της Lamda Development, στα 1,01 της Ιντραλότ (από τη μεσαία κατηγορία).

Οι τελευταίες εξελίξεις από το πολιτικό μέτωπο καταγράφονται από τον Φίλιππο Πανταζή στο σχετικό θέμα με τον εύγλωττο τίτλο... ψάχνοντας τους 180.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v