Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλού κόστους αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με βοήθεια από την Ευρώπη και με το βλέμμα στις διεργασίες στο πολιτικό μέτωπο και στις δημοσκοπήσεις ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 840 μονάδες σε μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση. Πρωταγωνιστούν ΔΕΗ και Πειραιώς, προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Ανοδικό ξεκίνημα, ισχυρότερη συνέχεια με την αγορά προς τις 850 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, στηρίξεις από το σύνολο των μετοχών του FT25, σε μία προσπάθεια... πονταρίσματος εν όψει της μεθαυριανής ψηφοφορίας.

Κίνηση προεξόφλησης απ΄ όσους έχουν τους λόγους τους, ενδεχομένως την... πληροφόρησή τους και εν πάση περιπτώσει, το περιθώριο ανάληψης του ανάλογου ρίσκου. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία χαμηλού - μέτριου κόστους προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί σε αυτή τη φάση η εκ νέου δοκιμασία των 818-810 μονάδων και ενδεχομένως μίας συνακόλουθης περαιτέρω διόρθωσης δεικτών/μετοχών.

Ο τζίρος παραμένει μέτριος, στα πρώτα 50-55΄ της συνεδρίασης, αλλά ισοκατανέμεται σχετικά καθώς το 55% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ένα σημαντικό ποσοστό σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ καταγράφονται και στοχευμένες τοποθετήσεις σε τίτλους-σηματωρούς.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό γήπεδο τρέχουν, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και χρηματιστηριακά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γ.Δ. από τις 825 μονάδες, κερδίζοντας σταθερά πόντους για να φτάσει νωρίτερα μέχρι τις 845 μονάδες.

Ανάλογη κίνηση για τον FT25 από τις 266,36 έως τις 272,99 μονάδες, συνεκτιμώντας δε τη λήξη της Παρασκευής θα λέγαμε πως -προσώρας- το κάθε συμβόλαιο δίνει σχεδόν 12 μονάδες με το κόστος μόχλευσης να παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Βέβαια μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οπότε και το τελευταίο triple witching για φέτος, μεσολαβεί πολιτικός χρόνος πολύς, πάρα πολύς, και όλα μπορεί να συμβούν.

Προφανώς το πρώτο... ποντάρισμα των βραχυπρόθεσμων -δεδομένου του Τ+2- δύσκολα φτάνει πέραν της Τετάρτης με... μειονέκτημα πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Για αυτό το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία και πολύ... γερά νεύρα.

Οπως σημείωνε έμπειρος παίκτης, το αρχικό ανοδικό άνοιγμα, το γρήγορο τράβηγμα στο πρώτο ημίωρο δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε έναν βραχυπρόθεσμο καθώς ή θα πρέπει να τοποθετηθεί από επίπεδο 2% υψηλότερα (του ανοίγματος) ή θα υποχρεωθεί να περιμένει σε ένα ενδεχόμενο γύρισμα. Ο μέτριος τζίρος δείχνει πρακτικά πως δεν είναι πολλοί όσοι ρισκάρουν μία προεξόφληση του τι θα γίνει (κατ΄ αρχάς την Τετάρτη), πως οι περισσότεροι παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν ακολουθούν -τουλάχιστον μέχρι τώρα, στις 11.30-, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα είναι ελαφρώς καλύτερο ωστόσο διακυμάνσεις δεικτών και συναλλαγές παραπέμπουν επίσης σε στάση αναμονής και σε επιφυλακτικότητα.

Στο ταμπλό του Χ.Α., η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε έως τα 2,52 ευρώ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι τεχνικά. Η μετοχή έχει μείνει πολύ πίσω, χρειάζεται τζίρους σε ισχυρή ανοδική αντίδραση, κάτι που την πρώτη ώρα δεν είχε καταγραφεί. Μη πειστική, ακόμη, η αντίδραση της ΕΤΕ, σε αντίθεση με της Πειραιώς και της Alpha Bank κατά 4,52% και 3,19% αντίστοιχα.

Ωστόσο η μέχρι τώρα κίνηση του κλαδικού δείκτη μέχρι τις 103,11 μονάδες δεν είναι επαρκής τεχνικά. Να δούμε στη συνέχεια τον δείκτη σε ενδεχόμενη υπέρβαση -τουλάχιστον- των 105 μονάδων και το ξανασυζητάμε, ενώ επ' ουδενί δεν πρέπει να χαθούν οι 100 μονάδες.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές, πλην όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο μέχρι τις 13.00-13.30 για να μπορέσουν να προσελκύσουν κι άλλους στο παιχνίδι. Εως τα 8,87 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 8,84 του ΟΠΑΠ, τουλάχιστον μία από τις δύο θα πρέπει να υπερβεί τα 9 ευρώ, άμεσα, σήμερα-αύριο και σε κλείσιμο.

Η ΔΕΗ, που εξετάζεται ξεχωριστά λόγω της σημαντικής αρνητικής απόκλισής της από ΟΤΕ-ΟΠΑΠ μόνο πάνω από τα 5,70 ευρώ αρχίζει να έχει και πάλι ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως στην τιμή αυτή έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις.

Χωρίς εξάρσεις η προσπάθεια αντίδρασης μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG, Jumbo, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. ενισχύονται έως 2,88% μη δίνοντας επί της ουσίας σαφές δείγμα προθέσεων για τη συνέχεια. Να μπει κάποιος ή να μην μπει λ.χ. στα 4,95 ευρώ του Μυτιληναίου εάν υποτεθεί πως «έχασε» την αρχική αντίδραση από τα 4,78 έως τα 4,95 ευρώ. Μπαίνει στο 2,92% της αντίδρασης ρισκάροντας είτε έναν εγκλωβισμό είτε μία ενδεχόμενη περαιτέρω αντίδραση.

Στα 8,96 ευρώ η μετοχή της Jumbo, στα 3,77 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 5,03 ευρώ τα ΕΧΑΕ.

Στις 10 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v