Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Φθηνή ανοδική αντίδραση

Κρατά τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο για το σύνολο των blue chips - πλην Coca Cola. Χαμηλός ο τζίρος, παραπέμπει σε στάση αναμονής από τους ξένους. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. «Βλέπουν» τις πρώτες αντιστάσεις οι τράπεζες. Τα νέα πονταρίσματα των παικτών.

Κερδίζει πόντους η αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει την περιοχή των 850 μονάδων. Στο εύρος των 270-275 μονάδων ο FT25, με αιχμή τις τράπεζες και στηρίξεις από την πλειονότητα των δεικτοβαρών μετοχών- σηματωρών.

Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά - έτρια επίπεδα- τουλάχιστον μέχρι τις 13.10-13.15, πλην όμως στοχευμένη σε χαρτιά του δείκτη, σε μία ρηχή αγορά, όπου οι αγοραστές/long παίκτες έχουν ανεβάσει τον πήχη για τα συμβόλαια του 25άρη προς τις 275-280 μονάδες.

Θα επιμείνω πως κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι αυτοί που με ορίζοντα την ψηφοφορία της Τετάρτης (το απόγευμα στις 19.00) αναλαμβάνουν το ρίσκο του στοιχήματος προεξόφλησης εξελίξεων που θα αρέσουν στις αγορές. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για ένα... ποντάρισμα άκρως βραχυπρόθεσμο, στο πλαίσιο του Τ+2, με πρώτη... κλήρωση στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στα επιμέρους, στις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές -και μάλιστα από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης- σε μία σταθερά ανοδική φορά, που «χτίζεται» με ιδιαίτερη προσοχή. Μέχρι πριν από λίγο, οι πωλητές απλώς ακολουθούσαν, ενώ μετά τον... σάλο που προκάλεσαν τα νεότερα από την Capital, δεν είναι εμφανείς σημαντικές ρευστοποιήσεις από την πλευρά άλλων ισχυρών ξένων ομίλων. Σε στάση αναμονής -κατά πάσα πιθανότητα- οι ξένοι για 1-2 μέρες που αφήνει μικρό περιθώριο ενεργότερης δράσης κυρίως εγχώριων παικτών και επενδυτικών ομίλων που θέλουν την αγορά ψηλότερα.

Από τις μετοχές σηματωρούς, θα εστιάσουμε σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ καθώς στο προηγούμενο σχόλιό μας είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση η υπέρβαση των 9 ευρώ για τουλάχιστον μία εκ των δύο. Εως τα 9,01 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ με εντολές αγοράς και από ξένα χαρτοφυλάκια, έως τα 8,93 πριν από λίγο του ΟΠΑΠ. Βέβαια μένει να δούμε στη συνέχεια την πορεία των δύο μετοχών και κυρίως σε τι τιμές θα γίνει το κλείσιμό τους. Αναμφίβολα το καλύτερο σενάριο θα ήταν ένα κλείσιμο και των δύο -ΟΤΕ/ΟΠΑΠ- έστω και οριακά πάνω από τα 9 ευρώ. Το ενθαρρυντικό είναι πως και στις δύο μετοχές αλλά και στη ΔΕΗ πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές.

Στις τράπεζες, μπορεί ο κλαδικός δείκτης να μην έχει περάσει τις 105 μονάδες, πλην όμως σε Πειραιώς και Alpha Bank με σταθερές αγορές προσεγγίζονται οι πρώτες αντιστάσεις. Εως το 1,52 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλαγές και εμφανή στήριξη αγοραστών και πάνω από τα 2,55 ευρώ.

Ικανοποιητική η μέχρι τώρα τεχνική εικόνα μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Εως τα 4,97 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου με ζητούμενη την υπέρβαση των 5,10-5,20 ευρώ, έως τα 2,06 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα που θα πρέπει να προσεγγίσει άμεσα τα 2,2 ευρώ (πρώτος ουσιαστικός στόχος και σημαντική αντίσταση), έως τα 9 ευρώ η Jumbo.

Μεικτές τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,35% υψηλότερα στις 9.625 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,42% στις 6.320 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v