Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προσπαθούν για το κάτι παραπάνω οι αγοραστές

Προσεκτικά κινείται προς υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης μετά και το θετικό γύρισμα στην Ευρώπη. Βαρίδι η Coca Cola που υποχωρεί άνω του 3%. Βάζουν πλάτη ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα και ΟΛΠ. Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος. Πτώση 12% για την Τρ. Κύπρου.

Εικονική ως ένα βαθμό η εικόνα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στην περιοχή των 840-850 μονάδων κι αυτό λόγω της σημαντικής υποχώρησης της μετοχής της δεικτοβαρούς Coca Cola HBC έως τα 15,01 ευρώ. Τιμή που παραπέμπει στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2012, με τον όμιλο βάρους 5,58 δισ. ευρώ (πλέον) να επηρεάζει αρνητικά τους βασικούς δείκτες.

Πέραν της CC HBC, η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο αποθαρρυντική, τουλάχιστον όσο ήταν στα πρώτα 10'-20' της συνεδρίασης οπότε επικράτησαν διερευνητικές κινήσεις και πωλήσεις-αγορές έως την περιοχή των 832 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Λίγο μετά τις 11.30 το ανοδικό γύρισμα που επιχειρήθηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ (...μας πρόλαβε), με αγορές πάνω από τα 8,84 ευρώ, η κινητικότητα σε ΕΤΕ και Alpha Bank τράβηξαν λίγο ψηλότερα τον FT 25 προς τις 271-272 μονάδες και τον Γ.Δ. πάνω από τις 840 μονάδες, με πρώτο σημαντικό στόχο-αντίσταση τις 850 μονάδες.

Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (12:00) με σημαντικό μερίδιο στη δυνατή σήμερα μετοχή της ΔΕΗ.

Κερδίζουν πόντους οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη προς τις 102 μονάδες, τη ΔΕΗ να αντικαθιστά σήμερα τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και μετοχές-σηματωρούς να συνεχίζουν στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά.

Στις τράπεζες, και συγκεκριμένα στη μετοχή της ΕΤΕ αγορές βγήκαν μέχρι και 3,55% υψηλότερα στο 1,52 ευρώ, στη μετοχή της Alpha Bank μέχρι το 0,492 με το 0,50 ευρώ τον πιο κοντινό στόχο-αντίσταση. Προσπάθεια να αποφευχθεί η υποχώρηση στα χαμηλά του 0,201 ευρώ στη Eurobank, με πωλητές μέχρι το 0,937 η μετοχή της Πειραιώς.

Στη μετοχή της CC HBC λίγο πριν από τις 11.30 είχαν γίνει συναλλαγές αξίας περίπου 150.000 ευρώ, με τις τελευταίες εντολές έως 4,23% χαμηλότερα στα 15,17 ευρώ.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σήμερα τρέχει η μετοχή της Επιχείρησης με αγορές έως τα 5,70 ευρώ, ενώ για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα στα 8,95-9 ευρώ και στα 8,60 ευρώ αντίστοιχα. Εάν στη συνέχεια απορροφηθεί η προσφορά που βγαίνει εδώ και μισή ώρα σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ίσως ανακάμψουν λίγο.

Από τις μετοχές-σηματωρούς στα 4,90 ευρώ κυμαίνεται ο Μυτιληναίος, στα 2,02 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 0,166 ευρώ η MIG, στα 5,07 ευρώ η ΕΧΑΕ, στα 6,60 ευρώ η Motor Oil. Για τη μετοχή της ΜΟΗ η Société Générale χαμηλώνει τον πήχη στα 7,3 από τα 7,9 ευρώ προηγουμένως.

Στα 2,17 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 0,565 ευρώ της J&P Άβαξ, με τη Μάρω Τσαντήλα να αναφέρεται στη νέα παράταση που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για τον διαγωνισμό «Αεροδρόμιο Καστελίου». Εξέλιξη αναμενόμενη, που είχε προεξοφληθεί καιαπό  κατασκευαστές και από αναλυτές και προφανώς είχε αποτυπωθεί προ πολλού στην πορεία των μετοχών.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική του... απόλυτου βαλτώματος (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση) που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες από τον κατασκευαστικό κλάδο μέχρι οποιαδήποτε δραστηριότητα, τομέα της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v