Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τέλος έγινε η ζημιά

Στις τελικές δημοπρασίες χάθηκε το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες. Σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Σε νέα ιστορικά χαμηλά η Viohalco και το warrant της Τράπεζας Πειραιώς. Στην πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ η προσοχή. Πως καταγράφουν οι αναλυτές τα δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπάθησε να πετύχει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δείχνοντας ότι δεν "λαμβάνει σοβαρά υπ΄ όψιν του" τους "βρυχηθμούς της Ρώσικης αρκούδας", τις ανησυχίες των διεθνών Αγορών, τις εγχώριες εκατέρωθεν δηλώσεις για πιθανά προβλήματα ρευστότητας, που αύξησαν την "κινητικότητα" στα Τραπεζικά γκισέ, τα νεότερα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και την επιμονή σε υψηλά discounts, των εμπλεκομένων στην Αγορά Παραγώγων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στο 8,87%, του 5ετούς στο 9,67% και του 3ετούς στο εντυπωσιακό 10,58%!

Ακόμα ένα "κατόρθωμα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήταν ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση προσπάθησε να "ακυρώσει" παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο "αν θες να επιλέξεις κάποια μετοχή και σε αυτή την κίνηση δεν συνηγορεί η τρέχουσα ειδησεογραφία, δεν έχει παρά να δεις τι έκανε η εν λόγω μετοχή στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση".

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι της σημερινής νεότερης αντίδρασης (έστω και τεχνικού χαρακτήρα) ηγήθηκαν οι τίτλοι των Εθνικής, Ελ. Πετρελαίων και ΔΕΗ, όταν οι δύο πρώτοι τίτλοι κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και η μετοχή της ΔΕΗ χαμηλότερα από τα μισά της χθεσινής ημερήσιας διακύμανσης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,55 ευρώ (+6,16%), της ΔΕΗ μέχρι τα 5,93 ευρώ (+7,82%) και των Ελ. Πετρελαίων μέχρι τα 3,93 ευρώ (+6,22%).

Όμως η κίνηση της Εθνικής αποδείχθηκε μία ακόμα "bull trap", καθώς στις 17.00 είχε απολέσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και είχε γυρίσει στα 1,45 ευρώ με απώλειες 0,68%, όπου και τελικά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση, ενώ αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ (+4,55%) και Ελ. Πετρέλαια (+4,05%), διατηρώντας, όμως, το θετικό πρόσημο.

Αντίθετα ο τίτλος της Πειραιώς, που χθες ήταν από τους θετικότερους, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές, σήμερα, κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης "ταλαιπωρήθηκε" από το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα με αξιοσημείωτες απώλειες (-4,12%) και στο χαμηλό ημέρας.

Αν υποτεθεί ότι οι 810 - 800 μονάδες, είναι για τον Γενικό Δείκτη το πρώτο "καναβάτσο" και από εκεί και χαμηλότερα θα επιστρέψουν οι εικόνες "sell off", καθίσταται πασιφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τεχνικό "rotation" της απόλυτης απελπισίας, προκειμένου ο Δείκτης να πάρει σχετική απόσταση "ασφαλείας" από την ζώνη 810 - 800 και ταυτόχρονα να κλείσουν, ή να μετακυλιστούν, οι θέσεις, εν όψει του triple witching Δεκεμβρίου!

Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζει την κρατούσα πτωτική τάση, ενώ πλήρης δείχνει η ατζέντα των αμέσως επόμενων ημερών και βέβαια σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν και τα σημερινά, βραδινά, κλεισίματα, σε Ευρώπη και Wall Street.

Αύριο θα διεξαχθεί στην Ελληνική Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ, ενώ το βράδυ οι Αγορές θα περιμένουν τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν που αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο το USD αλλά όλα τα βασικά νομίσματα και τα Χρηματιστήρια.

Την Πέμπτη το Χ.Α. θα έχει να αντιμετωπίσει τα "απόνερα" της πρώτης ψηφοφορίας, την Παρασκευή υπάρχει, εντός και εκτός των τειχών, το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ την Δευτέρα είναι η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ.

Συμπερασματικά η Fed και η Βουλή θα "κινήσουν" επαγγελματίες και traders στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό!

Εν κατακλείδι και πέρα από τις "ασκήσεις ψυχραιμίας" που διαδραματίζονται στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κυρίως στο ταμπλό του FTSE25 και πέραν των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, το διεθνές κλίμα μόνο ευνοϊκό δεν δείχνει.

Η κίνηση απελπισίας της Μόσχας να προχωρήσει σε τεράστια αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έφερε ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το ρούβλι υποχωρεί περισσότερο από 11%, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, προς νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου (παρά το γεγονός ότι το δολάριο πιέζεται σημαντικά έναντι των EUR, GBP και JPY) και ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 15% με τους αναλυτές να κάνουν παραλληλισμούς με την χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 και να τονίζουν ότι υπονομεύεται πλέον η εμπιστοσύνη στην Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

Υπό πίεση βρίσκονται και οι εισηγμένες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μετοχές των Ρωσικών ETFs, εξαιτίας του "καταποντισμού" του ρουβλίου έναντι του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη μεριά τα άσχημα στοιχεία από την Κίνα με το PMI μεταποίησης Δεκεμβρίου να δείχνει ύφεση στο 49,5 από 50,0 τον περασμένο μήνα έρχεται να προσθέσει σε αυτό το κλίμα 24 ώρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις της Fed. Το πετρέλαιο συνεχίζει την κάθετη πτώση σε νέα χαμηλά 5,5 ετών.

Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού το 2015 και το 2016 επικαλούμενη τα αυξημένα επίπεδα προσφοράς και τη μειωμένη ζήτηση. Ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για το Brent στα 70 δολ. το βαρέλι το 2015 και στα 75 δολ. το βαρέλι το 2016 και για το West Texas Intermediate (WTI) στα 65 δολ. το βαρέλι το 2015 και 70 δολ. το βαρέλι το 2016. Για το 2017 διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του στα 85 δολ. το βαρέλι για το Brent και στα 80 δολ. το βαρέλι για το WTI.

Υπό ψυχολογική πίεση και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με τον Stoxx Europe 600 να οδεύει προς την έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών και τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς δείκτες να αναλώνονται σε εναλλαγές προσήμων. Βαρίδι στην ψυχολογία των επενδυτών εξακολουθεί να αποτελεί και η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, με τις ανάλογες συνέπειες στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η παραμονή του τζίρου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η επιστροφή στο ταμπλό των Χ.Α. και Χ.Α.Κ. της μετοχής της Τρ. Κύπρου και οι σημαντικές απώλειες του τίτλου της ΕΕΕ, υπό τον φόβο των οικονομικών εξελίξεων στην Ρωσία.

Ξεκινώντας από την Κύπρου, η μετοχή της οποίας επέστρεψε στο Χ.Α. (τελευταία ημέρας προηγούμενης διαπραγμάτευσης η 15/3/2013) με τιμή εκκίνησης τα 0,24 ευρώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο δεχόμενος καταιγισμό πωλήσεων από χρόνια εγκλωβισμένους και ενεργοποιώντας αρκετά ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας). Σημείωσε σαν υψηλό ημέρας τα 0,2300 ευρώ (-4,17%) και χαμηλό τα 0,1750 ευρώ (-27,08%) για να κλείσει στα 0,1770 ευρώ με απώλειες 26,25% και διακινώντας 10348328 τεμ.

Ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Κύπρου

Στην περίπτωση του τίτλου της ΕΕΕ, αυτός κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στα 15.00 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 5,3% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 14,75 ευρώ (-6,88%).

To διάγραμμα της ΕΕΕ

Επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν το warrant της Πειραιώς, αλλά και ο τίτλος της "νέας" Viohalco!

Το διάγραμμα της "νέας" Viohalco

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα (τα βραχυπρόθεσμα είναι περισσότερο "δύσκολα" για μία Αγορά που κινείται "day by day") και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κοντινή στήριξη είναι οι 267 μονάδες, αμέσως επόμενη οι 263 και σχετικά ισχυρότερη οι 250 μονάδες. Αν υπερκεραστούν οι 275 μονάδες θα μπορούσαν να δώσουν κίνηση προς τις 280 και 285 μονάδες, με το δεύτερο επίπεδο να δείχνει σαφώς ισχυρότερο. Το "Intraday position long stop" τοποθετείται στις 263 μονάδες.

Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για κάποια καλύτερη κίνηση της Αγοράς, καθώς τα μόνα δεδομένα που έχουμε είναι η διακράτηση του επιπέδου των 810 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η "ψήφος" του Χρηματιστηρίου σε συνέχεια της αναγγελίας έναρξης της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απόλυτη: με το τριήμερο "sell-off", τις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πάνω από 20% και τη συρρίκνωση κατά 13 δισ ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, μετέφερε το μήνυμα προς τους βουλευτές ότι απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο πρόωρων εκλογών και τον παρεπόμενο πολιτικό κίνδυνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Προκρίνει επομένως, σενάριο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ταυτόχρονη συνομολόγηση στο δίπτυχο "κατάλληλος Πρόεδρος και συμφωνημένος χρόνος διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015". Ενόψει διεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, το Χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής το τελευταίο διήμερο και ενόψει της διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει την εφικτότητα της ευόδωσης διεργασιών που θα οδηγήσουν στον αριθμό των 180 κατά την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Επομένως, η μεταβλητότητα αναμένεται να επανέλθει στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς είτε θα επαναληφθεί το σενάριο του "μαύρου κύκνου" (εκτίμηση μη εκλογής Προέδρου) και η βίαιη αποεπένδυση θα επανέλθει, είτε θα αναδυθεί το σενάριο του "λευκού κύκνου" αναβαθμίζοντας την πιθανότητα εκλογής Προέδρου στην 3η ψηφοφορία.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα λεκτικές παρεμβάσεις των πολιτικών όλων των κομμάτων, ακόμη και των κορυφαίων εξ αυτών, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και κινδυνολογούν επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση της εκφερόμενης συναισθηματικής παρόρμησης από τους ακροατές τους για να πείσουν για την ορθότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η Ελληνική Οικονομία πρέπει να διαθέτει ένα επαρκές "μαξιλάρι χρηματοδοτικών πόρων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ύψους 22,5 δισ ευρώ ποσό, που πρέπει να καταβάλει για τόκους και χρεολύσια εντός του 2015, ποσό που μόνο μερικώς μπορεί να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ η εκτόξευση των 10ετών Ελληνικών ομολόγων στο 9% αποκλείει και την αναζήτησή τους από τις αΑορές. Άρα, η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο είναι αναγκαία για να εξασφαλιστούν οι πόροι από την πιστωτική γραμμή της Ε.Ε. (E.C.C.L.).

Στο εξωτερικό, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου επιτείνει τις συνθήκες αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, υπονομεύει μάλλον τη διαδικασία ανάκαμψης της Οικονομίας των ΗΠΑ καθώς μειώνει σε ανεπιθύμητο βαθμό τον πληθωρισμό της.

Παράλληλα, αυξάνονται οι δυσκολίες για την πολύπαθη Ρωσία σε συνέχεια των εναντίον της κυρώσεων: η κατάρρευση του ρουβλίου ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να αναστείλει την περαιτέρω υποτίμηση του Εθνικού της νομίσματος. Δημιουργείται έτσι σκηνικό που θυμίζει ημέρες 1998 όταν η κατάρρευση των Ρωσικών ομολόγων είχε οδηγήσει στην πτώχευση του LTCM με ευρύτερες παρενέργειες στις Αγορές.

Ο Μάριο Ντράγκι της EKT καλείται να ενεργήσει με αποφασιστικότητα αυτή τη φορά ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Παράλληλα, η Τζάνετ Γέλεν της Fed ίσως αναγγείλει την Πέμπτη μεταστροφή της πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει των νέων δεδομένων πριν διαμορφώσουν απειλή για τη σταθερότητα των διεθνών Αγορών, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές και ξεκινώντας από την Ασία, μόνο η Shangai (+2,31%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν Nikkei (-2,01%) και Hang Seng (-1,55%), ενώ βαρίδι στην επενδυτική διάθεση αποτέλεσαν και τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ήδη προχώρησε στις 21 Νοεμβρίου σε μείωση επιτοκίων. Σήμερα έκανε μία κίνηση στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, δίνοντας το "πράσινο φως" για έργα υποδομών 192 δισ. γουάν (31 δισ. δολ). Πρόκειται για έργα σε δρόμους και αεροδρόμια σε μία νέα προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει τις Δημόσιες επενδύσεις και να δώσει ώθηση στην Οικονομία.

Δεν ξέρουν που θέλουν να πάνε οι Ευρωπαϊκές που αναλώθηκαν σε εναλλαγές προσήμων, όμως κατά την τελευταία ώρα οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ και στην Wall Street οι δείκτες προσπαθούν να καλύψουν τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Στην Ευρωζώνη ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 51,7 καταγράφοντας άνοδο από το 51,1 του Νοεμβρίου, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών. Τα στοιχεία της Markit ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κατά μέσο όρο προέβλεπαν – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – διαμόρφωση του δείκτη στο 51,7.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πλεόνασμα της Ευρωζώνης σε μη προσαρμοσμένη βάση ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στα 24 δισ. ευρώ από 18,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 16,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου. Οι αναλυτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι, προβλέποντας κατά μέσο όρο - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - άνοδο στα 19,6 δισ. ευρώ.

Απότομη βελτίωση σημειώθηκε στο οικονομικό κλίμα της Γερμανίας το Δεκέμβριο και μάλιστα για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Οικονομικού Ινστιτούτου ZEW εκτινάχθηκε στο 34,9 το Δεκέμβριο από 11,5 τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι προβλέποντας κατά μέσο όρο αύξηση του δείκτη στο 20, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε χαμηλό 11 μηνών επιβράδυνε τον Δεκέμβριο η δραστηριότητα του Αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit διολίσθησε στις 53,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από 54,8 μονάδες το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατασκευής νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν στα 1,03 εκατομμύρια (σε ετήσια βάση) σε σύγκριση με 1,05 εκατομμύρια τον Οκτώβριο. Τα νεόδμητα του Νοεμβρίου ήταν 5,4% λιγότερα από του Οκτωβρίου, όταν οι ενάρξεις κατασκευής είχαν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νεόδμητων θα διαμορφωθεί στα 1.040.000. Σε σύγκριση με τα μεγέθη του αντίστοιχου περσινού μήνα, οι ανεγέρσεις νεόδμητων ήταν μειωμένες 7% τον Νοέμβριο.

Ο αριθμός των εκδόσεων νέων οικοδομικών αδειών, που δείχνει τις μελλοντικές τάσεις του κλάδου, μειώθηκε 5,2% τον Νοέμβριο στα 1,04 εκατομμύρια, με πτώση 1,2% για τις μονοκατοικίες και 11,1% για τα διαμερίσματα. Οι αναλυτές περίμεναν 1.065.000 νέες άδειες.

Σύμφωνα με αναλυτές, πολύ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση για τον S&P 500 που έχει δώσει ημερήσια έξοδο με την καθοδική διάσπαση των 2040 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα το 1977-1963 είναι στήριξη, ενώ κλείσιμο κάτω από το 1963 μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 1945. Μόνο μία κατοχύρωση του 2000 θα μπορούσε να δώσει κάτι καλύτερο προς το 2020.

Από την άλλη, το ξεπούλημα στα νομίσματα και τις μετοχές των αναδυόμενων Αγορών διαχέεται και στην Αγορά ομολόγων. Το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες Αγορές ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 4 ετών. Το μέσο yield του βασικού δείκτη EMBI Global που απαρτίζει η JP Morgan και αποτυπώνει τις διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις των αναδυόμενων Αγορών, εκτινάχθηκε πάνω από 220 μονάδες βάσης κι έφτασε στο 6,63% σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Το επιτόκιο είναι αισθητά υψηλότερο από το 6,498% που εμφανίστηκε τον Ιούνιο 2010, όταν η Federal Reserve επικοινώνησε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να λήξει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας.
Εντυπωσιακή και η κίνηση του χρυσού, ο οποίος αφού βρέθηκε σημαντικά υψηλότερα των $1200 και με κέρδη που ξεπερνούσαν το 2%, υποχωρεί ατάκτως σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το πολιτικό ρίσκο θα είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής στην Ευρωζώνη το 2015. Η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία (και ίσως και η Ιταλία) διενεργούν εκλογές το επόμενο έτος και μετά τις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, υπάρχει πραγματικός φόβος ότι θα μπορούσαν να έρθουν στην εξουσία λαϊκιστικά κόμματα. Μια εκδήλωση αυτού του φόβου ήταν αυτό που οδήγησε στη βουτιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την επίσπευση των Προεδρικών εκλογών." αναφέρει μεταξύ άλλων το CNBC.

Οι εκλογές του 2015 θέτουν ρίσκα όσον αφορά στην κατεύθυνση πολιτικής σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, τονίζει η Fitch. Όσον αφορά την Ευρωζώνη, σημειώνει ότι η εικόνα των αξιολογήσεων υποδηλώνει μια ήπια βελτίωση στην πιστωτική ποιότητα. 

Στα 15,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2014, έναντι ελλείμματος 14,4 δισ. ευρώ τους αντίστοιχους εννέα μήνες πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 

"Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους αντί να προσπαθήσει να τους πείσει", υποστηρίζει άρθρο της "WSJ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του κ. Σαμαρά αποτελεί ένα τέχνασμα για την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται να ακυρώσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις και να αναγκάσει τους δανειστές της Ελλάδας να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Motor Oil στα 7,3 ευρώ ανά μετοχή από 7,9 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Societe Generale, δίνοντας σύσταση "hold". Η Societe Generale υποβαθμίζει επίσης τις εκτιμήσεις της για περιθώρια κέρδους απ' τη διύλιση για το δ' τρίμηνο του 14 και το σύνολο του 2015 στα επίπεδα πολύ κοντά σε αυτά του γ' τριμήνου του 2014.

Ερχόμενοι, εκ νέου, στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση 2.055.566 Warrants της Alpha Bank. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των warrants της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.141.747.967.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 832,27 μονάδες (-0,49%). Μετά τις 11.14 είχε μηδενίσει τις αρχικές απώλειες γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο και αναρριχόμενος μέχρι τις 849,62 μονάδες (+1,58%).

Όμως, σταδιακά και πάλι οι αγοραστές έμεναν από δυνάμεις και έτσι στις 16.50 επανεμφανίστηκε το "κόκκινο" στον Δείκτη που ανάλωσε το υπόλοιπο της συνεδρίασης σε εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 837,15 μονάδες (+0,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 834,24 με απώλειες 0,26%.

Στην συνεδρίαση διακινήθηκαν 105128088 τίτλοι, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 89,9 εκατ. από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις επτά τίτλους (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Viohalco, Grivalia.

Πτωτική η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, η οποία σε συνδυασμό με τις μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σε υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.597 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" σαφώς επιθετικότερους, αλλά και οι πωλήσεις και από μεγάλους παίκτες.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29.659, 16.158 για τον Δεκέμβριο, 13.402 για τον Ιανουάριο, 99 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 264,25) κινήθηκε μεταξύ 261,75 και 272 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 1,4%, ενώ το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα (Ιανουάριος) αύξησε την υποτίμηση στο 2,5%.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 29.246 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (13.649 Τιτάν, 47.696 ΕΧΑΕ, 12.150 Alpha Bank, 48.007 Jumbo, 50.885 Εθνική, 12.257 Ελλάκτωρ, 10.396 ΔΕΗ, 52.012 Πειραιώς, 5.178 Motor Oil, 10.000 ΕΛΒΑΛ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.577), ΔΕΗ (2.546), Alpha Bank (6.905), Εθνική (21.735), Πειραιώς (18.400), Eurobank (22.045), Μυτιληναίο (3.760), ΟΠΑΠ (365), MIG (6.030), ΓΕΚ (522), Ελ. Πετρέλαια (4.233), ΕΧΑΕ (247), Jumbo (164), Ελλάκτωρα (489), Frigoglass (304), Τέρνα Ενεργειακή (646), Τιτάνα (129), Σιδενόρ (306), Intralot (189), Viohalco (563).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 64%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει χαμηλά, καθώς μόλις 387 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (300 calls και 87 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.391.289 τεμ.), Eurobank (9.538.634 τεμ.), Εθνική (2.753.257 τεμ.), Πειραιώς (25.762.542 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v