Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντύνεται» στα κόκκινα το Χρηματιστήριο

Υποχώρηση καταγράφει πλέον το ΧΑ παρά το ανοδικό ξεκίνημα. Απώλειες άνω του 2% για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο,Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση για ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, OTE. Κέρδη για Alpha Bank, Tιτάν, Coca Cola. Μέτριες οι συναλλαγές.

Ψύχραιμη η αρχική αντίδραση στο Χ.Α., στο περιθώριο των πολιτικών διεργασιών και με τη βοήθεια της ισχυρής ανοδικής αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Άνοιγμα με σχετικά περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τους πωλητές να φτάνουν μέχρι τα επίπεδα των 855-860 μονάδων, για να αναλάβουν στη συνέχεια οι αγοραστές, με συνέπεια το γύρισμα και την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 880 μονάδες.

Μετά τις 12.00 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% και κινείται στις 860 μονάδες.

Ήδη, κινείται εντός του εύρους των δύο βασικών βραχυπρόθεσμων στόχων, δηλαδή του αρχικού στις 850 και του επόμενου στις 880 μονάδες. Κάτι που είχε προσεγγισθεί επαρκώς από αναλυτές και παίκτες τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές, μέτριες, όπως στις τελευταίες συνεδριάσεις, ένδειξη πως στο... ποντάρισμα συμμετέχουν λίγοι, γνώστες και ως επί το πλείστον ψυλλιασμένοι παίκτες. Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κινήσεις τους στην υποκείμενη αγορά μετοχών καλύπτονται από αντίστοιχες θέσεις αντιστάθμισης σε συμβόλαια του δείκτη και ΣΜΕ μετοχών, ενώ σε εφεδρεία υπάρχουν και δανεισμένες μετοχές.

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις ξένες αγορές, απόρροια των ενεργειών της Fed και της χθεσινοβραδινής θεαματικής κίνησης της Wall Street, προφανώς και διευκολύνει την κατάσταση και στην ελληνική. Το γεγονός πως η προσφορά στα πρώτα λεπτά ήταν ελεγχόμενη, οι παίκτες ψύχραιμοι και το ότι ενεργοποιήθηκαν από λίγο χαμηλότερα «ισχυρά χέρια» έφεραν σε ισορροπία τις περισσότερες μετοχές του FT 25.

Ο δείκτης κινείται στο εύρος των 275,28-281,22 μονάδων, με τον Τραπεζικό Δείκτη να επιβεβαιώνει στα πρώτα 5΄ τη ζώνη των 100 μονάδων (δίνοντας την αίσθηση πως δεν θα κινδυνεύσει άμεσα με υποχώρηση χαμηλότερα των 98 μονάδων), καθώς Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική κινήθηκαν σχεδόν αμέσως με αγοραστές.

Ισχυρά φράγματα στις χαμηλές τιμές και προσεκτικό «χτίσιμο» στη συνέχεια φέρνουν την Alpha Bank από το 0,49 έως το 0,508 ευρώ, για να ισορροπήσει προ ολίγου στο 0,503 ευρώ. Το γεγονός πως η μετοχή της Alpha Bank σχετικά γρήγορα ανέκαμψε και υπερέβη το πολύ σημαντικό 0,50 ευρώ (κάτι που έχει αναφερθεί επισταμένα στα προηγούμενα σχόλια) συνέβαλε στην ενεργοποίηση αγοραστών και σε Πειραιώς και ΕΤΕ. Έτσι, η μετοχή της Πειραιώς από το 0,93 αντέδρασε έως το 0,962 ευρώ και της Εθνικής από το 1,52 έως το 1,58 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε την αρχικά ψύχραιμη αντίδραση και την εν συνεχεία σταθερή κίνηση της αγοράς προς τις 875 μονάδες στο ότι ποντάρει και στις διεργασίες που γίνονται, κυρίως στο παρασκήνιο, εν όψει των επόμενων δύο ψηφοφοριών, στη συγκρότηση «έξυπνης άμυνας» (μέσω ΧΠΑ), στην προσπάθεια των ισχυρών χεριών να βρουν ενδεχομένως υψηλότερες τιμές για να πουλήσουν θέσεις που έχουν αγοράσει 70-80 μονάδες (του Γ.Δ.) χαμηλότερα.

Το ότι η Fed επαναφέρει σε ανοδικό κανάλι και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και επικρατεί σχετική ηρεμία στη ρωσική αγορά αναντίρρητα διευκολύνει και το Χ.Α. Άλλωστε διεθνώς το σημαντικό στοίχημα παίζεται -όπως και στην Αθήνα- στην αυριανή «τριπλή λήξη», που και λόγω τέλους χρήσης καλό θα ήταν να γίνει με θετικό απολογισμό.

Σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ και η μετοχή του ΟΤΕ όπως και του ΟΠΑΠ, με κέρδη έως τα 9,25 ευρώ του ΟΤΕ και με απώλειες στα 9,34 ευρώ του ΟΠΑΠ. Παραμένει όμως ισχυρή βραχυπρόθεσμα η μετοχή της ΔΕΗ έως τα 6,42 ευρώ, με κίνηση από τα τελευταία χαμηλά των 5,23 ευρώ από τη συνεδρίαση της 12ης/12. Στη μετοχή της ΔΕΗ ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος της «οφειλόμενης» και τεχνικά ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά της προηγούμενης Παρασκευής.

Με πωλητές στα περισσότερα χαρτιά-σηματωρούς, με ενδεικτική την Motor Oil προς τα 6,55 ευρώ, την Jumbo στα 9,42 ευρώ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,39 ευρώ.

Εξαίρεση αποτελούν Τιτάνας αλλά και F.F. Group που συνεχίζει έως τα 28,98 ευρώ.

Υψηλότερα Αεροπορία Αιγαίου, CC HBC, Viohalco αλλά και από τον FT Mid οι Fourlis, Intracom, Υγεία, Σιδενόρ.

Λίγο μετά τις 12.00 η αξία των συναλλαγών στα 24 εκατ. ευρώ, με τρία μεγάλα πακέτα σε Εθνική (500.000 στο 1,55 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (3.700.000 στο 0,183 ευρώ) και ΟΤΕ (185.000 στα 9,25 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v