Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφύπνιση» των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη του ΧΑ με τις συναλλαγές να παραμένουν μέτριες. Υπεραποδίδει η Jumbo. Άνοδος υψηλότερη του 3% για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, MIG, Τιτάνα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Ξεχωρίζουν από τα «μεσαία» οι Fourlis, Άνεμος, Ικτίνος.

Ανεβάζει στροφές σταδιακά το Χ.Α., καθώς σε μία χαμηλού - μέτριου κόστους κίνηση πλησιάζει στην περιοχή των 785 μονάδων.

Για τους βραχυπρόθεσμους έχει ιδιαίτερη σημασία η προσέγγιση αυτής της ζώνης τιμών για τον Γ.Δ.

Το παράδοξο είναι πως για βασικούς δείκτες και μετοχές επιταχύνεται η κίνηση την ώρα που στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν εδώ και ώρα ήπια πτωτικές τάσεις, ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ενδεικτικό το γύρισμα του DAX κατά 0,50% σχεδόν την ίδια ώρα που και η τελευταία από τις 25 μετοχές του δείκτη ακολουθούσε ανοδικά τις υπόλοιπες.

Ωστόσο πρόκειται για σχεδόν αντανακλαστική κίνηση, μέτριων συναλλαγών, που (και) τεχνικά αναμενόταν από τη χθεσινή συνεδρίαση. Εστω με μία μέρα καθυστέρηση, έστω ετεροχρονισμένα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στο ελληνικό επιχειρείται ο απεγκλωβισμός από την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων. Ούτως ή άλλως υπερπουλημένες και βραχυπρόθεσμα/μηνιαία σχεδόν το σύνολο των μετοχών του δείκτη ή θα αντιδρούσε αμέσως ή θα οδηγούνταν με ταχύ ρυθμό σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Τα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά σημάδια της συνεδρίασης είναι η αντίδραση κατ΄ αρχάς των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, δευτερευόντως του ΟΠΑΠ, η επιβεβαίωση σχηματισμών πυθμένα για μετοχές-σηματωρούς που είχαν βρεθεί σε πολύ κρίσιμο σημείο, η ενεργοποίηση και λιγοστών ξένων αλλά και ο καταμερισμός του ενδιαφέροντος και του τζίρου των ενεργών επενδυτών.

Στο 55% ο τζίρος στις συστημικές τράπεζες, συνολικά περί τα 22-23 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα σε Εθνική και Alpha Bαnk (θετική ένδειξη), αυξημένος σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στον ΟΤΕ αλλά και σε τίτλους όπως Jumbo, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. Είναι εμφανής η ευρύτητα της όλης προσπάθειας καθώς δεν περιορίζεται στις τράπεζες και στην 3άδα, αλλά διαχέεται και σε σημαντικούς τίτλους, περιλαμβάνοντας και λιγοστούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την αρχική τεχνική κίνηση του Χ.Α. στη σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί (περίπου 9% σε τρεις συνεδριάσεις), στην εμφανή αλλαγή στάσης πολλών ξένων ΜΜΕ και παραγόντων όσον αφορά στα σενάρια για...Grexit αλλά και στη μεταβολή της ατζέντας των δύο κύριων πολιτικών μονομάχων (κυρίως της Ν.Δ.).

Αρκετές οι δηλώσεις-διαβεβαιώσεις ξένων για τη σεναριολογία των προηγούμενων ημερών, εμφανής η αλλαγή στάσης που ούτως ή άλλως αποτυπώνεται και στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα αλλά και στην επίσης ρηχή αγορά των ομολόγων.

Οι κατευναστικές δηλώσεις των ξένων συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων ωθώντας ανοδικά τις μετοχικές αξίες. Σχεδόν παράλληλη η κίνηση στο ΧΠΑ με μικρές αλλαγές θέσεων καθώς πωλητές/short γυρίζουν σε αγοραστές/long με πρώτο όριο τη ζώνη πέριξ των 255 μονάδων.

Αν και μάλλον αδιάφορη η πρώτη λήξη του 2015 στο ΧΠΑ, θα θυμίσουμε πως είναι την επόμενη Παρασκευή.

Στο 1,30 ευρώ (4%) η μετοχή της Εθνικής, στο 0,44 (3,77%) της Alpha Bank, στο 0,946 (1,83%) της Πειραιώς και στο 0,187 (5,05%) της Eurobank. Στις 92-93 μονάδες ο κλαδικός δείκτης.

Ενθαρρυντική η προσπάθεια αποκόλλησης για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 4,93 ευρώ (3,57%) αλλά και του ΟΠΑΠ στα 8,39 (3,5%), ενώ συγκριτικά καλύτερος ο ΟΤΕ στα 8,55 ευρώ με άνοδο 1,55% και συναλλαγές 1,7 εκατ. ευρώ.

Από τους σηματωρούς του FT 25 η Jumbo από τα 7,17 στα 7,58 ευρώ με γνώμονα και τα αποτελέσματα 6μήνου (ικανοποιητικά εκτός, μέτρια εντός συνόρων), ο Μυτιληναίος στα 4,28 ευρώ (2,40%), τα ΕΧΑΕ στα 4,74 ευρώ (2,65%), η MIG στο 0,164 (3,85%), η ΜΟΗ στα 5,70 (0,75%), πειστική η αντίδραση της Aegean με 5% στα 6,72% (μετά το χθεσινό -7%), στα 19,24 ευρώ (3,44%) η μετοχή του ΤΙΤΑΝα κ.λπ.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν Fourlis (2,97 ευρώ), ΑΝΕΜΟΣ (0,652 ), ΙΚΤΙΝΟΣ (1,22 ευρώ), ΙΝΤΡΑΛΟΤ (1,15 ευρώ) κ.ά.

Από τη χαμηλότερη κατηγορία χρήζει αναφοράς το 4,03% στο 1,29 ευρώ της Kleemann. Λίγο μετά τις 14.00 η συνολική αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 41,8 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών - καθοδικών κυμαινόταν στο 72/17.

* Αναλυτικότερη αναφορά, μέτρηση στον Εκηβόλο ενώ για τον FT 25 ισχύει η χθεσινή μας σημείωση για τις τουλάχιστον 255 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v