Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια κινήσεων με ορίζοντα τις κάλπες

Τα περιθώρια για δείκτες και μετοχές με ορίζοντα τις 25 Ιανουαρίου. Ποιες μετοχές φλερτάρουν» με σημαντικές στηρίξεις. Τι αποτιμούν στις σημερινές τιμές οι επενδυτές. Οι προϋποθέσεις για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στα mid caps. Τα στατιστικά.

Δέκα συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και στην τελευταία της εβδομάδας λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της αγοράς με αποτέλεσμα την αντίδραση του Γενικού Δείκτη και «κλείσιμο» στις 779,56 μονάδες.

Υπό την σκιά των δραματικών γεγονότων στην Γαλλία αλλά και με την ΕΚΤ να επισπεύδει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (*) στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές «γύρισαν» πτωτικά με τις μεγαλύτερες απώλειες 1,90% για τον γαλλικό CAC 40.

Μετά το τριήμερο πτωτικό σερί (με συνολικές απώλειες 9% για τον ΓΔ) τέθηκε φρένο και σημειώθηκε ανοδική κίνηση 2,35%. Σε αυτό το βραχύ διάστημα των πρώτων συνεδριάσεων για το 2015 διαμορφώνεται ένα εύρος διακύμανσης με κάτω όριο τη ευρύτερη περιοχή των 750 και άνω όριο την ζώνη των 820 μονάδων.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές σε αυτό το διάστημα, στο συγκεκριμένο εύρος αφομοιώθηκε το αρνητικότερο -μέχρι τώρα- μέρος της προεκλογικής περιόδου λόγω των ισχυρών πιέσεων των ξένων και της άκριτης εικοτολογίας περί Grexit.

Το γεγονός, πως για τον ΓΔ η πίεση με βάση τα δημοσιεύματα για Grexit απορροφήθηκε στο 3ήμερο (Τετάρτη- Παρασκευή) στις 761-757-763 μονάδες αποτιμήθηκε ενθαρρυντικά για τη συνέχεια που ακολουθεί μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 23/1. Η προσπάθεια άμβλυνσης της στάσης των ξένων, οι διαβεβαιώσεις των διεθνών ΜΜΕ ειδικότερα των γερμανικών πως δεν τίθεται ζήτημα «εξόδου», ακόμη και η εξοικείωση των γερμανικών think tank με το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα πιθανότατα να λειτουργεί κατευναστικά (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Να συνεκτιμηθεί πως την επόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη- απλή- σειρά μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα με ενδεικτική την αναστροφή της τάσης που σημειώνεται από την Πέμπτη στα Συμβόλαια του FT25. Στις 249,38 μονάδες «έκλεισε» ο δείκτης την Παρασκευή, με «υψηλό ημέρας» τις 251,89, χαμηλότερα όμως από την «κορυφή» της Πέμπτης στις 254,92 μονάδες. Και τεχνικά η περιοχή των 255 μονάδων ήταν βραχυπρόθεσμα και παραμένει κατ΄ αρχήν σημείο αναφοράς για τον δείκτη αλλά με κύρια/ουσιαστική αντίσταση στις 263 μονάδες.

Οπως επίσης το μοντέλο, που σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει η ΕΚΤ για αγορές τίτλων 500 δισ. ευρώ (**) εξέλιξη που θα πρέπει να συνεξεταστεί και εν όψει του Eurogroup (26/1) αλλά και των ελληνικών εκλογών (25/1).

Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες, που και για αυτούς τους λόγους θεωρούν σημαντικό μήνα τον Ιανουάριο (για το σύνολο της χρονιάς) και υπό προϋποθέσεις πρόκριμα για τη συνέχεια.

Προσώρας για το ΧΑ μετρώνται απώλειες 5,64% (ΓΔ) στις πρώτες συνεδριάσεις του 2015, ενώ στο -1,60% διαμορφώνεται η απόδοση του DAX μετά και το «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Στο ΧΑ έστω και στο... παρά ένα αποφεύχθηκε η περαιτέρω διόρθωση του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 81,04 μονάδων, δηλαδή του ιστορικού ελάχιστου για τον κλάδο. Στα 1,28 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με απώλειες 12,93% από την αρχή του έτους, στα 0,907 ευρώ της Πειραιώς (-0,33%), στα 0,443 ευρώ της Alpha Bank με απώλειες 5,34%, στα 0,184 ευρώ με απώλειες 1,60% η μετοχή της Eurobank.

Για τις τράπεζες προβλημάτισε μεν το «τσεκούρι» της Goldman Sachs (δεδομένου, ότι διατηρεί σημαντικές θέσεις για λογαριασμό τελικών πελατών της) μετρίασε όμως τις αρνητικές εντυπώσεις η μερική αλλαγή στάσης των ξένων, η πρωτοβουλία της ΕΚΤ. Απο τεχνική πλευρά η περιοχή των 80 μονάδων θεωρείται κάτω όριο για τον δείκτη και οι 102 μονάδες η πρώτη ουσιαστική αντίσταση, που ίσως επιχειρηθεί να προσεγγισθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό συντείνουν, σύμφωνα με αναλυτές, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων πως Βερολίνο-ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν κάποιους διαύλους επικοινωνίας και ότι ζητούμενη είναι η εξεύρεση «κοινού τόπου» (δηλαδή υποχωρήσεων και από τη πλευρά της νέας κυβέρνησης).

Ενθαρρυντική ένδειξη η αντίδραση των μετοχών της ΔΕΗ και ΟΠΑΠ που αμφότερες είχαν βρεθεί σε κρίσιμα επίπεδα, κυρίως της ΔΕΗ μετά το χαμηλό των 4,62 ευρώ (στις 8/1) αλλά και του ΟΠΑΠ (7,94 ευρώ στις 7/1). Σημαντικές αντιστάσεις θεωρούνται για την ΔΕΗ τα 5,50-5,55 και τα 8,90 για τον ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ η εικόνα είναι συγκριτικά καλύτερη καθώς διαμορφώνεται στα 8,39 με χαμηλό τα 8,10 ευρώ από τη συνεδρίαση της 11/12/2014.

Μεικτές οι τάσεις για τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη να χωρίζονται σε κυρίως δύο ομάδες. Στην πρώτη με διαμορφωμένη- ακόμη- ανοδική φορά και στην δεύτερη όπου περιλαμβάνονται μετοχές των οποίων δοκιμάζονται (ή δοκιμάσθηκαν μέσα στην εβδομάδα σημαντικές στηρίξεις). Αεροπορία Αιγαίου (6,90 ευρώ), Grivalia (7,68 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,68), ΜΕΤΚΑ (8,52) και ΤΙΤΑΝ (19,30) είναι οι κατ΄ αρχήν 5 μετοχές με διαμορφωμένη (τουλάχιστον ) βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, ενώ ακολουθούν Πειραιώς, ΟΛΠ, Eurobank, Viohalco (για τις δύο τελευταίες είναι εμφανής η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα «χαμηλά» τους).

Ενδιαφέρουσα επίσης η προσπάθεια «αποκόλλησης» που σημειώνεται από την αρχή του έτους για μετοχές του FT Mid ειδικότερα δε για Intralot (1,15 ευρώ), ΙΝΤΡΑΚΟΜ (0,461), ΑΝΕΜΟΣ (0,643), Ελληνικά Καλώδια (0,67), ΙΚΤΙΝΟΣ (1,22), Frigoglass (1,77 ευρώ).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως τις τελευταίες συνεδριάσεις διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την «αναθέρμανση» μέρους της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας. Σε μετοχές εταιρειών- εκτός των δύο «μεγάλων» δεικτών- παρατηρείται τελευταία ενδιαφέρουσα κινητικότητα όπως στην περίπτωση της Kleemann, Flexopack, Ευρωσύμβουλοι κ.α. Λιγοστές ακόμη περιπτώσεις πλην όμως εμφανής η προσπάθεια των βασικών μετόχων, χρηματιστών και εγχώριων δυνάμεων να πάνε κόντρα στην γενικευμένη απαξίωση των εταιρειών.

(*) κατά γενική εκτίμηση τα όσα διαδραματίστηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα (και όσα προοιωνίζονται ήδη ευρύτερα...) αφήνουν ήδη το αποτύπωμα τους στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στην στάση του Βερολίνου κυρίως δε στις νέες ισορροπίες που αναπόφευκτα θα διαμορφωθούν (και) στο οικονομικό πεδίο,

(**) το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναφορά, πως στην παρουσίαση δεν έγινε κάποια νύξη σε εξαιρέσεις για κρατικό χρέος κάτω της επενδυτικής κλάσης (investment grade), όπως είναι για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα, αν και αναφέρθηκε η αντιμετώπιση που είχαν αυτοί οι τίτλοι σε προηγούμενα προγράμματα, είπε η μια πηγή.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα -τα οποία είναι χαμηλής διαβάθμισης- καθώς οι δυο χώρες παραμείνουν σε πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 779,56 μονάδες με πτώση 6,78%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 6,94% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 0,04%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (+3,17%) ενώ αμετάβλητος έμεινε ο κλάδος των Ασφαλειών.

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-11,87%), Τηλεπικοινωνίες (-10,27%), Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα (-9,01%), Πετρέλαιο- Αέριο (-8,71%) και Τράπεζες (-7,33%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μπήτρος (31,82%), Σελόντα Ιχθ/γειες (25%), Yalco (25%), Μουζάκης (20,83%), Sato (19,89%), Ευρωσύμβουλοι (14,59%), Newsphone (13,83%), Κεπένου Μύλοι (10%), Δομική Κρήτης (9,63%) και ΕΚΤΕΡ (9,53%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-30,43%), Γαλαξίδι (-30%), Dionic (-29,07%), Ελγέκα (-27,49%), Κτήμα Λαζαρίδη (-22,88%), Χατζηκρανιώτη (-20%), Τηλέτυπος (-19,44%), Moda Bagno (-15,86%), ΕΥΔΑΠ (-15,66%) και Κρέκα (-15,43%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v