Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με τραπεζικό άρωμα στο Χρηματιστήριο

Με τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha, και δευτερευόντως των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακής να υπεραποδίδουν, η αγορά κινείται πάνω από τις 780 μονάδες. Μέτριες οι συναλλαγές. Επιβεβαιώθηκε κρίσιμη στήριξη. Σε αρνητικό έδαφος Coca Cola και Τιτάνας.

Συνεδρίαση μέτριου τζίρου με μετρημένες επιλεκτικές κινήσεις σε λίγες μετοχές.

Ενδεικτικές τόσο οι συναλλαγές, που δεν ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ (στις 11.30), όσο κι οι 182 μετοχές που δεν είχαν μεταβολή τιμής (από αυτές, δε, σχεδόν στις μισές δεν είχε γίνει καν... εναρκτήρια συναλλαγή).

Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει τους λιγοστούς ενεργούς παίκτες να προχωρούν σε επιμέρους κινήσεις, από τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Συγκεκριμένα μετά την υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 775 μονάδες, την ενεργοποίηση αγοραστών και την εν συνεχεία κίνηση προς τις 785 μονάδες, αυξήθηκε (συγκριτικά πάντα) η ταχύτητα κυκλοφορίας στις μισές μετοχές του FT25.

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κυμαίνεται στο εύρος των 247,70-251,77 μονάδων με προβολή προς τις 255-257 όπου έχουν διαμορφωθεί δύο βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Η κίνησή του θα ήταν μεγαλύτερη του 0,45-0,55% εάν δεν υποχωρούσε έως 2,70% η μετοχή της CC/HBC πιεζόμενη προς τα 14,34 ευρώ. Τα 14,34 είναι νέα χαμηλά για τον δεικτοβαρή τίτλο (ξεχωριστή αναφορά έχει γίνει από νωρίς στις Βολές...), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Ωστόσο είναι σαφώς καλύτερη μέχρι τώρα η εικόνα του τραπεζικού δείκτη/μετοχών με τον Δ.ΤΡ. προς τις 92/93 μονάδες καθώς η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε νωρίτερα έως το 1,32 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,453, της Πειραιώς έως το 0,929 και της Eurobank έως το 0,186 ευρώ. Στις Βολές αναφερόμασταν και στην κινητικότητα που παρουσιάζει από τα ιστορικά ελάχιστα το ΕΤΕτπ και το περιθώριο αντίδρασης. Οσο πλησιάζουμε προς την 25η/1 και όσο λιγότερο «φοβίζουν» με... Grexit, τόσο θα λύνεται ο κλάδος με πιθανή την προσέγγιση και πάλι της περιοχής των 100 μονάδων (για τον τραπεζικό δείκτη).

Με αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά με υπέρτερους πωλητές στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ -που δεν έχει ακολουθήσει συγκριτικά την πτωτική πορεία της ΔΕΗ και τελευταία του ΟΠΑΠ- θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση ειδάλλως θα βαρύνει η πλευρά των πωλητών. Εως τα 8,32 ευρώ χαμηλότερα ο τίτλος του Οργανισμού.

Από τις μετοχές του FT25 θα σταθούμε σε επιμέρους που ευνοούνται και από επιχειρηματικές κινήσεις με ενδεικτική την περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής. Στην τελική ευθεία το αιολικό στον Αγιο Γεώργιο (επένδυση 150 εκατ. ευρώ) με τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ να δίνει αντίδραση από το 1,80 έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος το προηγούμενο διάστημα.

Στο 0,166 ευρώ η μετοχή της MIG με στόχο το 0,18 σε πρώτη φάση, στα 4,78 των ΕΧΑΕ με ζητούμενη την προσέγγιση των 4,90-95 ευρώ, οριακά στα 7 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου που θα πρέπει να «δέσει» ως βάση αυτή την τιμή, στα 5,78 ευρώ η ΜΟΗ που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί έως τα 6 ευρώ (με ανοδικό τον FT25).

Στα μόλις 9,3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές από τα οποία το 49% στις τράπεζες, πριν από λίγο (στις 11.48).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v