Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 800 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Ισχυρά κέρδη καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με όλα τα blue chips -πλην της Coca Cola- στο «πράσινο». «Άλμα» άνω του 6% για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Υπεραπόδοση και για τις ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤέρνα, MIG. Τα μηνύματα που βελτιώνουν το κλίμα.

Στις 800 μονάδες και πάλι το Χ.Α., με αέρα από το... ξεφούσκωμα του Grexit και αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν την οικονομία.

Με μέτριο τζίρο η αγορά παίρνει τα πάνω της με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, καθώς όπως υποστηρίζουν παράγοντες είναι αυτός που ευνοείται άμεσα από τη δραστική υποχώρηση της σεναριολογίας περί... εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι ο κλαδικός δείκτης έφτασε νωρίτερα έως 5,55% πιάνοντας και τις 95 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση πως τεχνικά ο Δείκτης Τραπεζών μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 100 μονάδων.

Παράλληλα στην αγορά αποτιμώνται οι τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά τόσο των πολιτικών αντιπάλων όσο και των οικονομικών παραγόντων. Αφενός η χθεσινή θέση της Τράπεζας της Ελλάδος (για καταθέσεις/εκροές κ.λπ.), αφετέρου η αποσαφήνιση της κατάστασης όσον αφορά στην πληρωμή/κάλυψη των ομολόγων Μαρτίου εκτονώνουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα ρευστότητας, αβεβαιότητας που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα και είχε ως συνέπεια τη διόρθωση της αγοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Επίσης σε μία ρηχή αγορά όπως η ελληνική είναι εύκολη η κίνηση της είτε προς τη μία (πτωτική) κατεύθυνση είτε προς την άλλη (ανοδική).

Το γεγονός πως σε αυτή τη φάση ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται με ενθαρρυντικές ενδείξεις στο προσκήνιο έχει ως αποτέλεσμα τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και στις 4 μετοχές του FT25. Επίσης η αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων, η υποχώρηση του 10ετούς χαμηλότερα του 10%, αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα και διευκολύνει τους αγοραστές σε υποκείμενη αγορά και παράγωγα.

Όντως στην αγορά παραγώγων έχει διαμορφωθεί καλύτερο κλίμα από τα χαμηλά της Πέμπτης, που ενισχύθηκε μετά την αντίδραση της Παρασκευής και ενισχύεται μετά και το σημερινό... Όπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιο, πολλά συμβόλαια έχουν ήδη γυρίσει σε «αγορές» - long βλέποντας ακόμη και τις 263 μονάδες.

Από τις τράπεζες εμφανής η υπεροπλία των αγοραστών, που με βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ωθούν τον κλαδικό δείκτη (και τον FT25). Συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα χαμηλά του 1,23 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής προς το 1,40 ευρώ (+9,25%), ενώ ακολουθούν παράλληλα η μετοχή της Alpha Bank (0,469 ευρώ), της Πειραιώς (0,962 ευρώ) και στο 0,193 ευρώ της Eurobank.

Μάννα εξ ουρανού η αντίδραση και για τις μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ που είχαν βαρύνει επικίνδυνα την προηγούμενη εβδομάδα με τον ΟΤΕ στα 8,65 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8,70 και τη μετοχή της ΔΕΗ στα 5,09 ευρώ.

Όπως σημείωναν νωρίτερα χρηματιστηριακά στελέχη, το... ξεφούσκωμα του Grexit και οι τελευταίες εξελίξεις (ΤτΕ, ομόλογα κ.λπ.) συμβάλλουν στην άμβλυνση των πιέσεων και στην ενίσχυση της εκτίμησης πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης/1 μπορεί να μην είναι... τόσο καταστροφικό όσο επιχειρήθηκε να προεξοφληθεί (με συνέπεια τη βύθιση προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FT25, σταθερές οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο σύνολο των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτική την υπεραντίδραση της ΕΥΔΑΠ (5,65 ευρώ), των ΕΧΑΕ (4,92), του Μυτιληναίου (4,45), της ΤΕΝΕΡΓ (1,86), της MIG (0,172), του FF GROUP (26,32), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,96), της ΓΕΚ/Τέρνα (1,88), της Αεροπορίας Αιγαίου (7,05 ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v