Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιστέκεται στις ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων

Καλύφθηκαν οι απώλειες στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά. «Βάρος» η διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ανοδικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Πιέσεις σε Coca Cola και ΕΥΔΑΠ.

Με απώλειες, αλλά μικρότερες των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως λίγο πριν από τις 12.00 η πτώση αμβλύνθηκε και επιχειρείται να περάσει σε θετικό έδαφος ο Γ.Δ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η ρευστοποίηση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων (στην πλειονότητά τους κερδοφόρων) με επιτυχή στα πρώτα 50-55’ την επιβεβαίωση της στήριξης για τον FT25 και μετοχές-σηματωρούς και προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών.

Στα πρώτο 10λεπτο σημειώθηκαν οι μέχρι τώρα χαμηλές τιμές στις 822,57 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στις 263,67 για τον FT25 και στις 98,19 μονάδες για τον τραπεζικό, με τους short να εντείνουν την προσπάθειά τους λίγο πριν από τις 11.25 όταν οι απώλειες για τον δείκτη διευρύνθηκαν στο 0,82% με τον 25άρη να κλίνει προς τα αρχικά χαμηλά της συνεδρίασης.

Η επανεμφάνιση των αγοραστών έγινε λίγο μετά τις 11.40 κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε Alpha Bank, ETE. Στα 14,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.40 με το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες.

Μέτριος ο τζίρος, χαμηλότερος του χθεσινού, αλλά μη συνυπολογιζομένων των πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων είναι κατά τι υψηλότερος. Διαφορά που αποτυπώνεται και στον απόλυτο αριθμό τεμαχίων ανά μετοχή (με βάση τις 20 πρώτες σε αξία συναλλαγών/τεμαχίων), που ενισχύει την εκτίμηση της κατοχύρωσης θέσεων. Δεδομένου ότι εκτείνεται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αποδοθεί σε «ταμείο» που κάνουν αρκετοί μετά το 3ήμερο 10% της αγοράς.

Άλλωστε, όπως σημείωνε παράγων της αγοράς μετά από μία ισχυρή αντίδραση αλλά με τη Wall Street σε διόρθωση και τις ευρωαγορές από το πρωί σε χαμηλότερα επίπεδα, δεν θα ήταν σώφρον να βγει κάποιος αντιθετικά στη διαμορφούμενη τάση.

Θεωρώντας τις 820 μονάδες βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς, συνιστά ψυχραιμία όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από αυτή την περιοχή και όσο οι πωλητές βρίσκουν αγοραστές σε λογικά χαμηλότερες τιμές. Βραχυπρόθεσμα αλλαγή στάσης θα πρέπει να εξεταστεί στην περίπτωση που ο μεν Γ.Δ. διορθώσει χαμηλότερα και των 820 (και των 260 για τον FT 25).

Στα «θετικά» της ημέρας πάντως καταγράφεται η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ, εξέλιξη που οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων σε ομόλογα του Νότου και περιόρισε την πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο 56% των συνολικών συναλλαγών ο τραπεζικός τζίρος, φυσιολογικό εάν συνεκτιμήσουμε πως η βραχυπρόθεσμη αντίδραση στηρίχθηκε κυρίως στον κλάδο και στην υπεραπόδοση των μετοχών του. Ενδεικτική η μετοχή της Εθνικής, καθώς πωλήσεις-αγορές γίνονται σε στενό εύρος από 1,46 έως 1,41 ευρώ.

Στο 0,5 ευρώ σταθεροποιείται η μετοχή της Alpha Bank με ένα πακέτο 1.000.000 στο 0,4975 ευρώ. Υψηλή και σήμερα για συνεχόμενη συνεδρίαση η κινητικότητα στη Eurobank με τον υψηλότερο τζίρο από κάθε άλλο τίτλο, ένδειξη πως από τα «ιστορικά χαμηλά» της μετοχής (0,154 ευρώ στις 29/12), αλλάζουν σημαντικές θέσεις προφανώς «ισχυρών χεριών». Κινητικότητα και στη μετοχή της Πειραιώς στο εύρος του των 0,955-0,975 ευρώ.

Απο την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ όπως και εχθές ενισχύονται οι πρώτες δύο και δοκιμάζεται χαμηλότερα η τρίτη. Εως τα 9,02 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ με τη διαγραμματική εικόνα να αποκαθίσταται πάνω από τα 8,90 ευρώ, ενώ έως τα 9,49 συνέχισε η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον τίτλο της ΔΕΗ συναλλαγές γίνονται από τα 5,15 έως τα 5,35 ευρώ.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη συναλλακτικά ξεχωρίζουν CC/HBC, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, EXAE, MIG, Αεροπορία Αιγαίου σε επανάληψη δηλαδή των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στο 1,98 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που και σήμερα δοκίμασε οριακά πάνω από τα 2,03 ευρώ, στα 4,98 των ΕΧΑΕ όπου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση γίνονται συναλλαγές πάνω από τα 5 έως τα 5,05 ευρώ.

Σημαντική πίεση έως 3,35% στη μετοχή της ΜΟΗ στα 6,29 ευρώ, έως 2,05% στη ΜΕΤΚΑ στα 9,06 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v