Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια blue chip κρίνεται η τάση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, που έχει στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες αλλά και στα μηνύματα από το εξωτερικό. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραπεζικού κλάδου βραχυπρόθεσμα. Έκπληξη από το «άδειασμα» στην Coca Cola αλλά και από τις ισχυρές πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Grivalia.

Μαζί με τα έσοδα υποχώρησε και το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα χαμηλά ημέρας των 819,55 διορθώνοντας από τα αρχικά υψηλά των 842,45 μονάδων. Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της χθεσινής ανάποδης συνεδρίασης, που συν τοις άλλοις διευκόλυνε και το κλείσιμο σχεδόν όλων των συμβολαίων του FT 25 κοντά στις τρέχουσες τιμές (με οροφή τις 270/271) αλλά και τη μετακύλιση σχεδόν όλων όσα πέρασαν στον Φεβρουάριο, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις.

Άλλωστε, όπως σημειώναμε από τα πρώτα σχόλιά μας η απόκλιση/discount για τα ΣΜΕ του δείκτη είχε μηδενισθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Θυμίζω πως ο FT 25 με υψηλό ημέρας τις 271,64 τελικά υποχώρησε κλείνοντας οριακά στο χαμηλό ημέρας των 263,90 μονάδων.

Με την αξία των συναλλαγών στα 77,5 εκατ. ευρώ με 75,7 εκατ. τεμάχια και αυξημένο τζίρο στην Εθνική (με 17,5 εκατ. ευρώ), στην Alpha Bank (11,4) και με 11,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Υψηλός τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση για τη μετοχή της Jumbo με 2,1 εκατ. ευρώ.

Στις ξένες αγορές οι μεν ευρωπαϊκές υποχώρησαν από τα υψηλά 5 εβδομάδων, στη Wall Street ο S&P κρατήθηκε πάνω από τις 2.000 μονάδες, ενώ η τιμή του πετρελαίου με άλμα πέρασε τα 48 δολ./βαρέλι.

Ωστόσο (και) για το Χ.Α. το θέμα είναι κυρίως εσωτερικό, οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές και τα μετά την 25η/1 ενδεχόμενα. Με την αγορά να πληρώνει πλέον εμφανώς τις συνέπειες όπως αυτές αποτυπώνονται στην υστέρηση των εσόδων και στις παρενέργειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Δεν συζητά η ΕΚΤ παράταση στην αποδοχή των εγγυήσεων του Δημοσίου, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με πιθανή συνέπεια την προσφυγή των τραπεζών στον ακριβό ELA. Στην υποβάθμιση των τραπεζών από την JP Morgan αναφέρεται ο Γιώργος Φλώκας. Ο ξένος οίκος προχωρά σε αυτή την κίνηση λόγω της επικινδυνότητας που σχετίζεται με τις εκλογές.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο ενδεχόμενο, επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (πιθανότητες 55%) θα οδηγήσει σε αρχικά αρνητική αντίδραση εκτιμά η JP Morgan. Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει έντονα, καθώς η αγορά θα επιχειρεί να προεξοφλήσει πιο επιθετικά ενδεχόμενα.

Εν συνεχεία, ο οίκος δίνει πιθανότητα 80% για συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι τράπεζες θα ανακάμψουν αλλά έως ότου γίνουν αυτά αναμένεται να κυριαρχήσει η μεταβλητότητα.

Θεωρώντας ενδεικτική την προσέγγιση του αμερικανικού οίκου μένει να φανεί άμεσα εάν οι 100-105 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη παραμένουν ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση και πώς διαμορφώνεται πλέον η τάση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με 2,76% στο υψηλό ημέρας του 1,49 ευρώ σε αντίθεση με τις άλλες τρεις που υποχώρησαν. Στο 0,94 με υψηλό ημέρας στο 0,994 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,485 με υψηλό ημέρας στο 0,51 η Alpha Bank και στο 0,199 με 0,204 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Και βραχυπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραπεζικού κλάδου θυμίζοντας το ιστορικό χαμηλό των 81,04 ευρώ, επίπεδο που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) ως ιστορικός πυθμένας για τον δείκτη.

Όμως αίφνης η αγορά μας επιφύλαξε εκπλήξεις όπως το άδειασμα στη μετοχή της CC/HBC με 5,58% στα 13,88 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές Αυγούστου του 2012 αλλά και το -6,08% της Grivalia στα 7,42, το -6,34% του ΟΛΠ στα 10,20 ευρώ ή η νέα υποχώρηση της ΔΕΗ προς τα χαμηλά των 5,03 ευρώ (-5,27%) με συναλλαγές 3,3 εκατ. ευρώ ή την αδυναμία του Ελλάκτωρα που πολύ εύκολα έχασε τα 2 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις με αυξημένους τζίρους σε μετοχές - σηματωρούς, που παραπέμπουν σε μείωση θέσης (ή θέσεων) ισχυρού (ή ισχυρών) επενδυτή, που μας υποχρεώνει να θεωρήσουμε τις χθεσινές ενδοσυνεδριακές κορυφές ισχυρές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Επίπεδα τιμών, που μόνο με ευνοϊκές προυποθέσεις/θετικές ειδήσεις κι εξελίξεις θα διασπασθούν ανοδικά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v