Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένος «δάκτυλος» πιέζει το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες του ΧΑ μετά την απόφαση της SNB για την ισοτιμία με το ευρώ. Στο κόκκινο κινούνται πλέον Εθνική Τράπεζα και Coca Cola. Πτώση άνω του 3% για Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ. Αντιστέκονται Τιτάνας, Jumbο, Aegean, Πειραιώς.

Πτωτικό κλίμα σε Ευρώπη και Χρηματιστήριο Αθηνών. Καθίζηση στα ευρωχρηματιστήρια και αιφνίδια βουτιά στο ελληνικό πυροδότησε η απρόσμενη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αναθεωρήσει (επί της ουσίας) τη μέχρι τώρα συναλλαγματική - νομισματική πολιτική της.

Με τη μορφή ντόμινο από τη Φρανκφούρτη μέχρι τις αγορές του ευρωνότου και βεβαίως την Αθήνα η άμεση, σχεδόν αντανακλαστική, ενεργοποίηση εντολών ρευστοποιήσεων οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο μεν Γενικός Δείκτης γύρισε από τα αρχικά υψηλά, επικίνδυνα προς την περιοχή των 800 μονάδων, θυμίζοντας την κρισιμότητα της βραχυπρόθεσμης σημαντικής ζώνης των 820 μονάδων. Σχεδόν αυτόματη η ενεργοποίηση εντολών πώλησης στην πλειονότητα των τίτλων εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τις τράπεζες να βαραίνουν, ενώ χαμηλότερα υποχώρησαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες.

Από την περιοχή των 265 μονάδων ο ft25 διόρθωσε λίγο άτσαλα χαμηλότερα προς τις 260 όπου και άλλαξαν χέρια γύρω στα 4,5-5 εκατ. ευρώ (σε αξία μετοχών του δείκτη). Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα προ ολίγου χαμηλά ημέρας έγιναν σημαντικές συναλλαγές σε συμβόλαια του δείκτη.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση... αφορμής δοθείσης ο 25άρης διολισθαίνει μέχρι το χαμηλότερο σημείο όπου έχουν γίνει ΣΜΕ. Εν όψει και της αυριανής λήξης των ΣΜΕ του ft25 θα έλεγε κάποιος πως οι πωλητές/short διευκολύνονται να κλείσουν θέσεις χωρίς ζημία ή να μετακυλίσουν σε συμβόλαια Φεβρουαρίου σε τιμές κοντά στις 260 μονάδες.

Στα 0,93 ευρώ η Πειραιώς, στα 0,48 η Alpha Bank, στα 0,193 η μετοχή της Eurobank.

Απώλειες 1,19% για τη μετοχή της ΔΕΗ προς τα 4,93 ευρώ, με απώλειες-ρευστοποιήσεις έως τα 9,21 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9,02 ευρώ του ΟΤΕ. Στα 14,14 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς CC/HBC, η οποία δέχεται πιέσεις.

Στα 9,2 ευρώ η μετοχή της Jumbo που δεν θα πρέπει να χάσει τα 8,95 ευρώ, ειδάλλως θα δεχτεί φορτίο πωλήσεων προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή των ΕΧΑΕ επανήλθε πάνω από τα 4,90 έως τα 4,97 ευρώ. Ενδεχόμενη νέα διόρθωση κάτω από τα 4,90 ευρώ θα οδηγούσε σε νέες πωλήσεις προς τη χαμηλότερη στήριξη στα 4,70 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v