Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις δημοπρασίες έγινε το… Πατατράκ

Ενας μίνι-συνωστισμός στην έξοδο στο τέλος της συνεδρίασης οδήγησε το ΓΔ σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Πώς επηρέασαν οι ανακοινώσεις της SNB. Βουτιά της Eurobank με πτώση 9%, απώλειες 4% για την ΕΤΕ. Τα τεχνικά όρια. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η νευρικότητα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό τελικό πρόσημο, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας, με τις δημοπρασίες να έχουν τον τελευταίο λόγο, ενώ μαζί με τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και εννέα τίτλοι του FTSE25.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση 15 μετοχές του 25αρη έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ένα μίνι "συνωστισμό στην θύρα εξόδου", έστω και με κινήσεις της "τελευταίας στιγμής".

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία που έχουν ακόμη επαφές με ξένα χαρτοφυλάκια (σημαντικός αριθμός "εισαγόμενων" εντολών περνάνε μέσω των "Remote Members") αναφέρουν ότι αρκετοί από τους ξένους διαχειριστές διακατέχονται από αυξημένη νευρικότητα, καθώς έχουν εντολές για δραστική μείωση θέσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά δεν βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές.

Πτωτική ήταν και η μεγαλύτερη εικόνα της Αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (49) - πτωτικών (65) μετοχών.

Κατά την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίαση, στον υπάρχοντα εσωτερικό καταλύτη που δεν είναι άλλος από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, προστέθηκε ένας ακόμα "joker" που ήταν η κίνηση - έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (είχε προηγηθεί κίνηση - έκπληξη και από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας).

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναθεωρώντας ριζικά τη νομισματική πολιτική που ακολουθούσε τα τελευταία τρία χρόνια, εγκατέλειψε τη σύνδεση του Ελβετικού φράγκου με το ευρώ, που είχε επιβάλει προκειμένου να προστατεύει την οικονομία της Χώρας από την κρίση στην Ευρωζώνη. Δεύτερον, ανακοίνωσε μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,75% από -0,25% και τέλος έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ -1,25% και -0,25%.

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε πανικός στις Αγορές, με το Ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο), για να γίνει μερική αποκατάσταση των ισορροπιών στην συνέχεια, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκε το Ελβετικό Χρηματιστήριο.
Σημαντικά κέρδη σημειώνει ο χρυσός, ενώ το ευρώ πιέζεται και στην ισοτιμία του με το δολάριο υποχωρώντας χαμηλότερα των $1,1650.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η απόφαση της SNB πιθανότατα σχετίζεται με το επικείμενο Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22/1, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η έναρξη του προγράμματος αγοράς Κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα. Υπό αυτή την έννοια οι Ελβετοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να απελευθερώσουν το νόμισμα τους από τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), "οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στις Αγορές δεν μπορούν να αναλυθούν τεχνικά σε καμία περίπτωση, καθώς ειδικοί μακροοικονομικοί παράγοντες συντήρησαν τα επίπεδα 1.20 επί μακρόν, στην σχέση Ελβετικό φράγκο - ευρώ.

Η 'ξεχασμένη' ισοτιμία EUR/CHF μπαίνει στο παιχνίδι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ελεύθερη πλέον από την πολιτική ελάχιστης ισοτιμίας.

Η -μάλλον καθόλου- τυχαία κίνηση της SNB είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περεταίρω ανάλυση του 'νομισματικού πολέμου', καθώς απελευθερώνει -έστω και θεωρητικά- τη βασανιστική συσχέτιση του Ευρωπαϊκού χρέους".

Συμπερασματικά, η κίνηση της SNB θα δημιουργήσει γιγάντια μεταβλητότητα τόσο στο Ελβετικό Χρηματιστήριο όσο και στην Αγορά συναλλάγματος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ακόμα εντονότερα θα είναι τα "απόνερα" αυτής κίνησης, με το rebalancing των χαρτοφυλακίων να θεωρείται μονόδρομος από τους traders.

Το άλμα του Ελβετικού φράγκου, έναντι του ευρώ, δημιουργεί προβλήματα στους Έλληνες δανειολήπτες (πάνω από 65.000) των οποίων τα δάνεια έχουν ονομαστική αξία σε Ελβετικό νόμισμα. Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, αναμένεται απ' τον επόμενο μήνα, κιόλας μήνα, αύξηση στις δόσεις των δανείων, ενώ ήδη από τραπεζικά στελέχη εκφράζεται ο φόβος για σημαντική αύξηση των "κόκκινων" δανείων σε ελβετικό φράγκο. Από την άλλη και αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να επωμισθούν μέρος του κόστους, αν στα συμβόλαια υπάρχει ρήτρα ισοτιμίας. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ήδη πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις (εκρεμμούν στο Εφετείο) σύμφωνα με τις οποίες Τράπεζες υποχρεώθηκαν να υπολογίσουν τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι οι δανειολήπτες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ, διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., προφανώς, οι πολιτικές εκτιμήσεις - εξελίξεις θα συνεχίσουν να δίνουν τον ρυθμό και όσο πλησιάζουμε στις 25 τρέχοντος η πίεση στους εν δυνάμει πωλητές θα εντείνεται και η πτωτική αναμονή θα αναλάβει εκ νέου τον ρόλο "ταγού" στην διαμόρφωση της τάσης, η οποία αναμένεται να δώσει "σαφέστερα δείγματα γραφής" μετά την αυριανή λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Μένοντας στο Χ.Π.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του Ιανουαρίου, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αιφνιδιάστηκε από τις τελικές δημοπρασίες στην spot Αγορά και οι τελευταίες πράξεις έγιναν με μικρό premium, ενώ παραμένει το ευδιάκριτο discount στο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, έστω και αν αυτό μειώθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "το βασικό θέμα της περιόδου για τους ξένους που κατευθύνουν τις τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι αν θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει μέρος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αν θα συμμετάσχει ενεργητικά στο πακέτο Junker. Και τα δύο προϋποθέτουν να υπάρχει Κυβέρνηση και αυτή η Κυβέρνηση να έχει προτεραιότητα να παραμείνει στην Ευρώπη".

Από την άλλη υπάρχει και πιο συγκρατημένη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι η πρόσφατη προσέγγιση του Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων προεξόφλησε πολλούς από τους ενδεχόμενους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, οι Ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίζουν να κινούνται "αναρχοαυτόνομα", με έκδηλη την νευρικότητα και με διακυμάνσεις σε μεγάλο βάθος τιμών.

Μικτή, η σημερινή εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρήθηκε μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στο Ελληνικό 10ετες ομόλογο (απόδοση 8,84%), ενώ αυξητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε 5ετες (9,50%) και 3ετες (9,76%), κάποια ξένα funds να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους μακρινών λήξεων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η καθοδική διάσπαση της ζώνης 259 - 257, μέσα στην οποία έκλεισε ο εν λόγω δείκτης, απαιτεί το άμεσο κλείσιμο όποιων "long" θέσεων ανοίχτηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μία διάσπαση του 259 μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 252.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο FTSE25 παραμένει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 292 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των επιθετικών πωλήσεων οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 240 και 234 - 230 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 234 - 230 μονάδων, θα θέσει σε "εγρήγορση" την ζώνη των 207 - 200 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης, μετά την ανέλπιστη - έντονη ανοδική αντίδραση από τη ζώνη στήριξης των 760 με 735 μονάδων προς το όριο ανοχής των 840 μονάδων, δείχνει να κοντοστέκεται πέριξ των 810 μονάδων προσπαθώντας να κοστολογήσει τις επερχόμενες πολιτικοοικονομικές συνέπειες, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά θολό και δυσνόητο, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Διαγραμματικά τα σημεία τα οποία θα φέρουν ανακατάταξη στη στρατηγική των δύο "στρατοπέδων" " Bulls" & "Bears" είναι οι 850 με 860 μονάδες για το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των 900 μονάδων και οι 800 με 790 μονάδες για το καθοδικό σενάριο επαναξιολόγησης των 750 μονάδων.

Βέβαια η κίνηση υπεράνω των 860 μονάδων θα χρειαστεί γερό "σπρώξιμο" με τζίρο και με ισχυρό πολιτικό καταλύτη για να μπορέσει να πατήσει στέρεα, δίχως το φόβο ενός επικίνδυνου "στραβοπατήματος".

Στον αντίποδα η οποιαδήποτε προσπάθεια πτωτικής διαπέρασης της βραχυχρόνιας περιοχής στήριξης των 800 με 790 μονάδων, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε "κατολίσθηση", καθώς πλέον οι αντοχές στήριξης και ταλάντωσης της Αγοράς έχουν μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό γεγονός, που προβληματίζει ιδιαίτερα στην κατάληξη, που θα έχει μια εκ νέου αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με το επίπεδο στήριξης των 750 μονάδων.

Τέλος στο εβδομαδιαίο chart τιμών ο Δείκτης φαίνεται ότι εκπλήρωσε και με το παραπάνω την εβδομαδιαία προσδοκία ανοδικής πλήρωσης των 810 μονάδων.

Για τις επόμενες όμως δύο εβδομάδες, η αδυναμία καταγραφής ενός "weekly" κλεισίματος άνω των 860 μονάδων, θα προκαλέσει "δυστροπία" ανοίγοντας πάλι το καθοδικό μέτωπο.

Εδώ και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν τμηθεί καθοδικά το μεσοπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι στις 730 μονάδες θα δώσει "συμπτωματικά" ως στόχο -σύμφωνα με το αφαιρούμενο μήκος του- το χαμηλό του 2012 στις 471 μονάδες (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, εν μέσω εκτιμήσεων για μερική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (+1,86%, η υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές εταιρείες), Shanghai (+3,54%), Sensex 30 (+2,66%). Μόνη "κόκκινη παραφωνία" ο δείκτης ASX 200 (0,42%).

Σημαντικά κέρδη, μετά το Ελβετικό σοκ, στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε άπαντες, προχωρώντας σε μη προγραμματισμένη συνεδρίαση, από την οποία ανακοινώθηκε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 7,75%, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, κατά 1,5% αναπτύχθηκε η Γερμανική Οικονομία το 2014, καταγράφοντας τον πιο ισχυρό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των τελευταίων τριών ετών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Για υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των υπερχρεωμένων Χωρών της Ευρωζώνης, στην περίπτωση παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού, προειδοποίησε η Fitch. "Θα περιμέναμε οι πρώτες πιέσεις να εμφανιστούν στις Χώρες τις Περιφέρειας όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα χρέους που θα επιδεινωθούν", σημειώνει ο οίκος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης Empire State, για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες, αυξήθηκε στο 9,95 τον Ιανουάριο από -1,23 τον Δεκέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τον δείκτη στο 4,5.

Ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed επιβράδυνε στο 6,3 τον Ιανουάριο μετά την αναθεωρημένη μέτρηση του 24,3 για τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στο 20 σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires".

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 316.000 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" ανέμεναν 295.000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 827,48 μονάδες, όμως μετά τις 11.20 και πολύ νωρίτερα από την δημοσιοποίηση των κινήσεων της SNB, γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο δίνοντας μία πρώτη υποχώρηση στις 806,74 μονάδες (-1,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 814,14 (-0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 805 μονάδες με απώλειες 1,78%.

Ο τζίρος, σχετικά χαμηλός, περιορίστηκε στα 79 εκατ. από τα οποία τα 12,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΕΤΚ). Διακινήθηκαν 129374422 τίτλοι, από τους οποίους οι 123133055 αφορούσαν συναλλαγές του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη. δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Grivalia, ενώ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων ημερών, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Eurobank, MIG.

Τίποτα το ιδιαίτερο χαμηλότερα του 25αρη, πλην της Kleeman (+7,36%) και της Ιντρακόμ (-5,57%).

Η πρώτη προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή, αν το εγκρίνει η έκτακτη γ.σ. στις 4 Φεβρουαρίου και στην περίπτωση της δεύτερης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των βασικών μετόχων της Teledome για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Ιντρακόμ έως 41 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της διοίκησης της ΙΝΤΚΑ να μην περιληφθεί η Teledome στην συγχώνευση των εταιρειών HOL και Unibrain, είχε ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι της πρώτης να καταθέσουν αγωγές για αποθετικές ζημιές, αλλά και ηθική βλάβη.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και στην Αγορά Παραγώγων, όπου ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και τερματίστηκε στα χαμηλά ημέρας.

Παρά την υψηλή μεταβλητότητα, σημαντική συρρίκνωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.750 συμβόλαια). Σαφώς μειωμένος ο ρυθμός, όσον αφορά τις μετακυλίσεις θέσεων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22.865, 9.940 για τον Ιανουάριο, 12.568 για τον Φεβρουάριο και 357 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 260) κινήθηκε μεταξύ 256,75 και 265,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε οριακή υπερτίμηση 0,10%. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, μειώθηκε στο 1,25%.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (900.000 Alpha Bank, 197.407 Εθνική, 6.672 ΟΠΑΠ, 10.442 Jumbo, 10.651 Motor Oil, 6.000 ΔΕΗ, 10.000 Ελ. Πετρέλαια, 100.012 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (928), ΔΕΗ (1.111), Alpha Bank (6.837), Εθνική (4.690), Πειραιώς (1.712), Eurobank (5.494), MIG (321), ΟΠΑΠ (587), Μυτιληναίο (191), Jumbo (119), Ελλάκτωρα (140), Ελ. Πετρέλαια (112).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE κινήθηκε στα επίπεδα του 69%, ενώ ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στα 1.216 δικαιώματα (1.121 calls και 95 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (43.458.463 τεμ.), Eurobank (9.772.475 τεμ.), Πειραιώς (26.349.138 τεμ.), Εθνική (1.503.980 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 13.727 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v