Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 800 αλλά χωρίς τις τράπεζες

Διευρύνονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο. Άνοδος πάνω από 18% για τη MIG. Πονταρίσματα σε ΔΕΗ και Grivalia. Πιέσεις για Εθνική Τράπεζα, Alpha και Eurobank.

Με το... σταγονόμετρο μεν οι συναλλαγές πλην όμως σε μία «ρηχή» αγορά αρκούν λίγες εντολές σε μετοχές όπως η CC/HBC ή η ΔΕΗ για να προσεγγισθεί και να ξεπεραστεί και πάλι η περιοχή των 800 μονάδων.

Το γεγονός ότι σε περίπου 18 μετοχές του FT25 υπερισχύουν οι αγοραστές με αποτέλεσμα να σημειώνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίδραση, και σε αρκετές μετοχές του Ft Mid κάτι να κινείται, δίνει λίγο νεύρο στην συνεδρίαση μετά τις 15.30 οπότε ενισχύθηκε κάπως η κυκλοφορία/ταχύτητα και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες πράξεις (σε απόλυτο αριθμό συναλλαγών).

Ο τζίρος παραμένει βέβαια μέτριος, καθώς οι ξένοι στην πλειονότητα τους απέχουν ενώ και έλληνες διαχειριστές και επενδυτικά σχήματα τηρούν στάση αναμονής. Το ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δείχνει ρευστή κυρίως όμως η κοινή εκτίμηση πως τα... δύσκολα δεν τελειώνουν στις 25 του μήνα συντηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις όποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις και τις τοποθετήσεις προεξόφλησης (κάτι, που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες εκλογές).

Οπως σημείωνε παράγων της αγοράς δεν υπάρχει διάθεση για ανάληψη κινδύνου και μεγαλύτερης έκθεσης, τη στιγμή που αρκετά μέτωπα στις τράπεζες παραμένουν ανοιχτά οι δε ξένοι επενδυτικοί οίκοι συναρτούν τα επόμενα βήματα τους τόσο από το αποτέλεσμα της 25/1 και την όποια κυβέρνηση προκύψει όσο από τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές στη συνέχεια.

Ωστόσο διορατικοί αναλυτές θεωρούν, πως την Πέμπτη βάσει των όσων ανακοινώσει η ΕΚΤ ενδεχομένως να γίνει πιο ξεκάθαρος ο τρόπος αντιμετώπισης των δανειστών, η μετέπειτα στάση της τρόικας, τα περιθώρια που θα αφήσει (ή δεν θα αφήσει) το Βερολίνο.

Την ώρα που ο δείκτης Euronext ενισχύεται κατά 0,48% στις 867,25 μονάδες, ο DAX κατά 0,58% στις 10.228 μονάδες ο FT25 αντιδρά από τις 249,08 μονάδες προς τις 255 με τον Τραπεζικό στις 89,77 μονάδες.

Σταθερά με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Εθνικής στα 1,34 ευρώ, στα 0,448 η Alpha Bank, στα 0,162 της Eurobank με την Πειραιώς να περνά ανοδικά μετά τις 13.55 φθάνοντας μέχρι τα 0,906 ευρώ.

Πάντως η άνοδος των βασικών δεικτών, της αγοράς ώθησε σταδιακά (μετά τις 14.15΄) τους λιγοστούς ενεργούς σε επιθετικότερες κινήσεις με αποτέλεσμα στη μετοχή της ΔΕΗ η απόδοση να ξεπεράσει το 5% (στα 5,02 ευρώ), της Grivalia επίσης στα 7,85 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 5,31, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα στα 1,89, του Μυτιληναίου στα 4,72 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 8,70, της Τέρνα Ενεργειακής στα 1,84 ευρώ, του ΤΙΤΑΝα στα 19,30, της ΓΕΚ/Τέρνα στα 1,88 ευρώ. Με συναλλαγές πάνω από 720 χιλιάδες η ευρώ συνέχιζε η MIG με κέρδη 15% στα 0,189 ευρώ.

Κινητικότητα σε επί μέρους μετοχές και στη μεσαία κατηγορία με υπεραπόδοση για τους τίτλους των Frigoglass, ΥΓΕΙΑ, Φουρλή, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intralot . Απόλυτα μοιρασμένες οι μετοχές με άνοδο/διόρθωση με 46 από κάθε πλευρά.

Νωρίτερα το Euro2day σημείωνε: 

Χαμόγελα στη Φρανκφούρτη, κατήφεια και προβληματισμός στην Αθήνα. Με τον τζίρο κολλημένο σε λιγότερα από 19 εκατ. ευρώ -νωρίτερα στις 13.20- ενδεικτικό της άπνοιας και του κλίματος που επικρατεί σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, τη στιγμή που στο γερμανικό χρηματιστήριο σημειώνεται νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX, σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την Πέμπτη (ΕΚΤ) και στην Αθήνα εντείνεται η σκιαμαχία των δύο πολιτικών αντιπάλων.

Ελάχιστο το όποιο ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται και στη χαμηλή κυκλοφορία/ταχύτητα μετοχών-σηματωρών και στις μετρημένες συναλλαγές, σε σημείο που ακόμη και σε μετοχές του FT 25 οι συναλλαγές μετριούνται με το... ρολόι.

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένει χαμηλότερα, στην περιοχή των 250 μονάδων με απώλειες έως 0,78% και έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 249,98 μονάδες (σημειώθηκαν στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης). Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη, που υποχωρεί 1,75% στις 89,46 μονάδες, ενώ η Morgan Stanley κόβει έως 39% τις τιμές-στόχους των τραπεζών.

Για τη Morgan Stanley οι επικείμενες εκλογές είναι το κλειδί για τις τράπεζες, όπως και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πάντως, ο αμερικανικός οίκος εξετάζει εκτός από το αρνητικό και θετικό σενάριο.

Στο γερμανικών προδιαγραφών (και προϋποθέσεων) πρόγραμμα της ΕΚΤ αναφέρονται οι Financial Times, με το Βερολίνο να έχει και σε αυτό το θέμα το πάνω χέρι στο πώς ακριβώς και με ποιους όρους θα συνεχίσει η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v