Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Κόλλησαν» τζίρος και Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα διολισθαίνει ο ΓΔ προς το τέλος της συνεδρίασης σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. «Βαρίδι» για το Γενικό Δείκτη οι μετοχές των Coca Cola και Εθνικής. Πτώση για ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Άνοδος μεγαλύτερη του 2% για Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη για Alpha.

Συναλλαγές... ημιαργίας και όχι κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, είναι από κάθε άποψη ο ισχνός τζίρος.

Μέχρι τις 15.15 οι συνολικές συναλλαγές παρέμεναν λιγότερες των 30 εκατ. ευρώ, με το 40% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες και συγκριτικά καλές σε μετοχές των ΟΠΑΠ, CC/HBC, MIG, Jumbo, OTE, FF Group αλλά και Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Viohalco, METKA.

Χαμηλού κόστους συντήρηση δυνάμεων στο ελληνικό χρηματιστήριο με την προσοχή των αγορών στραμμένη κυρίως στην ΕΚΤ και την μεθαυριανή ετυμηγορία του Μ. Ντράγκι. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό ένα QE (να δούμε τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις, βέβαια) με τον DAX να «κορυφώνεται» προς τις 10.300 μονάδες και τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια να επιστρέφουν στα υψηλά επταετίας.

Το πολύ 1-3 συνεδριάσεις μετά την όποια απόφαση της ΕΚΤ να συνεχιστεί η κίνηση, με τις αγορές να ξαναστρέφουν από την Κυριακή κιόλας την προσοχή τους στην Ελλάδα. Για ακόμη μία φορά η «ελληνική περίπτωση» έχει προκαλέσει τέτοιας έκτασης δημοσιότητα διεθνώς, που εάν οι ξένοι αγόραζαν ή πούλαγαν ελληνικές αξίες θα έπρεπε η αγορά να είχε ένα «βάθος» τουλάχιστον 130-150 εκατ. ευρώ καθημερινά (μετοχές, Παράγωγα, ομόλογα κ.λπ).

Πάντως η μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση των ξένων, η αμφίσημη τακτική που ακολουθούν, οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις τους δείχνουν το πόσο αβέβαιη είναι η συνέχεια. Και απρόβλεπτη.

Αυτό εξηγεί και την χαμηλή έκθεση τους σε αυτή την συγκυρία, την περιορισμένης έκτασης ανάληψη ρίσκου που και αυτή περιορίζεται σε συγκεκριμένες 6-10 μετοχές.

Αγοραστικό ενδιαφέρον για Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ έως τα 5,12 και 8,79 ευρώ αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο να ευνοείται διπλά από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την υποχώρηση του ευρώ, ενώ στο 6μηνο του 2015 θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης στο ΑτΕ.

Με αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή έως τα 1,94 ευρώ, με λίγες πωλήσεις χαμηλότερα στα 1,94 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα. Και στις τέσσερις αυτές μετοχές σημειώνονται σε τακτά διαστήματα τοποθετήσεις κυρίως ξένων διαχειριστών.

Στα 6,03 -6,28 ευρώ η μετοχή της Motor Oil που έχει ανακάμψει από τα χαμηλά των 5,52 ευρώ.

Στα 0,189- 0,206 η μετοχή της MIG με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, στα 8 ευρώ η Grivalia, οριακά χαμηλότερα των 2 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα προ ολίγου στα «μεσαία» καθώς ο FT Mid ενισχύεται 1,25% στις 765,89 μονάδες (έναντι οριακού 0,09% στις 257,66 μον. του FT25. Υπεραπόδοση που προκύπτει από την ισχυρή κίνηση των μετοχών Fourlis, ΥΓΕΙΑ, Autohellas, Intralot, Frigoglass, ΕΛ ΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο κ.λπ.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 58/45 μετοχές.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος αποθαρρυντική είναι η εικόνα της αγοράς 3+1 συνεδριάσεις πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Είναι η πρώτη φορά, σημείωνε, που στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα με τόσο έντονο... παρασκήνιο δεν κινείται φύλλο στην αγορά.

Εχοντας υπόψη τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όπου κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες διακινδύνευαν να προεξοφλήσουν το όποιο αποτέλεσμα είτε αγοράζοντας/long είτε πουλώντας/short η τρέχουσα χρονιά μπορεί να θεωρηθεί ίσως η πιο βουβή χρηματιστηριακά για την ελληνική αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v