Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στον Ντράγκι

Με άνοδο ξεκίνησε το ΧΑ. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν σε μέγιστο βαθμό τη μοίρα (και) του Χρηματιστηρίου. Πιθανή η αυξημένη μεταβλητότητα σήμερα. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος μετά την έγκριση για ένταξη στον ELA.

Πράσινο φως από Φρανκφούρτη για τον ELA, παζάρι μέχρι τέλους για το ευρωπαϊκό QE. Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω ΕΚΤ, τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street, αλλά στο Χ.Α. μέχρι και τα blue chips πέφτουν αμαχητί.

Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει και πάλι, στις 782,88 μονάδες, δηλαδή να κρατά τις 800 για μόλις δύο συνεδριάσεις, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, είναι προφανές πως στο Χ.Α. προεξοφλούνται και ενσωματώνονται σενάρια εντελώς διαφορετικά από αυτά που διατηρούν τις ξένες αγορές σε... υψηλές πτήσεις.

H ΕΚΤ και oι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν σε μέγιστο βαθμό τη μοίρα (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την προσοχή όλων στραμμένη σήμερα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η απόφαση του Μ. Ντράγκι θα προϊδεάσει για τον χαρακτήρα της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες.

Από την τελική απόφαση του Ιταλού τραπεζίτη θα φανεί κατά πόσον η ΕΚΤ μπορεί να σταθεί απέναντι στο Βερολίνο κι εάν για την «ελληνική περίπτωση» υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λειτουργικότερες αυτών που μέχρι τώρα επιβάλλονται. Σήμερα η ΕΚΤ, την Κυριακή η κρισιμότατη αναμέτρηση και στις 26 Ιανουαρίου το Eurogroup όπου πιθανολογείται ότι θα ξεκαθαρίσουν αρκετά.

Με απώλειες 5,24% ήδη για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2015, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται πως έχει προεξοφλήσει αρκετά από τα αρνητικά ενδεχόμενα και τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Όμως όχι όλες, όπως εκτιμούν αρκετοί επαγγελματίες, εστιάζοντας κυρίως στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του τραπεζικού κλάδου, στις σταθερές ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στη μείωση θέσεων σε μετοχές-σηματωρούς.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ξένοι διαχειριστές προσβλέπουν σε μία θετική κίνηση της αγοράς στην περίπτωση που ο νικητής της Κυριακής προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε σχηματισμό κυβέρνησης και δείξει τη διάθεσή του να προβεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές άμεσα. «Έξυπνο ξένο κεφάλαιο» απεύχεται μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα, συνέχιση της πολιτικής αβεβαιότητας ή ακόμη και επαναληπτική εκλογική διαδικασία, σημείωναν παράγοντες της αγοράς, που το θεωρούν ένα από τα χειρότερα σενάρια.

Ωστόσο, προέχει η απόφαση της ΕΚΤ (εκτιμάται πως αποτυπώνεται στο ταμπλό μετά τις 15.00), καθώς το θέμα του ELA θεωρείτο δεδομένο. Αδιαμφισβήτητα θετική η έγκριση της ένταξης των 4 συστημικών τραπεζών στο σύστημα (για 2 εβδομάδες), εξέλιξη που δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει νέο γύρο ρευστοποιήσεων στον κλάδο. Σε σημείο καμπής ο κλαδικός δείκτης, με την ΕΤΕ (που είχε δηλώσει πως δεν είχε ανάγκη προσφυγής στην προληπτική γραμμή) να ξεχωρίζει και με την Alpha Bank να δέχεται σημαντική πίεση, με σημαντικές συναλλαγές και μεγάλη διόρθωση της μετοχής.

Βραχυπρόθεσμα η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σήμερα-αύριο και ανάλογα να πιέσει τις τράπεζες σε «νέα χαμηλά» και το Χ.Α. σε δοκιμασία των 750 μονάδων ή σε μία αντίδραση... ανακούφισης με μοχλό τις τράπεζες και τον FT 25 προς τις 251-253 μονάδες και πάνω.

Για αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν συνεδρίαση μεγαλύτερης μεταβλητότητας απ΄ ό,τι τις τελευταίες ημέρες, κινητικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ενίσχυση της ταχύτητας κυκλοφορίας δεικτών και μετοχών.
Άλλωστε εγκλωβισμένο στα χαμηλά του το Χ.Α., με τη συνολική αποτίμηση να έχει περιοριστεί σημαντικά (στο 27,5% του ΑΕΠ), με συντελεστή P/E περίπου 7,9 φορές τα κέρδη της χρήσης, έχει όλο και πιο περιορισμένο περιθώριο νέας σημαντικής υποχώρησης.

Χαμηλότερο ρίσκο μεν, αλλά με τις εξελίξεις να καθορίζουν το κατά πόσον θα δούμε τιμές με το 6άρι μπροστά για τον Γ.Δ. ή κάπου εδώ θα ψηλαφούμε τον πυθμένα της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v