Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγαίνουν «άμυνες» μετά τα πρώτα χτυπήματα

Με απώλειες της τάξης του 1-1,5% συνεχίζει το χρηματιστήριο. Προηγήθηκαν μεγάλες πιέσεις (έως 11%) στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 10% για την Πειραιώς, μαζεύονται οι απώλειες για ΟΤΕ, Alpha Bank. Σε θετικό πρόσημο γυρίζουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Στο... κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντικές ρευστοποιήσεις, διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς στιγμήν χαμηλότερα των 800 μονάδων και με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Με εντολές πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον δείκτη να βαραίνει περισσότερο όταν πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών οι εντολές για τις τραπεζικές μετοχές. Σημειωτέον πως πράξεις και στις 4 συστημικές μετοχές έγιναν λίγα λεπτά αφότου είχαν ανοίξει οι περισσότερες από τις υπόλοιπες του δείκτη. Όμως με το που πέρασαν στο σύστημα ο κλαδικός δείκτης σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε έως 11,40% χαμηλότερα, δοκιμάζοντας τις 85 μονάδες.

Σε αυτό το επίπεδο βγήκαν αγοραστές, έγιναν κάποιες συναλλαγές σε ορισμένους μη τραπεζικούς τίτλους, πλην όμως το βύθισμα της μετοχής του ΟΤΕ και οι σημαντικές απώλειες του ΟΠΑΠ ήταν αυτές που προβλημάτισαν περισσότερο. Ο Γενικός Δείκτης πάντως ανέκαμψε προς τις 810 μονάδες.

Οι πρώτες -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες έκαναν λόγο για πώληση (ή πωλήσεις) από ξένο (ή ξένα) χαρτοφυλάκιο, ενδεχόμενο που εάν κρίνουμε από τον τζίρο είναι πιθανό. Αναμενόμενη θεωρούσαν μία τέτοια αντίδραση χρηματιστηριακά στελέχη που παραπέμπουν στο ρεπορτάζ του CNBC, θεωρώντας το ενδεικτικό των επιφυλάξεων μερίδας ξένων, ενδεικτικό της διάθεσης και της στάσης που θα τηρήσουν αρκετά «ξένα σπίτια».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα «...ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής», σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, οι οποίοι σημειώνουν πως η ανησυχία αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα διατηρήσει τη νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

«Μια περίοδος αβεβαιότητας και αυξημένης νευρικότητας στις αγορές φαίνεται τώρα πιθανή», ανέφερε σε σημείωμά του ο Jonathan Loynes της Capital Economics. Όπως επισημαίνει, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «εν τέλει αυξάνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως «τα ρίσκα για αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά». Αυτά υποστηρίζει το CNBC, εύλογα αρκετοί ξένοι που έχουν ανάλογες επιφυλάξεις να βγουν πωλητές σήμερα-αύριο.

Ωστόσο, πολλά θα φανούν εν μέρει στο σημερινό Eurogroup, και εν συνεχεία αλλά άμεσα από τις σχέσεις της «νέας κυβέρνησης» με τους δανειστές.

Από τον τραπεζικό κλάδο οι μεγαλύτερες απώλειες έως 12,25% σημειώθηκαν νωρίτερα για τη μετοχή της Πειραιώς που υποχώρησε μέχρι το 0,812 ευρώ. Ακολουθούν η Εθνική με διόρθωση έως το 1,30 ευρώ, η Alpha Bank έως το 0,405 ευρώ και η Eurobank μέχρι το 0,156 ευρώ.

Λίγο πριν τις 11.00 είχαν γίνει συναλλαγές σχεδόν 30 εκατ. ευρώ από τα οποία το 49% στις τράπεζες.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο στις τράπεζες, εκτιμούσε παράγων της αγοράς, αλλά στις επιθετικές πωλήσεις που βγήκαν και συνεχίζονται επίμονα κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ. Επίσης το γεγονός πως το σχεδόν 50% των συναλλαγών γίνεται σε μη τραπεζικές μετοχές και σε ευρύτητα τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11.00, εκτός από τις 4 τραπεζικές και της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, κινητικότητα και ρευστοποιήσεις καταγράφονταν στους τίτλους των FF Group, Jumbo, EXAE, Μυτιληναίου, Τιτάν, CC HBC, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ κ.ά.

Ξεκινώντας από τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς χάνοντας σημαντικές στηρίξεις διόρθωσε με τη μία μέχρι τα 7,92 ευρώ που αποτελεί και «νέο χαμηλό» 52 εβδομάδων για τον Οργανισμό. Ωστόσο, στη συνέχεια μαζεύτηκε στο 8,6 ευρώ. Εξέλιξη αρνητική που, εάν συνδυαστεί με τη συγκυρία, μπορεί να βαρύνει περισσότερο το φορτίο στη μετοχή με συνέπεια να κινδυνεύσουν άμεσα και άλλες σημαντικές χαμηλότερες περιοχές. Η μετοχή του ΟΤΕ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα και των 7,80 ευρώ, πολύ προσοχή.  

Σημαντική πίεση και στη μετοχή του ΟΠΑΠ (αν και του ΟΤΕ ήταν αυτή, που προβλημάτισε περισσότερο), με τους πωλητές - αγοραστές να φτάνουν μέχρι τα 8,12 ευρώ. Πωλητές και στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η βραχυπρόθεσμη αντίδραση είχε δώσει ικανοποιητικές αποδόσεις. Η μετοχή της Επιχείρησης κυμαίνεται στα 5,60-5,22 ευρώ, σημειώνοντας τη μικρότερη υποχώρηση (2,65%) έναντι των άλλων δύο, ήταν μάλιστα η πρώτη (και μόνη μέχρι τις 11.15) που με αγοραστές έως τα 5,70 ευρώ «γύρισε» έως 1,10% θετικά, με αυξανόμενες συναλλαγές/τοποθετήσεις.

Μέχρι το 1,85 ευρώ πιέστηκε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που από πολλούς θεωρείται σηματωρός στην κατηγορία της. Στα χαμηλά ενεργοποιήθηκαν αγορές με αποτέλεσμα το «γύρισμα» της μετοχής έως το 1,95 ευρώ.

Στα 7,72 έως 8,39 ευρώ με άνοδο 4,88% η μετοχή της Grivalia, από τις εξαιρέσεις του δείκτη. Η μετοχή αντιδρά με λιγοστές συναλλαγές, που νωρίτερα δεν είχαν ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες ευρώ. Από τα 8,49 προς τα 8,85 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ με ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ σταδιακά λίγο μετά τις 11.10-11.15 αγοραστές βγήκαν και στις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (έως τα 7,50 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (έως τα 5,46 ευρώ), ενώ γρήγορα μαζεύτηκαν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil.

Σημειωτέον πως πριν από τις 11.20 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, με το 54% στις τράπεζες, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη «μέτρηση». Στις 27/38 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών, ενώ για 185 μετοχές δεν είχε σημειωθεί μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v