Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο επικίνδυνος «εθισμός» στη... μεταβλητότητα

Ακραίες μεταβολές για μετοχές και δείκτες, καθώς η Αθήνα κινείται στο ρυθμό της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ισχυρές απώλειες και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. «Κράτησαν» ΔΕΗ και Τιτάνας. Σημαντικά κέρδη κόντρα στο κλίμα για Ελλάκτωρ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.

Συνεδρίαση - ορισμός της μεταβλητότητας, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την νευρικότητα, αλλά και την "ποιότητα" των ενεργών παικτών και ταυτόχρονα συνέχισε να δικαιώνει τους, θεωρητικά, συντηρητικότερους παίκτες, που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, περιμένοντας τις τελικές εξελίξεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 819,52 (-4,67%) και 861,42 μονάδων (+0,20%) και ο Τραπεζικός δείκτης μεταξύ 682,59 (-9,5%) και 777,41 μονάδων (+2,99%).

Ακόμα εντυπωσιακότερα τα όσα συνέβησαν στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, που συνεχίσουν να έχουν συμπεριφορά μετοχών άκρας περιφέρειας!

Ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε μεταξύ 0,3270 (-9,17%) και 0,3630 ευρώ (+0,83%) για να κλείσει στα 0,3290 ευρώ (-8,61%), της Εθνικής μεταξύ 1,07 (-10,83%) και 1,26 ευρώ (+5%) για να κλείσει στα 1,18 ευρώ (-1,67%), της Eurobank μεταξύ 0,1420 (-11,25%) και 0,17 ευρώ (+6,25%) για να κλείσει στα 0,1470 ευρώ(-8,13%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,5520 (-12,66%) και 0,6380 ευρώ (+0,95%) για να κλείσει στα 0,5750 ευρώ (-9,02%).

Ευνόητο είναι ότι όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα αρχικά χαμηλά και είχαν την προνοητικότητα να ρευστοποιήσουν κοντά στα υψηλά ημέρας, απεκόμισαν ένα ακόμα "μεροκάματο" από το "ασανσέρ του τρόμου"!

Δεν υπάρχει, πλέον, η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι απόλυτα εθισμένοι στην υψηλή μεταβλητότητα και στις αρνητικές ειδήσεις, όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ σε συνεδριάσεις που δεν επικρατεί το απόλυτο "sell off" είναι περισσότερο από εμφανής η διάθεση διατήρησης του "rotation", με μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που βάζουν ημερήσια "πλάτη" σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο τίτλος της ΕΕΕ που μάλιστα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας!. Σήμερα και ως διά μαγείας ο ίδιος τίτλος, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, δεν μπόρεσε, καν, να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο και την σημερινή "αποστολή" ανέλαβαν οι ΔΕΗ (-0,33%), Τιτάν (0%) και Motor Oil, με τους δύο πρώτους τίτλους να "μένουν από δυνάμεις" και μόνο η μετοχή της Motor Oil (+2,84%) διακράτησε σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών.

Με σημαντικούς πωλητές, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ΟΤΕ (-7,32%) και ΟΠΑΠ (-8,36%).

Από εκεί και πέρα, χωρίς καμία αμφισβήτηση δεν ήταν και λίγα τα "χτυπήματα" που δέχθηκε η ψυχολογία όσων συνεχίζουν να ασχολούνται με τα δρώμενα στο Χ.Α., από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και μετά.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ προχώρησε η Standard and Poor's σε έκθεσή της στην οποία έθεσε την αξιολόγηση σε "Creditwatch" για πιθανή νέα υποβάθμιση. Η υποβάθμιση του ΟΤΕ ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη, καθώς ακολούθησε την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από "Β" σε "Β-".

Oι Ελληνικές Τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. ευρώ καταθέσεις την εβδομάδα, ένας ρυθμός που αν διατηρηθεί θα εξαντλήσει όλα τα "collateral" που έχουν σε 14 εβδομάδες, υπολογίζει η JP Morgan. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και σήμερα η "κινητικότητα" στα Τραπεζικά "γκισέ" ήταν ιδιαίτερα υψηλή (!)

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, κομβικής σημασίας είναι η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και η απόφασή της σχετικά με τον ELA και τις Ελληνικές Τράπεζες. Αναλυτές εκτιμούν πως εάν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας, οι Ελληνικές Τράπεζες θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρευστότητα, ακόμη και αν η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει πρόσβαση στον ELA.

Το "πράσινο φως" στη συνέχιση της χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας από τις Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να δώσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε σήμερα πηγή του Reuters. 

Συνεχίζοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, το επόμενο, χρονικά, χτύπημα, ήλθε από την αποτυχία συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup, έστω και αν οι Αγορές κρατούσαν "μικρό καλάθι" για τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις.

"Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Γι' αυτό υπάρχει 'ισχυρή γνώμη' στο Eurogroup ότι τώρα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή", υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Citigroup βλέπει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν ή να οδηγηθούν σε "σημείο χωρίς επιστροφή". Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνει ότι τα άμεσα επόμενα βήματα δεν θα είναι ένα "Grexit" αλλά κάποιος συνδυασμός από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, την κατάρρευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και έναυσμα για νέες εκλογές, ή έναν νέο Κυβερνητικό συνασπισμό, δημοψήφισμα για τη συμφωνία διάσωσης, ή τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Σημειώνει ωστόσο ότι σε μια τέτοια εξέλιξη, αυξάνεται και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο 50% από 25% πριν αυξάνει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Commerzbank. Παράλληλα επισημαίνεται πως η όποια συμφωνία με την Ευρωζώνη θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και αν ο Τσίπρας υποχωρήσει αρκετά (στις απαιτήσεις των δανειστών) τότε μέρος του κόμματός του είναι πιθανόν να μην τον στηρίξει. 

Στα 6,1 ευρώ από 6,9 πριν, μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΔΕΗ η Citigroup σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Neutral" από "Buy". 

"Δεν πρέπει να επιτρέπεται στην Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να ζει με παραπάνω από όσα έχει. Η βοήθεια προς τις Εμπορικές Τράπεζες της Χώρας θα πρέπει να περιοριστεί στα 42 δισ. ευρώ. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει εν συνεχεία να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου για να σταματήσει την έξοδο κεφαλαίων και να κρατήσει τις Τράπεζές της στο αξιόχρεο. Το Κυπριακό παράδειγμα δεν πρέπει να επαναληφθεί" αναφέρει σε άρθρο του στους FT, ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo.

"Θέλω η ζώνη του ευρώ να παραμείνει ενωμένη και όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Το αν θα παραμείνει ως έχει εξαρτάται μόνο από την Αθήνα", υπογράμμισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

"Είναι ακόμη ανοιχτό το εάν η Αθήνα θέλει πρόγραμμα ή όχι", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το τρέχον λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στις 27. Μια επέκταση του προγράμματος έχει νόημα μόνο εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να το ολοκληρώσει, τόνισε, προσθέτοντας πώς "θέλουμε ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό". Εάν η Αθήνα δεν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να το επεκτείνουμε, σημείωσε.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγοι από τους ενεργούς παίκτες εκτιμούσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin μπορεί να εμπεριείχε κάποια θετική έκπληξη, όμως οι εξελίξεις τους διέψευσαν!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η τελεσιγραφική διατύπωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ προς την Ελληνική Πλευρά, για διορία υποβολής αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι την Παρασκευή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη "ταραχή" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ελέω και μεθοδευμένων κινήσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αποκόμισης κερδών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με δεδομένη μάλιστα την προεξόφληση για επίτευξη συμφωνίας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα την θεαματική ώθηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κυρίως.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, έχοντας μετατρέψει την κίνησή σε κατά κυριολεξία "τραινάκι του τρόμου", όπως αυτά που επιλέγουν όσοι αρέσκονται σε εμπειρίες που ανεβοκατεβάζουν την αδρεναλίνη.

Σε αυτό συμβάλλει, ήδη και η αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης των συναλλαγών επί το αυστηρότερον, οδηγώντας κάποιες εταιρείες σε αναστολή της εφαρμογής του Τ+ 2 (εξόφλησης δηλαδή αγορών μετοχών, με πωλήσεις των ίδιων, ή άλλων, μετά 2 ημέρες).

Πάντως, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών (πάνω από 200 εκατ. ευρώ την Παρασκευή), σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση μετοχών που εκπροσωπούν και άλλους κλάδους πλην των Τραπεζών (εξαγωγικών χαρακτηριστικών κυρίως), συνιστά αμυδρή ένδειξη ότι στο Χρηματιστήριο δεν συμμετέχουν μόνο κεφάλαια που προσβλέπουν σε βραχυχρόνια κέρδη, αλλά και κάποια με επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την εκροή κεφαλαίων από Τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόψει ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, η επιλογή μετοχών της πραγματικής Οικονομίας με "στέρεα θεμελιώδη" θα έπρεπε να αποτελούσε μια εναλλακτική επιλογή τόσο ως "επενδυτικό καταφύγιο" όσο και ως επιλογή με προσδοκίες κέρδους.

Λαμβάνοντας υπ όψιν την κορύφωση του Ελληνικού "countryrisk", τέτοιες τοποθετήσεις είναι πιθανό να προέρχονται μόνο από το "έξυπνο χρήμα" ιδιωτικών κεφαλαίων και όχι επενδυτών με θεσμικά χαρακτηριστικά.

Αναμένοντας πλέον το επόμενο Eurogroup, ο χρόνος των επομένων ημερών θα είναι ιδιαίτερα "πυκνός", ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας μεταβατικής συμφωνίας.

Η στάση της ΕΚΤ σε σχέση με την συνέχιση της εφαρμογής του ELA θα είναι καταλυτικής σημασίας, για τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, καθώς η απόσυρση καταθέσεων συνεχίζεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις από όλες τις πλευρές για υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει ευόδωση.

Η εναλλαγή των προσδοκιών θα κορυφώσει και τις διακυμάνσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις επόμενες ημέρες, με το σενάριο "Ιφιγενοποίησης" της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εξόδου της από το ευρώ, να συνεχίζει να θεωρείται ακραίο.
Από την άλλη πλευρά, το θετικό σενάριο επίτευξης συμφωνίας συνεχίζει να έχει εμφανές προβάδισμα, η επιβεβαίωση του οποίου θα οδηγήσει σε διάσπαση της περιοχής των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

"Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται στη συνέχεια σε σχέση με την υλοποίηση των προϋποθέσεων επανεκκίνησης της πραγματικής Οικονομίας σε οποιοδήποτε σενάριο, καθώς ο αποπληθωρισμός έχει εγκατασταθεί και τα μακροοικονομικά μεγέθη καταγράφουν ήδη σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους για το 2015" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Ο δείκτης Hang Seng θα ολοκληρώσει την συνεδρίαση νωρίτερα για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους. Κλειστή θα παραμείνει η Αγορά στην Shangai από αύριο μέχρι και τις 24 του μήνα. Κλειστή ήταν σήμερα η Αγορά της Ινδίας για τον εορτασμό του Mahashivratri.

Τα μικτά πρόσημα δείχνουν να επικρατούν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Ιδιαίτερα σημαντικές οι πιέσεις σε πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει το ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο έτους ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανίας του Ινστιτούτου ZEW το Φεβρουάριο (4η διαδοχική μηνιαία άνοδος). Ο δείκτης ZEW άγγιξε το 53 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ενίσχυση του δείκτη στο 55.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε στις 7,78 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 9,95 μονάδες τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 10 μονάδες.

Ο δείκτης κατασκευαστικού κλίματος διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κτηματομεσιτών "National Association of Home Builders" (NAHB). λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο δείκτης NAHB διαμορφώθηκε στο 55 τον Φεβρουάριο από 57 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 58.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, "οι Ελληνικές Τράπεζες πιέζουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, να διεκδικήσει επιπρόσθετη έκτακτη ρευστότητα, καθώς επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων", σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg

Στα 2,60 ευρώ από 3,70 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Frigoglass η Piraeus Sec. σε έκθεση στην οποία επαναδιατυπώνει την σύσταση "Neutral".

Από εκεί και πέρα, παραμένει ζητούμενο αν η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει κουραστεί να "τρέφεται" με προσδοκίες, όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στις συζητήσεις Κυβέρνησης - Δανειστών, ή θα επιστρέψει σε φάση πτωτικής αναμονής μέχρι να υπάρξουν οι τελικές και επίσημες ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και από ότι φαίνεται, εσωκλείει υψηλό ποσοστό κινδύνου, κάθε κίνηση που βασίζεται στο σενάριο που θέλει να είναι "επί θύραις" μία πιθανή συμφωνία.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, αυτή δεν μπόρεσε να αποφύγει τα "χούγια" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ) ξεκίνησαν και σήμερα με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έντονα πτωτικό ξεκίνημα, ο πρώτος "πράσινος" τίτλος που έκανε την εμφάνισή του στο ταμπλώ, στις 10.37, ήταν αυτός της Flexopack, που με την "εντυπωσιακή" συναλλαγή του 1 τεμ. διαμόρφωσε μία πρώτη τιμή στα 2,79 ευρώ (+3,33%), όταν οι καθοδικές μετοχές ήταν ήδη 42, με αρκετές από αυτές με διψήφιο, αρχικό, ποσοστό υποχώρησης.

Καλύτερη της αρχικής και χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Από εκεί και πέρα, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 841,25 (-2,15%) και ο Τραπεζικός στις 708,02 μονάδες (-6,2%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο ΓΔ έκλεισε στις 838,61 (-2,45%) και ο ΔΤΡ στις 706,82 μονάδες με απώλειες 6,36%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, Μέτκα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie, Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος σε σχέση με χθες, έφθασε τα 143,6 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ).

Διακινήθηκαν συνολικά 244592784 τίτλοι, από τους οποίους οι 230230088 στο ταμπλώ του 25αρη.

Ακόμα μία συνεδρίαση υψηλού συγκεντρωτισμού, καθώς έξι "γνωστοί ύποπτοι" (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 80,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η απαισιοδοξία δείχνει να σταθεροποιείται στην Αγορά ομολόγων, καθώς και σήμερα οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να κινηθούν ακόμα ψηλότερα: 10ετες (9,59%), 5ετες (15,08%) και 3ετες (18,27%).

Τεχνικά και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συνεχίζουν να δίνουν "τεχνικά χάσματα", θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν θετική ένδειξη το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα από το κάτω εύρος της ζώνης 847 - 820.

Ακόμα καλύτερη δείχνει η τεχνική εικόνα σε επιμέρους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι, υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών διατηρούνται οι Μυτιληναίος (5,94 ευρώ), Τιτάν (20,90 ευρώ) και Folli Follie Group (28,20 ευρώ). Κοντά στο να "αναμετρηθούν" με τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών οι Viohalco (3,30 ευρώ), Motor Oil (7,29 ευρώ) και Jumbo (10,38 ευρώ).

Χαμηλότερα του 25αρη, ικανοποιητική εικόνα από Inform Λύκος και θυγατρικές του ομίλου Viohalco.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων, ανέβασε εντυπωσιακά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (78.804 συμβόλαια).

Σημαντική η μείωση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, που περιορίστηκαν στα 28.175 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής που είναι η λήξη Φεβρουαρίου.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 51.717, 31.416 για τον Φεβρουάριο, 20.295 για τον Μάρτιο, 6 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 250) κινήθηκε μεταξύ 243 και 260,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,7%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.283), ΔΕΗ (1.178), Alpha Bank (16.265), Εθνική (19.069), Πειραιώς (13.949), Eurobank (22.782), ΟΠΑΠ (1.121), Μυτιληναίο (315), MIG (218), Ελλάκτωρα (128), ΓΕΚ (222), Jumbo (121), ΕΧΑΕ (340), Ελ. Πετρέλαια (219).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η κινητικότητα στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 574 δικαιώματα (399 calls και 175 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 83%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (49.069.350 τεμ.), Eurobank (29.260.506 τεμ.), Πειραιώς (31.709.172 τεμ.), Εθνική (2.457.080 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v